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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  10/05/2019
Data da última atualização:  14/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAÚJO, F. das C. B. de; CUNHA, E. F. M.; CUNHA, R. L.; FARIAS NETO, J. T. de; SILVA, R. de S.
Afiliação:  Francisca das Chagas Bezerra de Araújo, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; JOAO TOME DE FARIAS NETO, CPATU; Rodrigo de Souza Silva, UFRA.
Título:  Chemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, p. 77-85, 2019.
DOI:  10.1590/1984-70332019v19n1a11
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis.
Thesagro:  Mandioca.
Thesaurus Nal:  Amazonia; Cassava.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197273/1/11-AR-1744-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU55786 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  04/11/2020
Data da última atualização:  04/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  OLIVEIRA, T. C. de; BARELLI, M. A. A.; AZEVEDO, R. F.; GONÇALVES, D. de L.; SANTOS, P. R. J. dos; SILVA, V. P. da; OLIVEIRA, A. J. de; TARDIN, F. D.; PARRELLA, R. A. da C.
Afiliação:  Taniele Carvalho de Oliveira, Universidade do Estado de Mato Grosso; Marco Antonio Aparecido Barelli, Universidade do Estado de Mato Grosso; Rafhael Felipin Azevedo, Universidade do Estado de Mato Grosso; Danilo de Lima Gonçalves, Universidade do Estado de Mato Grosso; Paulo Ricardo Junges dos Santos, Universidade do Estado de Mato Grosso; Valvenarg Pereira da Silva, Universidade do Estado de Mato Grosso; Altacis Junior de Oliveira, Universidade do Estado de Mato Grosso; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS.
Título:  Genetic divergence of sweet sorghum genotypes based on morphoagronomic characters by multivariate techniques.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  International Journal of Development Research, v. 10, n. 10, p. 41084-41088, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.37118/ijdr.20145.10.2020
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The sweet sorghum apart from being used as food, feed and fiber, is also an excellent source for production of alcohol biofuel due to its high content of soluble sugars in the plant stalk sap), little has been researched about genetic diversity. The objective of this research was to evaluate the genetic divergence of sweet sorghum genotypes based on morphoagronomics characteristics. Twenty-five genotypes of sweet sorghum were evaluated in a randomized blocks design and the variables analyzed were: number of days to flowering; plant height; number of stalks per hectare; green mass production; dry mass production; number of leaves; diameter of stalks; volume of extracted juice and percentage of total soluble solids. The genetic diversity of genotypes was estimated based on the Mahalanobis distance as dissimilarity measure for the clustering structure we used the method of Tocher, UPGMA and canonical variate analysis. Groups generated demonstrated similarity in clustering genotypes, with more similar combinations remained in the same group in both clustering methods and most dissimilar combinations were isolated. The genotypes CMSXS644 and 201027018 were most are dissimilar the genetically and the characters that contribute most to the genetic diversity among the genotypes analyzed were PH and FLOWER.
Palavras-Chave:  Característica morfoagronômica; Diversidade genética.
Thesagro:  Sorgo.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217405/1/Genetic-divergence-sweet-sorghum.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS29396 - 1UPCAP - DD
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