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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
20/09/2023 |
Data da última atualização: |
20/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NOVACK, C.; BOIAGO, M. M.; ZAMPAR, A.; BARRETA, M.; OLIVEIRA, R.; ROSCAMP, E.; DILKIN, J. D.; PETROLLI, T. G.; ARAÚJO, D. N.; TAVERNARI, F. de C.; LOPES, M. T.; SILVA, A. S. da. |
Afiliação: |
CLAUDIO NOVACK, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; MARCEL MANENTE BOIAGO, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; ALINE ZAMPAR, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; MAURICIO BARRETA, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; ROSILENE OLIVEIRA, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; EDUARDO ROSCAMP, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; JÉSSICA D. DILKIN, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; TIAGO GOULART PETROLLI, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; DENISE N. ARAUJO, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; MARCOS T. LOPES, Cooperativa Central Aurora Alimentos; ALEKSANDRO S. DA SILVA, Universidade do Estado de Santa Catarina/Chapecó. |
Título: |
Industrial egg residue as a calcium source in broiler feed: digestibility and growth performance. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 2, article e20201688, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/0001-3765202320201688 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Industrial egg residue (IER) possesses substantial concentrations of calcium and crude protein. The objective of this study was to measure the digestibility and performance of broilers when IER was added to the feed. Four treatments were tested, which caused increasing replacement of calcitic limestone by IER (0, 35, 70 and 100%) during a 42-day production cycle. First, total bird excreta were collected from broilers with and without IER, and we determined dry matter digestibility, apparent metabolizable energy (AME), calcium, and nitrogen retention. The IER presented 7.5% of crude protein, 31% of calcium, 209 kcal/kg of AME and the digestibility coefficients for dry matter, crude protein, and calcium were calculated at 83.95%, 86.20%, and 67%, respectively. After the digestibility test, the effects of IER on performance, carcass and meat yield were evaluated. No significant differences between the treatments were found in terms of performance (weight gain, feed conversion, consumption, and mortality), and no differences were found in terms of carcass or meat yield. A linear decrease in the percentage of abdominal fat was observed with increasing inclusion of IER in feed. These findings suggest that IER can totally replace limestone (calcium carbonate) in broiler diets. |
Palavras-Chave: |
Alternative ingredients; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Digestibilidade; Frango de Corte; Nutrição Animal; Ovo; Ração. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Digestibility; Environmental sustainability. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156811/1/final10220.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Registros recuperados : 6 | |
1. | | TELES, P. F. S.; BOIAGO, M. M.; FRIGO, A.; RAMPAZZO, L.; ARAÚJO, D. N.; KICH, J. D.; REBELATTO, R.; FURIAN, T. Q.; STEFANI, L. M. Genetic similarities of Escherichia coli isolated from different substrates of the broiler production chain. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 23, n. 1, 2021. Brazilian Journal of Poultry Science=Revista Brasileira de Ciência Avícola, v. 23, n. 1, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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2. | | LIMA, L. R. G. de; NOGUEIRA, D. M.; VOLTOLINI, T. V.; LOPES JÚNIOR, E. S.; CORDEIRO, M. F.; NAVARRO, D. M. do A. F.; ARAÚJO, D. N. de. Ovarian activity, metabolic and physiological parameters of Canindé goats submitted to short-term supplementation with licuri oil. Small Ruminant Research, v. 227, 107080, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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3. | | NOVACK, C.; BOIAGO, M. M.; ZAMPAR, A.; BARRETA, M.; OLIVEIRA, R.; ROSCAMP, E.; DILKIN, J. D.; PETROLLI, T. G.; ARAÚJO, D. N.; TAVERNARI, F. de C.; LOPES, M. T.; SILVA, A. S. da. Industrial egg residue as a calcium source in broiler feed: digestibility and growth performance. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 95, n. 2, article e20201688, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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4. | | LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; ARAÚJO, D. N.; COSTA, N. A. da; ARAÚJO, C. V. de; MONTEIRO, E. M. M.; MATOS, L. B.; MATOS, J. C. S. de; SOUZA JUNIOR, L. de. Prova de ganho de peso de búfalos em sistema silvipastoril e pastejo rotacionado intensivo. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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5. | | COSTA, N. A. da; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; MONTEIRO, E. M. M.; ARAÚJO, D. N.; ARAÚJO, C. V. de; MATOS, L. B.; MATOS, J. C. S. de; SOUZA JUNIOR, L. de. Produção sustentável de carne de búfalos em sistema silvipastoril para a pequena propriedade rural da Amazônia. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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6. | | LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; SOUZA JUNIOR, L. de; MACIEL, A. C.; MOHRY, B. B.; BASTOS, R. O. de F.; MONTEIRO, E. M. M.; MATOS, L. B.; ARAUJO, D. N. Perfil dos sistemas de produção de bovinos para carne e leite do estado do Pará. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
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