|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
20/08/2015 |
Data da última atualização: |
18/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PEREIRA, A. F. C.; LIMA, J. R. F. de; ARAÚJO JÚNIOR, J. N. de. |
Afiliação: |
ALAN FRANCISCO CARVALHO PEREIRA, Mestrando em Economia – Universidade Federal de Pernambuco; JOAO RICARDO FERREIRA DE LIMA, CPATSA; JOSUÉ NUNES DE ARAÚJO JÚNIOR, Mestrando em Economia – Universidade Federal de Pernambuco. |
Título: |
Determinantes das escolhas entre as alternativas ocupacionais para as famílias residentes no meio rural do Estado de Pernambuco em 2013. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 53., 2015, João Pessoa. Agropecuária, meio ambiente e desenvolvimento: anais. João Pessoal: Sober, 2015. |
ISBN: |
978-85-98571-13-3 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A partir dos anos 90, diversas pesquisas são realizadas indicando transformações no meio rural mundial. Dentre as mudanças analisadas, o crescimento do número de famílias pluriativas residentes no meio rural; a importância das rendas não-agrícolas para diminuição das desigualdades sociais e a revalorização do meio rural se destacam. No Brasil, a pluriatividade ocorre como uma estratégia das famílias para aumentarem a renda e viverem em melhores condições. O presente trabalho tem como objetivo analisar quais as variáveis determinantes para as escolhas ocupacionais das famílias residentes no meio rural do estado de Pernambuco, no ano de 2013, com base nos dados da Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios (PNAD) do IBGE. De acordo com os resultados obtidos, as variáveis idade do indivíduo ativo, razão de dependência, local de moradia, anos médios de estudo e rendas de transferências não ligadas ao trabalho são as que mais determinam se a família é agrícola, não-agrícola ou pluriativa. |
Palavras-Chave: |
Desigualdade social; Meio rural; Pluriatividade; Rendas não agrícolas; Revalorização; Social development. |
Thesagro: |
Desenvolvimento rural; Familia; Zona Rural. |
Thesaurus Nal: |
Rural development. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/128211/1/Joao-Ricardo-3.pdf
|
Marc: |
LEADER 02025nam a2200265 a 4500 001 2022341 005 2016-04-18 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-85-98571-13-3 100 1 $aPEREIRA, A. F. C. 245 $aDeterminantes das escolhas entre as alternativas ocupacionais para as famílias residentes no meio rural do Estado de Pernambuco em 2013.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 53., 2015, João Pessoa. Agropecuária, meio ambiente e desenvolvimento: anais. João Pessoal: Sober$c2015 520 $aA partir dos anos 90, diversas pesquisas são realizadas indicando transformações no meio rural mundial. Dentre as mudanças analisadas, o crescimento do número de famílias pluriativas residentes no meio rural; a importância das rendas não-agrícolas para diminuição das desigualdades sociais e a revalorização do meio rural se destacam. No Brasil, a pluriatividade ocorre como uma estratégia das famílias para aumentarem a renda e viverem em melhores condições. O presente trabalho tem como objetivo analisar quais as variáveis determinantes para as escolhas ocupacionais das famílias residentes no meio rural do estado de Pernambuco, no ano de 2013, com base nos dados da Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios (PNAD) do IBGE. De acordo com os resultados obtidos, as variáveis idade do indivíduo ativo, razão de dependência, local de moradia, anos médios de estudo e rendas de transferências não ligadas ao trabalho são as que mais determinam se a família é agrícola, não-agrícola ou pluriativa. 650 $aRural development 650 $aDesenvolvimento rural 650 $aFamilia 650 $aZona Rural 653 $aDesigualdade social 653 $aMeio rural 653 $aPluriatividade 653 $aRendas não agrícolas 653 $aRevalorização 653 $aSocial development 700 1 $aLIMA, J. R. F. de 700 1 $aARAÚJO JÚNIOR, J. N. de
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
04/12/2019 |
Data da última atualização: |
06/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
CARVALHO, E. de M. L.; REIS, R. C.; BORGES, V. P.; LEDO, C. A. da S.; ARAÚJO, E. da S.; DANTAS, J. L. L. |
Afiliação: |
ELINE DE MOURA LUZ CARVALHO, UFRB; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; VIVIANE PEIXOTO BORGES, UFRB; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF; ELIANE DA SILVA ARAÚJO, UFRB; JORGE LUIZ LOYOLA DANTAS, FAMAM. |
Título: |
Physicochemical and sensory properties of papaya fruits of elite lines and hybrids. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 41, n. 1, p. 121-130, jan./fev. 2020. |
ISSN: |
1679-0359 |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2020v41n1p121 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate papaya elite lines and hybrids as to fruit physicochemical and sensory characteristics, thus identifying the most promising ones for the market. Fruits from improved genotypes of the Solo group (CMF H10.60, CMF L78, and UC 14) and Formosa group (CMF L10, UC 10, and UC 12) were evaluated, and the commercial cultivars Golden and Tainung nº 1 were used as controls. The following physical and physicochemical evaluations were performed: fruit length and diameter, fruit inner cavity diameter, fruit weight, fruit and pulp firmness, soluble solids, pH, titratable acidity, Ratio (soluble solids and titratable acidit relation), and firmness of peeled and unpeeled ripe fruits. Sensory tests were performed with 50 papaya consumers. In general, the improved genotypes of the Solo and Formosa groups showed similar physical and physicochemical characteristics to the Golden and Tainung n° 1 controls. The CMF L78 line of the Solo group and the UC10 hybrid of the Formosa group showed similar fruit firmness and ratio characteristics compared to both commercial cultivars. The three new genotypes in the Solo group showed superior sensory characteristics to the commercial cultivar Golden. The internal preference mapping of this group revealed a higher preference for the genotypes UC 14 and CMF L78, for having fruits with more intense color, stronger flavor, and firmer texture than the others. In the Formosa group, the UC 10 genotype outperformed the cultivar Tainung nº 1, with a global acceptance percentage of 96.15%, due to a more intense aroma, color, and flavor. The CMF L78 line of the Solo group and the UC 10 hybrid of the Formosa group have excellent physicochemical and sensory characteristics and are therefore promising alternatives to replace both commercial cultivars (Golden and Tainung nº 1). MenosThis study aimed to evaluate papaya elite lines and hybrids as to fruit physicochemical and sensory characteristics, thus identifying the most promising ones for the market. Fruits from improved genotypes of the Solo group (CMF H10.60, CMF L78, and UC 14) and Formosa group (CMF L10, UC 10, and UC 12) were evaluated, and the commercial cultivars Golden and Tainung nº 1 were used as controls. The following physical and physicochemical evaluations were performed: fruit length and diameter, fruit inner cavity diameter, fruit weight, fruit and pulp firmness, soluble solids, pH, titratable acidity, Ratio (soluble solids and titratable acidit relation), and firmness of peeled and unpeeled ripe fruits. Sensory tests were performed with 50 papaya consumers. In general, the improved genotypes of the Solo and Formosa groups showed similar physical and physicochemical characteristics to the Golden and Tainung n° 1 controls. The CMF L78 line of the Solo group and the UC10 hybrid of the Formosa group showed similar fruit firmness and ratio characteristics compared to both commercial cultivars. The three new genotypes in the Solo group showed superior sensory characteristics to the commercial cultivar Golden. The internal preference mapping of this group revealed a higher preference for the genotypes UC 14 and CMF L78, for having fruits with more intense color, stronger flavor, and firmer texture than the others. In the Formosa group, the UC 10 genotype outperformed the cultivar Tainung nº... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Mamão; Melhoramento Vegetal; Pseudomonas Carica Papayae. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206145/1/Physicochemical.pdf
|
Marc: |
LEADER 02600naa a2200241 a 4500 001 2115888 005 2019-12-06 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1679-0359 024 7 $a10.5433/1679-0359.2020v41n1p121$2DOI 100 1 $aCARVALHO, E. de M. L. 245 $aPhysicochemical and sensory properties of papaya fruits of elite lines and hybrids.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThis study aimed to evaluate papaya elite lines and hybrids as to fruit physicochemical and sensory characteristics, thus identifying the most promising ones for the market. Fruits from improved genotypes of the Solo group (CMF H10.60, CMF L78, and UC 14) and Formosa group (CMF L10, UC 10, and UC 12) were evaluated, and the commercial cultivars Golden and Tainung nº 1 were used as controls. The following physical and physicochemical evaluations were performed: fruit length and diameter, fruit inner cavity diameter, fruit weight, fruit and pulp firmness, soluble solids, pH, titratable acidity, Ratio (soluble solids and titratable acidit relation), and firmness of peeled and unpeeled ripe fruits. Sensory tests were performed with 50 papaya consumers. In general, the improved genotypes of the Solo and Formosa groups showed similar physical and physicochemical characteristics to the Golden and Tainung n° 1 controls. The CMF L78 line of the Solo group and the UC10 hybrid of the Formosa group showed similar fruit firmness and ratio characteristics compared to both commercial cultivars. The three new genotypes in the Solo group showed superior sensory characteristics to the commercial cultivar Golden. The internal preference mapping of this group revealed a higher preference for the genotypes UC 14 and CMF L78, for having fruits with more intense color, stronger flavor, and firmer texture than the others. In the Formosa group, the UC 10 genotype outperformed the cultivar Tainung nº 1, with a global acceptance percentage of 96.15%, due to a more intense aroma, color, and flavor. The CMF L78 line of the Solo group and the UC 10 hybrid of the Formosa group have excellent physicochemical and sensory characteristics and are therefore promising alternatives to replace both commercial cultivars (Golden and Tainung nº 1). 650 $aMamão 650 $aMelhoramento Vegetal 650 $aPseudomonas Carica Papayae 700 1 $aREIS, R. C. 700 1 $aBORGES, V. P. 700 1 $aLEDO, C. A. da S. 700 1 $aARAÚJO, E. da S. 700 1 $aDANTAS, J. L. L. 773 $tSemina: Ciências Agrárias, Londrina$gv. 41, n. 1, p. 121-130, jan./fev. 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|