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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  03/05/2018
Data da última atualização:  13/12/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOPES, R. de C. S. O.; LIMA, S. L. L. de; SILVA, B. F. da; TOLEDO, R. C. L.; MOREIRA, M. E de C.; ANUNCIAÇÃO, P. C. de; WALTER, E. H. M.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; RIBEIRO, A. Q.; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  Rita de Cássia Stampini Oliveira Lopes, UFV; Samara Letícia Silva de Lima, UFV; Bárbara Pereira da Silva, UFV; Renata Celi Lopes Toledo, UFV; Maria Eliza de Castro Moreira, UFV; Pamella Cristine Anunciação, UFV; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Andréia Queiroz Ribeiro, UFV; Hércia Stampini Duarte Martino, UFV.
Título:  Evaluation of the health benefits of consumption of extruded tannin sorghum with unfermented probiotic milk in individuals with chronic kidney disease.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 107, p. 629-638, May 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated the chemical and nutritional composition of breakfast cereal based on whole sorghum, and the effect of its association with unfermented probiotic milk on the inflammation and oxidative stress of individuals with chronic kidney disease. Extruded sorghum breakfast meal presented higher carbohydrate concentration (approximately 71%), followed by protein (approximately 11%) and lipid (approximately 0.4%). When compared to extruded maize breakfast meal, it presented higher percentage of dietary fiber (p < 0.05), and higher content of phenolic compounds and tannin, consequently higher antioxidant activity (p < 0.05). Extruded sorghum breakfast cereal combined with unfermented probiotic milk decreased the C-reactive protein (p < 0.05) and malondialdehyde (p < 0.05) serum levels and increased the total antioxidant capacity and superoxide dismutase (p < 0.05) in patients with chronic kidney disease. Therefore, the extruded sorghum, source of tannin, anthocyanin, and dietary fiber, when consumed with unfermented probiotic milk alleviates the inflammation and oxidative stress in patients with chronic kidney disease.
Thesagro:  Antioxidante; Cereal; Composto Fenólico; Dieta; Doença; Extrusão; Fermentação; Fibra; Inflamação; Leite de Soja; Rim; Sorghum Bicolor; Sorgo; Tanino; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Antioxidant activity; Antioxidants; Breakfast cereals; Chronic diseases; Dietary fiber; Food technology; Inflammation; Kidney diseases; Milk analysis; Phenolic compounds; Probiotics; Tannins.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176262/1/2018-FRI.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176515/1/Evaluation-health.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS28220 - 1UPCAP - DD
CTAA14130 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, R. de C. S. O.; LIMA, S. L. L. de; SILVA, B. F. da; TOLEDO, R. C. L.; MOREIRA, M. E de C.; ANUNCIAÇÃO, P. C. de; WALTER, E. H. M.; CARVALHO, C. W. P. de; QUEIROZ, V. A. V.; RIBEIRO, A. Q.; MARTINO, H. S. D. Evaluation of the health benefits of consumption of extruded tannin sorghum with unfermented probiotic milk in individuals with chronic kidney disease. Food Research International, v. 107, p. 629-638, May 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
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