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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  27/10/2020
Data da última atualização:  28/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORRÊA, C. L. O.; PENHA, E. das M.; ANJOS, M. R. dos; PACHECO, S.; FREITAS-SILVA, O.; LUNA, A. S.; GOTTSCHALK, L. M. F.
Afiliação:  CARLA LEVI OLIVEIRA CORRÊA, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ); EDMAR DAS MERCES PENHA, CTAA; MARIANNA RAMOS DOS ANJOS, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; ADERVAL SEVERINO LUNA, Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ); LEDA MARIA FORTES GOTTSCHALK, CTAA.
Título:  Use of asparaginase for acrylamide mitigation in coffee and its influence on the content of caffeine, chlorogenic acid, and caffeic acid.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 338, 128045, 6 p., fev. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128045
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A factorial design with a duplicate in the central point was used to investigate the effect of treating arabica coffee beans with asparaginase. The investigated factors were enzymatic load (1000 and 5000 ASNU/Kg), water percentage (30 and 90%), and hydrolysis time (1 and 3 h). The acrylamide content was determined by UPLC-MS/MS, and the caffeic acid, chlorogenic acid and caffeine concentrations were determined by HPLC-DAD. The statistical analysis was carried out in the R platform using RStudio graphical interface. The results indicated the importance of coffee bean pretreatment with steam, and that the enzyme load reduced the acrylamide content to 65 mg/kg in coffee beans. The predicted reduction was obtained with hydrolysis time of 2 h, water content of 90%, and asparaginase load of 5000 ASNU/kg. The asparaginase treatment did not influence the major bioactive compounds in coffee.
Thesaurus Nal:  Acrylamides; Asparaginase; Caffeic acid; Caffeine; Chlorogenic acid; Coffee (beverage); Food technology; Vegetable products.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15040 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, I. P. de; HIGUERA, J. M.; COSTA, V. C.; COSTA, J. A. S.; SILVA, C. M. P. da; NOGUEIRA, A. R. de A. Determination of trace elements in meat and fish samples by MIP OES using solid-phase extraction. Food Analytical Methods, v. 13, p. 238-248, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGONZAGA, L. A. C. de; MARTINS, M. C. F.; CORREA, A. C.; FACCHINATTO, W. M.; SILVA, C. M. P. da; COLNAGO, L. A.; MATTOSO, L. H. C. Production of carbon nanofibers from PAN and lignin by solution blow spinning. Journal of Polymer Research, v. 28, n. 7, 2021. 1-12
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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