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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  03/06/2016
Data da última atualização:  07/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORDEIRO, I. M. C. C.; LAMEIRA, O. A.; BARROS, P. L. C. de; ANDRADE, V. M. S.; ILIVEIRA, F. de A.; OLIVEIRA, E. C. P. de.
Afiliação:  IRACEMA MARIA CASTRO COIMBRA CORDEIRO, UFRA; OSMAR ALVES LAMEIRA, CPATU; PAULO LUIZ CONTENTE DE BARROS, UFRA; VANDA M. S ANDRADE, UFRA; FRANCISCO DE ASSIS OLIVEIRA, UFRA; ELAINE CRISTINA PACHECO DE OLIVEIRA, Universidade Federal do Oeste do Pará.
Título:  The influence of different photosynthetically active radiation levels on Ananas comosus (var. erectifolius LB Smith) plant sunder multiple cropping systems in the upland region of the Guama River, eastern Amazonia.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Australian Journal of Crop Science, v. 10, n. 3, p. 272-279, 2016.
DOI:  10.21475/ajcs.2016.10.03.p6270
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Changes in the photosynthetically active radiation (PAR) levels to which a certain species are adapted can result in different plant growth responses. Thus, analytical and systematic studies on the mechanisms that plant species use to survive when subjected to changes in PAR are required. To address the lack of literature on this topic for Ananas comosus, this study aimed to evaluate the effects of different PAR levels on the growth of this species. A completely randomised experimental design was used consisting of subdivided plots containing a total of 1176 forest plants, including 1040 Sc (Schizolobium parahyba subsp. amazonicum), 96 Cg (Cordia goeldiana Huber), 40 Sw (Swietenia macrophylla King), and 13.000 An (Ananas comosus var. erectifolius) agricultural plant species. Seven treatments were established based on this combination of species. These treatments were installed using a completely randomised block design with split plots. Each plot measured 18 m x 24 m, and each treatment was replicated four times, resulting in a total of 28 plots and an experimental area of 12.096 m². After establishing the treatments, studies were conducted to evaluate the influence of different radiation levels on An plant growth. In this study, pluviometric precipitation data and mean percentage values (53, 64, 71 and 100%) of PAR (?mol m-² s-1) were recorded. Over the period between 2003 and 2006, the number of leaves, the lengths of the leaves, and the number of An sprouts were measured ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Culvation system; Plantas; Sistema agroflorestal.
Thesagro:  Ananás Comosus; Curaua; Sistema de Cultivo.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/143893/1/cordeiro-10-3-2016-272-279.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU52247 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/07/2021
Data da última atualização:  09/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  ROSENTHAL, A.; GUEDES, A. M. M.; SANTOS, K. M. O. dos; DELIZA, R.
Afiliação:  AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ANDREA MADALENA MACIEL GUEDES, CTAA; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Healthy food innovation in sustainable Food System 4.0: integration of entrepreneurship, research, and education.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Current Opinion in Food Science, v. 42, p. 215-223, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.cofs.2021.07.002
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Science and technology are highly progressing in different domains towards safe and healthy food products originated from sustainable supply chains. Ohmic sciences combined with novel food processes empowered by digital technologies may contribute to optimized cyber physical ecosystems for food, biofuel or biomaterials production. Multifunctional institutions with multidisciplinary expertise are required for an efficient and optimized ecosystem aiming at achieving a more balanced and effective outcome. Knowledge translation and capacity building are key factors for innovation driven ecosystems by integrating education and training actions. Infrastructure sharing and expertise synergy in national and international cooperation may enhance the potential and competitiveness for innovation for a broader and more equal social and economic global development.
Palavras-Chave:  Consumer driven trends; Healthier products; Knowledge translation; Science and technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15190 - 1UPCAP - DD
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