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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  09/12/2019
Data da última atualização:  09/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANDRADE, A. P. C. DE; BORGES, M. DE F.; EVÂNIA ALTINA TEIXEIRA DE FIGUEIREDO; ARCURI, E. F.
Afiliação:  ANA PAULA COLARES DE ANDRADE, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Engenharia de Alimentos; MARIA DE FÁTIMA BORGES, Embrapa Agroindústria Tropical, Doutora, Pesquisadora aposentada.; EVÂNIA ALTINA TEIXEIRA DE FIGUEIREDO, Universidade Federal do Ceará, Departamento de Engenharia de Alimentos; EDNA FROEDER ARCURI, CNPGL.
Título:  Diversity of Staphylococcus coagulase: positive and negative strains of coalho cheese and detection of enterotoxin encoding genes.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Boletim Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, Curitiba, v. 36, n. 1, p. 1-9, jan./jun. 2019.
DOI:  doi.org/10.5380/bceppa.v36i1.57553
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Three hundred samples of coalho cheese, from 15 diff erent brands, seven handmade and eight industrialized, were evaluated in relation to the contamination profi le by Staphylococcus coagulase-positive and negative and the occurrence of staphylococcal enterotoxin encoding genes. Two hundred and eight isolates of Staphylococcus sp. were subjected to phenotypic identifi cation and 95 were subjected to genotypic identifi cation through femA gene research and detection of genes (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei and sej) encoding enterotoxins, using the polymerase chain reaction technique (PCR). A total of 14 species of Staphylococcus were identifi ed, of which three were coagulase-positive and eleven negative, especially: S. aureus, S. xylosus, S. cohnni spp. cohnii, S. saprophyticus, S. epidermidis, S. hyicus, S. lentus, S. sciuri, S. cohnii spp. urealyticus, S. haemolyticus, S. chromogenes, S. lugdunensis, S. hominis e S. intermedius. In all the samples of handmade coalho cheese there was a prevalence of S. aureus; while at industrial samples S. xylosus (87.5%) and S. cohnii spp cohnii (50%) were predominant. The presence of the femA gene was detected in 95% (38/40) isolates of positive Staphylococcus coagulase and 16.4% (9/55) of coagulasenegative isolates. Among the enterotoxin encoding genes evaluated, there was prevalence of the seh gene (53.2%) in coagulase-positive strains and of the sec gene (46.8%) in coagulase-negative strains. The results suggest a re-evaluatio... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  ENTEROTOXINAS ESTAFILOCÓCICAS; ENVENENAMENTO ALIMENTAR; LACTICÍNIOS.
Thesagro:  Intoxicação Alimentar.
Thesaurus Nal:  Dairy products; Enterotoxins; Staphylococcal intoxication.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206483/1/ART19040.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16209 - 1UPCAP - DD
CNPGL24921 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/11/2002
Data da última atualização:  25/11/2002
Autoria:  CAETANO, M. F.; COURI, S.; FREITAS, S. P.
Título:  Enzymatic aqueous extraction of sunflower oil from the extruded kernels.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  In: LIPIDEX SUDAMERICA, 2001, Buenos Aires. Abstracts... Buenos Aires: ASAGA, DMG, 2001. p.1.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Extracao enzimatica.
Thesagro:  Girassol; Óleo Vegetal.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA6029 - 1UPCSP - --2001/0742002.00980
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