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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  17/04/2024
Data da última atualização:  17/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  THOMASI, S. S.; BENEDICTO, D. F. C. de; ALVES, T. da C.; BELLETE, B. S.; VENÂNCIO, T.; MATTIETTO, R. de A.; FERREIRA, A. G.
Afiliação:  SÉRGIO SCHERRER THOMASI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; DANILO FORTI C. DE BENEDICTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; THAYANA DA CONCEIÇÃO ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; BÁRBARA SAYURI BELLETE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; TIAGO VENÂNCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; RAFAELLA DE ANDRADE MATTIETTO, CPATU; ANTONIO GILBERTO FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS.
Título:  Chemical constituents of açai berry pulp (Euterpe oleracea Mart.) by LC-UV-BPSU/NMR and LC-UV-SPE/NMR.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Natural Product Research, p.1-8, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1080/14786419.2024.2338805
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first.
Conteúdo:  The techniques LC-UV-BPSU and LC-UV-SPE/NMR were applied for the first time in the analysis of açai berry (Euterpe oleracea Mart.) pulp extracts. Those techniques allowed the identification of twenty-three metabolites: Valine (1), citric acid (2), tachioside (3), isotachioside (4), α-guaiacylglycerol (5), syringylglycerol (6), uridine (7), adenosine (8), dimethoxy-1,4-benzoquinone (9), koaburaside (10), protocatechuic acid (11), eurycorymboside B (12), 7′,8′-dihydroxy-dihydrodehydroconiferyl alcohol-9-O-β-D-glucopyranoside (13), orientin (14), homoorientin (15), dihydrokaempferol-3-glucoside (16), isolariciresinol-9′-O-β-D-glucopyranoside (17), 5′-methoxyisolariciresinol-9′-O-β-D-glucopyranoside (18), cyanidin-3-O-glucoside (19), cyandin-3-O-rutenoside (20), 9,12-octadecadienoic acid (Z,Z)-2-hydroxy-1-(hydroxymethyl) ethyl ester (21), linolenic acid (22), and 1,2-di-O-α-linolenoyl-3-O-β-D-galactopyranosyl-sn-glycerol (23). In this plant, compounds 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 17, 18,21, and 23 are reported for the first time. All the structures were determined through extensive analyses of 1D and 2D NMR data, mass spectrometry, and comparison with published data. This methodology has proven to be an efficient alternative to the analysis of complex extracts containing a large variety of compounds.
Palavras-Chave:  Metabólitos; Organic Chemistry; Plant Science.
Thesagro:  Açaí; Euterpe Oleracea.
Thesaurus Nal:  analytical chemistry; biochemistry; Metabolites.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU59459 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoALVES, T. da C.; MATTIETTO, R. de A.; FERREIRA, A. G. Avaliação do perfil espectral por RMN de 1H a análise quimiometrica da polpa de ação comercializada em Belém - PA. In: JORNADA BRASILEIRA DE RESSONÂNCIA MAGNÉTICA, 14., 2016, Vitória. Resumos. [Rio de Janeiro]: AUREMN, 2016. p. 52-53.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoALVES, T. da C.; FERREIRA, A. G.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; MATTIETTO, R. de A. Fingerprint profile by 1H RMN and chemometric analyses of freeze-dried Açaí berry pulp. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE APPLICATIONS OF MAGNETIC RESONANCE IN FOOD SCIENCE, 12., 2016, Karisruhe. [Proceedings]. [S. l.: Ampere], 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoALVES, T. da C.; MATTIETTO, R. de A.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; FERREIRA, A. G. Metabolic fingerprint of açaí (Euterpe oleracea) berry pulp using 1H NMR spectroscopy and chemometric analysis. In: IBEROAMERICAN NMR MEETING, 7., 2016, Cartagena. [Proceedings...]. [S.l.: s.n.], 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTHOMASI, S. S.; BENEDICTO, D. F. C. de; ALVES, T. da C.; BELLETE, B. S.; VENÂNCIO, T.; MATTIETTO, R. de A.; FERREIRA, A. G. Chemical constituents of açai berry pulp (Euterpe oleracea Mart.) by LC-UV-BPSU/NMR and LC-UV-SPE/NMR. Natural Product Research, p.1-8, 2024. Online first.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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5.Imagem marcado/desmarcadoALVES, T. da C.; FERREIRA, A. G.; LAJARIN, R.; CARVALHO, A. V.; MATTIETTO, R. de A.; OLIVEIRA, M. do S. P. de. Metabolite fingerprintand physicochemical analyses of comercial and genetically modified Brazilian acai berry pup. In: NMR USERS MEETING, 16., 2017, Angra dos Reis. Abstracts book and scientific program. [Rio de Janeiro]: Associação de Usuários de RMN, 2017. Wed054.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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