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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
21/02/2005 |
Data da última atualização: |
01/10/2018 |
Autoria: |
OKITO, A.; ALVES, B. J. R.; URQUIAGA, S.; BODDEY, R. M. |
Afiliação: |
Ambate Okito, CNPAB; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB; ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB. |
Título: |
Nitrogen fixation by groundnut and velvet bean and residual benefit to a subsequent maize crop. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 12, p. 1183-1190, dezembro 2004 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Fixação de nitrogênio por amendoim e mucuna e benefício residual para uma cultura de milho. |
Conteúdo: |
Chemical fertilisers are rarely avaiable to poor farmers, for whom the nitrogen (N) is often the most limiting element for cereal grain production. The objective of this study was to quantify the contribution of biological nitrogen fixation (BNF) to groundnut (Arachis hypogaea) and velvet bean (Mucuna pruriens) crops using the 15N natural abundance (d15N) technique and to determine their residual effect and that of a natural fallow, on growth and N accumulation by two rustic maize varieties. The contribution of BNF calculated from d15N data was 40.9, 59.6 and 30.9 kg ha-1, for groundnut, velvet bean and the natural fallow, respectively. The only legume grain harvested was from the groundnut, which yielded approximately 1.000 kg ha-1. The subsequent maize varieties ("Sol de Manhã" and "Caiana Sobralha") yielded between 1.958 and 2.971 kg ha-1, and were higher after velvet bean for both maize varieties and "Sol da Manhã" groundnut, followed by "Caiana" after groundnut and, finally, the natural fallow. For a small-holder producer the most attractive system is the groundnut followed by maize, as, in this treatment, both groundnut and maize grain harvest are possible. However, a simple N balance calculation indicated that the groundnut-maize sequence would, in the long term, deplete soil N reserves, while the velvet bean-maize sequence would lead to a build up of soil nitrogen. |
Palavras-Chave: |
15N natural abundance technique; abundância natural de 15N; adubos verdes; balanço de N; N balance; rotação de culturas; small-holder producers. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Arachis Hypogaea; Zea Mays. |
Thesaurus Nal: |
green manures; Mucuna pruriens. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/29652/1/39n12a04.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registros recuperados : 728 | |
82. | | ALVES, B. J. R.; TORRES, E.; URQUIAGA, S.; BODDEY, R. M.; ZOTARELLI, L. Resposta da cultura do milho a abudacao verde com tremoco, em sistema de rotacao de culturas sob plantio direto e convencional. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA DO SOLO, 28., 2001, Londrina. Ciencia do solo: fator de produtividade e competitividade com sustentabilidade. Londrina: Sociedade Brasileira de Ciencia do Solo, 2001. p.255.Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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90. | | PAULINO, G. M.; ALVES, B. J. R.; BARROSO, D. G.; URQUIAGA, S.; ESPINDOLA, J. A. A. Fixação biológica de nitrogênio e transferência de nitrogênio por leguminosas em pomar orgânico de mangueira e gravioleira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 44, n. 12, p. 1598-1607, dez. 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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91. | | PAULINO, G. M.; ALVES, B. J. R.; BARROSO, D. G.; URQUIAGA, S.; ESPINDOLA, J. A. A. Fixação biológica e transferência de nitrogênio por leguminosas em pomar orgânico de mangueira e gravioleira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 12, p. 1598-1607, dez. 2009 Título em inglês: Biological fixation and nitrogen transfer by three legume species in mango and soursop organic orchards.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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93. | | URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; SOARES, L. H. B.; JANTALIA, C. P.; BODDEY, R. M. La fijación biológica de nitrógeno: suporte essensial para la agroenergia In: REUNIÓN CIENTIFICO TÉCNICA DE BIOLOGIA DEL SUELO Y FIJACIÓN BIOLÓGICA DE NITRÓGENIO- REBIOS, 7., 2009, San Miguel de Tucaumán, AR. Libro de resúmenes...San Miguel de Tucaumán: Universidad Nacional de Tucumán, 2009.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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100. | | JANTALIA, C. P.; SANTOS, H. P. dos; URQUIAGA, S.; BODDEY, R. M.; ALVES, B. J. R. Fluxos de óxido nitroso do solo sob diferentes rotações de culturas e sistemas de preparo do solo no sul do Brasil. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; GALLARDO, J. V. G. (org.). Coletânea dos fatores de emissão e remoção de gases de efeito estufa da agricultura brasileira. Brasília, DF: MAPA/SENAR, 2020. p. 80-81Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 728 | |
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