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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, M. C. de; ALMEIDA, R. B. de. Uso sustentável da terra e insumo na produção agropecuária. Brasília, DF: MAPA: SARC: DFPV, 2004. 54 p.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, M. C. de; ALMEIDA, R. B. de. Uso sustentável da terra e insumo na produção agropecuária. Brasília, DF: MAPA: SARC: DFPV, 2004. 54 p.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Cocais; Embrapa Instrumentação.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSCHULTZ, E. L.; SANTOS, D. T. dos; MACHADO, M. I. P.; SILVA, S. de A.; ALMEIDA, R. B. de; FIGUEIREDO, L. H. M. Monitoramento tecnológico sobre etanol lignocelulósico. In: ENCONTRO ACADÊMICO DE PROPRIEDADE INTELECTUAL, INOVAÇÃO E DESENVOLVIMENTO, 5., 2012, Rio de Janeiro, RJ. [Anais...]. Rio de Janeiro: INPI, 2012. Não paginado. il. color.

Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.

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4.Imagem marcado/desmarcadoLISBOA, A. C.; MELO JÚNIOR, C. J. A. H. de; TAVARES, F. P. A.; ALMEIDA, R. B. de; MELO, L. A. de; MAGISTRALI, I. C. Crescimento e qualidade de mudas de Handroanthus heptaphyllus em substrato com esterco bovino. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 38, e201701485, 2018. 6 p. Nota científica.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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5.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS FILHO, J. M. dos; MORAIS, S. M. de; BESERRA, F. J.; RONDINA, D.; ZAPATA, J. F. F.; ALMEIDA, R. B. de. Influência da castração sobre a composição de ácidos graxos da carne de caprinos Sem Raça Definida. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre. Integração pesquisa indústria: anais. Porto Alegre: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2002. Seção Carnes e Pescados. 4 f.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, S. M. de; SANTOS FILHO, F. M. dos; ZAPATA, J. F. F.; ALMEIDA, R. B. de; RONDINA, D.; BESERRA, F. J. Influência do farelo da amêndoa da castanha-de-caju, utilizado na dieta de caprinos, sobre a oxidação dos lipídios da carne embalada a vácuo e estocada sob congelamento. Revista Brasileira de Ciência Veterinária, v. 11, n. 3, p. 163-166, set./dez. 2004

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  31/07/2023
Data da última atualização:  07/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SILVA-JUNIOR, J. N. N.; LIRA-GUEDES, A. C.; BUFALINO, L.; GUEDES, M. C.
Afiliação:  JOÃO NELSON NASCIMENTO SILVA-JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; ANA CLAUDIA LIRA GUEDES, CPAF-AP; LINA BUFALINO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP.
Título:  Change in oleoresin productivity between harvests and variable drillings of a Copaifera reticulata natural population in the Amazon.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Cerne, v. 29, e-103183, 2023.
DOI:  10.1590/01047760202329013183
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: Many gaps in the copaifera oleoresin yield remain unfulfilled, preventing the sustainable management of this valuable non-timber forest product. This work aimed to characterize a natural Copaifera reticulata population in the Amazon rainforest, test different positions and depths in the trees to flow oleoresin, and analyze changes in the productiveness between two harvests ten months-spaced. The study was conducted in a Brazilian rainforest area at the Jari Ecological Station (ESEC) in 2017 and 2018, including 26 trees. Results: The diametric and height distributions evidenced light-demanding and mostly medium-class-diameter trees. The annual increment (0.45 ± 0.003 cm/year) was average, while the occurrence was rare. The area hosts yielding and unyielding trees, providing an average oleoresin production of 603.60 mL/tree. Oleoresin only flowed by reaching the inner heartwood or the pith. Oleoresin was not fully replenished after ten months, but the first drilling stimulated some unyielding trees to deliver it later. Collecting should focus on medium-diameter trees. Conclusion: The growth and distribution behaviors may challenge Copaifera?s sustainable management, which depends on the individual tree mechanisms to provide and replenish the oleoresin
Palavras-Chave:  Canais intercelulares; Diâmetro de classe; Espécies raras; Produto florestal não madeireiro.
Thesagro:  Cerne; Copaíba; Óleo Vegetal; Produto Florestal.
Thesaurus NAL:  Forest products; Heartwood; Nontimber forest products; Rare species.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157908/1/Change-in-oleoresin.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155491/1/CPAF-AP-2023-Change-in-oleoresin-productivity.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AP18588 - 1UPCAP - DD
CPAF-AP18643 - 1UPCAP - DD
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