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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  17/11/2017
Data da última atualização:  17/11/2017
Autoria:  CARVALHO NETO, M. F. de; GERVÁSIO, R. deC. R. G.; ARAÚJO, E. C. da C.; ALMEIDA, J. C. de; GUIMARÃES, A. L.
Afiliação:  Moisés Felix de Carvalho Neto, Universidade Federal do Vale do São Francisco - Univasf/Campus de Ciências Agrárias; Rita de Cássia Rodrigues Gonçalves Gervásio, Universidade Federal do Vale do São Francisco - Univasf/Campus de Ciências Agrárias; Edigênia Cavalcante da Cruz Araújo, Colegiado de Ciências Farmacêuticas/UNIVASF; Jadson Cardoso de Almeida, Universidade Federal do Vale do São Francisco - Univasf/Campus de Ciências Agrárias; Amanda Leite Guimarães, Colegiado de Ciências Farmacêuticas/UNIVASF.
Título:  Phytochemical profile of cansanção nettle extracts and their bioactivities on cabbage caterpillar.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 10, p. 841-848, out. 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Perfil fitoquímico de extratos de urtiga-cansanção e sua bioatividade sobre a lagarta-da-couve.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the phytochemical profile and bioactivity of extracts of Brazilian stinging (?cansanção?) nettle (Cnidoscolus urens) on cabbage caterpillar (Ascia monuste orseis). Mortality, larval stage duration, pupal viability and mass, percentage of deformed pupae, and feeding preference were evaluated. The constituent classes of the ethanolic extracts were also identified by analytical thin-layer chromatography (TLC). Ethanolic extracts of leaves and roots at 2% (m/v) and aqueous extract of roots at 20% (m/v) prolonged the larval phase of the insect. The ethanolic extract of leaves at 2% reduced pupal viability, and pupae from all treatments showed reduced masses and generated deformed adults. Except for the ethanolic extract of stem at 2% (m/v), all other extracts showed a deterrent effect on A. monuste orseis larvae. The phytochemical analysis of ethanolic extracts showed the major presence of phenolic compounds, naphthoquinones, anthraquinones, coumarins, anthracene derivatives, terpenes, and steroids, as well as tannins. Aqueous extracts at 20% concentration and ethanolic extracts at 2% of leaves, stems, and roots of cansanção nettle cause larval mortality and also reduce leaf consumption, pupal viability, and pupal mass of A. monuste orseis.
Palavras-Chave:  Ascia monuste orseis; Botanical extracts; Cromatografia em camada delgada analítica; Extrato botânico; Thin-layer chromatography.
Thesaurus Nal:  Cnidoscolus urens.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166913/1/Phytochemical-profile-of-cansancao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE61896 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  13/11/2017
Data da última atualização:  13/11/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MORAIS, L. K. de; SANTIAGO, A. D.; CAVALCANTE, H. B.
Afiliação:  LIZZ KEZZY DE MORAIS, CPATC; ANTONIO DIAS SANTIAGO, CPATC; HENRIQUE BONFIM CAVALCANTE.
Título:  Phenotypic stability in cassava estimated by the AMMI analysis with supplementary genotypes.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 17, n. 4, p. 366-372, 2017.
ISSN:  1518-7853
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1984- 70332017v17n4a55
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Adaptability is the yield response of cassava genotypes to environmental improvement, and stability is the predictability of this response to variations. The objective of this study was to evaluate the yield stability and adaptability of cassava varieties and clones using the AMMI (Additive Main Effects and Multiplicative Interaction) methodology and auxiliary tools as supplementary genotype and environment. The responses of 24 cassava genotypes were evaluated in three environments located in the state of Alagoas, Brazil, in randomized blocks design, with 24 treatments and three replications. The effects of genotype and genotype x environment interactions significantly influenced yield. Genotypes differed regarding the adaptability and stability of yield response, and the varieties Cria Menino and Preta do Araripe were considered ideal genotypes due to high adaptability and yield stability. Among the three tested environments, Limoeiro de Anadia was the best since it presented high yield, phenotypically stable genotypes for cassava breeding programs.
Thesagro:  Mandioca.
Thesaurus NAL:  Cassava.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC25073 - 1UPCAP - DD
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