|
|
Registros recuperados : 339 | |
221. | | LEAL, M. A. A. de; GUERRA, J. G. M.; PEIXOTO, R. T. G.; ALMEIDA, D. L. de. Utilização de compostos orgânicos como substratos na produção de mudas de hortaliças. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 25, n. 3, p. 392-395, jul./set. 2007. Parceria: Embrapa Solos. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Hortaliças; Embrapa Solos. |
| |
225. | | SANTOS, L. A.; PADOVAN, M. P.; ALMEIDA, D. L. de; GUERRA, J. G. M.; ALVES, B. J. R.; OLIVEIRA, F. L. de. Componentes da análise de crescimento da soja, como seu potencial para adubação verde. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2003. 6 p. Trabalho apresentado no XXIX Congresso Brasileiro de Ciência do Solo, Ribeirão Preto, nov/2003. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
226. | | OLIVEIRA, A. P. C. de; GUERRA, J. G. M.; NEVES, M. C. P.; EVANGELISTA, S. R. M.; CRUZ, S. A.; ALMEIDA, D. L. de. Bancos de dados de especies leguminosas para adubacao verde IN: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DO SOLO, 13, 1996, Aguas de Lindoia, Sp.Anais.Campinas: Embrapa/SLACS/SBCS, 1996. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
| |
230. | | JUNQUEIRA, R. M.; RIBAS, R. G. T.; GUERRA, J. G. M.; ALMEIDA, D. L. de; COSTA, J. R.; RIBEIRO, R. de L. D. Influência da adubação orgânica em cobertura no desempenho produtivo da pínha sob manejo orgânico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 29., 2003, Ribeirão Preto. Resumos... Botucatu: SBCS, 2003. 3 p. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
231. | | ESPINDOLA, J. A. A.; ALMEIDA, D. L. de; GUERRA, J. G. M.; SILVA, E. M. R. da; SOUZA, F. A. de. Influência da adubação verde na colonização micorrízica e na produção de batata-doce. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 3, p. 339-347, mar. 1998 Título em inglês: Influence of green manures on mycorrhizal colonization and yield of sweet potato. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Unidades Centrais. |
| |
232. | | EVANGELISTA, M. R.; ZAGO, V. C. P.; NEVES, M. C. P.; ALMEIDA, D. L. de; GUERRA, J. G. M.; RUMJANEK, N. G. Influencia de diferentes fontes e doses de adubos nitroegnados nos niveis de N-nitrato, N-total e producao de alface (Lactuca sativa). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 36., Rio de Janeiro, 1996. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.14, n.1, p.84, maio 1996. Resumo n.101. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
233. | | EVANGELISTA, M. R.; ZAGO, V. C. P.; NEVES, M. C. P.; ALMEIDA, D. L. de; GUERRA, J. G. M.; RUMJANEK, N. G. Influencia de diferentes fontes e doses de adubos nitrogenados nos niveis de N-nitrato, N-total e producao de alface (Lactuca sativa). Horticultura Brasileira, Brasilia, v.14, n.1, p.84, maio 1996. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
234. | | JUNQUEIRA, R. M.; MOURA, A. F. G. de; BUSQUET, R. N. B.; RIBEIRO, R. de L. D.; ALMEIDA, D. L. de; GUERRA, J. G. M. Influência de diferentes tipos de cobertura de solo no desempenho de figueira (Ficus carica L.) em sistema orgânico de produção. In: CONGRESSO DE PESQUISA, 2., JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICAS DA UFRural/RJ, 14., 2004, Seropédica, RJ. Anais... Seropédica: Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, 2004. v. 14. p. 191-193. CD ROM. Área de Agronomia. JIC 281.pdf. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
235. | | DEMÉTRIO, R.; GUERRA, J. G. M.; SANTOS, G. de A.; ALMEIDA, D. L. de; DE POLLI, H.; CAMARGO, F. A. de O. Absorção de nitrogênio do solo pelo milho influenciada pela adição de diferentes resíduos de culturas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 4, p. 481-486, abr. 1998 Título em inglês: Soil nitrogen absorption by corn as affected by crop residues addition. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
236. | | ZAGO, V. C. P.; EVANGELISTA, M. R.; ALMEIDA, D. L. de; GUERRA, J. G. M.; NEVES, M. C. P.; RUMJANEK, N. G. Aplicacao de esterco bovino e ureira na couve e seus reflexos nos teores de nitrato e na qualidade. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.17, n.3, p.207-211, nov. 1999. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
238. | | OLIVEIRA, F. L. de; RIBAS, R. G. T.; JUNQUEIRA, R. M.; PADOVAN, M. P.; ALMEIDA, D. L. de; RIBEIRO, R. de L. D.; GUERRA, J. G. M. Efeito da Adubação Verde no desempenho do consórcio repolho-rabanete sob manejo orgânico. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2003. 6 p. Trabalho apresentado no 43 Congresso Brasileiro de Olericultura, Recife, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
239. | | OLIVEIRA, F. L. de; RIBAS, R. G. T.; JUNQUEIRA, R. M.; PADOVAN, M. P.; GUERRA, J. G. M.; ALMEIDA, D. L. de; RIBEIRO, R. de L. D. Efeito da adubação verde no desempenho do consórcio repolho-rabanete sob manejo orgânico. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, jul. 2003. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 43º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2003. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 268, jul. 2003. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
240. | | OLIVEIRA, F. L. de; RIBAS, R. G. T.; JUNQUEIRA, R. M.; PADOVAN, M. P.; GUERRA, J. G. M.; ALMEIDA, D. L. de; RIBEIRO, R. de L. D. Efeito da adubação verde no desempenho do consórcio repolho-rabanete sob manejo orgânico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 43., 2003, Recife. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 21, n. 2, p. 268, 2003. Resumo. Suplemento. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
| |
Registros recuperados : 339 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
13/07/2021 |
Data da última atualização: |
20/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BRESSIANI, J.; SANTETTI, G. S.; ORO, T.; ESTERES, V.; BIDUSKI, B.; MIRANDA, M. Z. de; GUTKOSKI, L. C.; ALMEIDA, J. L. de; GULARTE, M. A. |
Afiliação: |
JOSEANE BRESSIANI, UFPel; GABRIELA SOSTER SANTETTI, UFSC; TATIANA ORO, UPF; VANESSA ESTERES, UPF; BARBARA BIDUSKI, UPF; MARTHA ZAVARIZ DE MIRANDA, CNPT; LUIZ CARLOS GUTKOSKI, UNIRIO; JULIANO LUIZ DE ALMEIDA, FAPA/Cooperativa Agraria; MARCIS AROCHA GULARTE, UFPel. |
Título: |
Hydration properties and arabinoxylans content of whole wheat flour intended for cookie production as affected by particle size and Brazilian cultivars. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 150, 111918, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111918 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The effect of particle size (PS), cultivars (C), and their interactions (PS × C) on the hydration of whole wheat flour (WWF) intended for cookie production was evaluated by different approaches. Three Brazilian wheat cultivars and three particle sizes were evaluated. Total arabinoxylans content was affected by PS, increasing up to 6.18 times with the reduction in particle size. Water-soluble arabinoxylans were more influenced by the cultivar. The water absorption capacity by farinograph indicated that the PS had a greater influence, with high absorption in fine particle size flour. Water absorption based on swelling capacity and absorption kinetics by Enslin-Neff device evidenced high water absorption for coarse particle size flour, regardless the cultivar. ORS Vintecinco cultivar demonstrated the best hydration properties and desired quality for short-dough cookies. The different methods to predict the hydration properties of the flours resulted in different behaviors, demonstrating that the presence of outer layers of the grain of WWF promotes distinct mechanisms in the water absorption capacity, which are significantly influenced by genotype and particle size factors. |
Palavras-Chave: |
Absorption kinetics; Granulometry; Short-dough. |
Thesagro: |
Triticum Aestivum. |
Thesaurus NAL: |
Bran. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224432/1/1-s2.0-S0023643821010719-main.pdf
|
Marc: |
LEADER 02099naa a2200289 a 4500 001 2132925 005 2022-05-20 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111918$2DOI 100 1 $aBRESSIANI, J. 245 $aHydration properties and arabinoxylans content of whole wheat flour intended for cookie production as affected by particle size and Brazilian cultivars.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe effect of particle size (PS), cultivars (C), and their interactions (PS × C) on the hydration of whole wheat flour (WWF) intended for cookie production was evaluated by different approaches. Three Brazilian wheat cultivars and three particle sizes were evaluated. Total arabinoxylans content was affected by PS, increasing up to 6.18 times with the reduction in particle size. Water-soluble arabinoxylans were more influenced by the cultivar. The water absorption capacity by farinograph indicated that the PS had a greater influence, with high absorption in fine particle size flour. Water absorption based on swelling capacity and absorption kinetics by Enslin-Neff device evidenced high water absorption for coarse particle size flour, regardless the cultivar. ORS Vintecinco cultivar demonstrated the best hydration properties and desired quality for short-dough cookies. The different methods to predict the hydration properties of the flours resulted in different behaviors, demonstrating that the presence of outer layers of the grain of WWF promotes distinct mechanisms in the water absorption capacity, which are significantly influenced by genotype and particle size factors. 650 $aBran 650 $aTriticum Aestivum 653 $aAbsorption kinetics 653 $aGranulometry 653 $aShort-dough 700 1 $aSANTETTI, G. S. 700 1 $aORO, T. 700 1 $aESTERES, V. 700 1 $aBIDUSKI, B. 700 1 $aMIRANDA, M. Z. de 700 1 $aGUTKOSKI, L. C. 700 1 $aALMEIDA, J. L. de 700 1 $aGULARTE, M. A. 773 $tLWT - Food Science and Technology$gv. 150, 111918, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|