Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  23/10/2023
Data da última atualização:  23/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MACHADO, A. M. R.; GALDEANO, M. C.; SÁ, D. de G. C. F. de; SOUZA, E. F. de; ALCANTARA, M. de; FREITAS, S. C. de; TONON, R. V.
Afiliação:  ALLIEN MONIQUE ROSA MACHADO, UFRJ; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA; ERIKA FRAGA DE SOUZA, CTAA; MARCELA DE ALCANTARA, UFRRJ; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Red wine processing-derived Brazilian Alicante bouschet grape skin as a promising ingredient for cereal bars production.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology International, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1177/10820132231186442
Idioma:  Inglês
Notas:  First published.
Conteúdo:  Grape skin is a wine by-product with a high fiber and phenolic compound content, with potential application as an ingredient in food products. This work aimed to study the hedonic and sensory perception of the consumer using the Check-all-that-apply about cereal bars made with grape skin flour (GSF) obtained from wine residue. Grape skin flour with different granulometric ranges (coarse and fine) was added to the cereal bars in different proportions (10, 15, and 20%) to replace the oat flakes present in the formulation. Sensory acceptance results showed that all bars had good acceptance scores (>6.42) and presented different sensory profiles. The cereal bar containing 15% of coarse GSF had good sensory acceptance with attributes ?few dark spots,? ?light color,? and ?softer,? with desirable sensory characteristics and from the nutritional point of view with high fiber content and bioactive compounds and it was considered the best formulation. Therefore, the incorporation of wine by-products in cereal bars showed excellent acceptability and the possibility of insertion in the market.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Barra de cereal; Composto bioativo; Fibra alimentar; Sensory analysis; Subproduto do vinho; Wine by product.
Thesagro:  Consumidor; Fibra Vegetal; Subproduto; Tecnologia de Alimento; Vinho.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Consumer preferences; Dietary fiber; Food technology; Plant fibers.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15559 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  28/09/2007
Data da última atualização:  11/03/2008
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Circulação/Nível:  -- - --
Autoria:  ABREU, P. G. de; ABREU, V. M. N.
Afiliação:  Paulo Giovanni de Abreu, Embrapa Suínos e Aves; Valéria Maria Nascimento Abreu, Embrapa Suínos e Aves.
Título:  Análise do potencial de redução da temperatura ambiente por meio do resfriamento evaporativo para a produção de aves no Sudoeste de Mato Grosso do Sul.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 36., 2007, Bonito. Anais... Bonito: Sbea, 2007.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Português
Notas:  Projeto n. 03.05.12.100-02.
Palavras-Chave:  Conforto térmico; Instalações.
Thesaurus NAL:  Aves.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA16407 - 1UPCSP - --2007.10770
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional