Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  27/11/2014
Data da última atualização:  12/12/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  REDIG, M. do S. F.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; MOTA, M. G. da C.; BRONZE, A. B. da S.; SOUZA, J. C. de; AGUIAR, K. da C.
Afiliação:  MEIRIVALDA DO SOCORRO FERREIRA REDIG, UFPA; MARIA DO SOCORRO P DE OLIVEIRA, CPATU; MILTON GUILHERME DA COSTA MOTA, UFRA; ANTONIA BENEDITA DA SILVA BRONZE, UFRA; JOEL CORREA DE SOUZA, UFRA; KEYVILLA DA COSTA AGUIAR, GRADUANDA UFRA.
Título:  Caracterização e ocorrência natural de inajazeiro (Maximiana maripa (Aublet) Drude) no Nordeste paraense.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 3., 2014, Santos. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2014.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Inajá; Maximiana maripa; Palmácea; Populações; Variação.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/112485/1/ResumoCBRG-413.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU50480 - 1UPCRA - CDPC 00487PC 00487
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  14/06/2021
Data da última atualização:  18/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  LIMA, J. R.; ARAUJO, I. M. da S.; PINTO, C. O.; GOIANA, M. L.; RODRIGUES, M. do C. P.; LIMA, L. V. de.
Afiliação:  JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; IDILA MARIA DA SILVA ARAUJO, CNPAT; CLAUDIA OLIVEIRA PINTO, CNPGL; MAYARA LIMA GOIANA, Universidade Federal do Ceará (UFC); MARIA DO CARMO PASSOS RODRIGUES, Universidade Federal do Ceará (UFC); LARISSA VIEIRA DE LIMA, Universidade Federal do Ceará (UFC).
Título:  Obtaining cashew kernel protein concentrate from nut processing by-product and its use to formulate vegetal burger.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal Of Food Technology, v. 24, e2020232, p. 1-9, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1981-6723.23220
Idioma:  Inglês
Notas:  Obtenção e uso de concentrado proteico de amêndoa de caju a partir de subproduto do processamento da castanha para formulação de hamburguer vegetal.
Conteúdo:  Broken kernels are among the by-products of processing cashew nuts which have less commercial value. The present work aimed to obtain a cashew kernel protein concentrate from broken kernels, and then characterize it as well as using it in a vegetable burger formulation. The concentrate was obtained by isoelectric precipitation at four different pHs and subsequent drying. Higher yield was 58.6% of proteins (pH 4.0 and 4.5). The concentrate showed Water Absorption Capacity (WAC) of 1.85 mL/g and Oil Absorption Capacity (OAC) of 1.06 mL/g, as well as low solubility in aqueous medium and low foaming capacity. The concentrate was used in vegetable burger production as a substitute for soybean protein. The burgers were submitted to sensory evaluation and obtained an average of 6.6 on a nine-point scale, thus being within the acceptance zone. Regarding the purchase intent, 60% of the judges would probably or would certainly buy the product. Therefore, the cashew kernel protein concentrate can be used as a protein ingredient for food formulation. Producing cashew kernel protein concentrate allows the use of broken kernels generated in the cashew nut industrial process.
Palavras-Chave:  Acid precipitation; Anacardium occidentale L; Composição centesimal; Ingrediente proteico; Nut; Precipitação ácida; Propriedades funcionais; Protein ingredient.
Thesagro:  Castanha; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Food technology; Functional properties; Proximate composition; Vegetable products.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223760/1/LIMA-JRL-obtaining.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16711 - 1UPCAP - DD
CTAA15178 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional