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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
15/12/2014 |
Data da última atualização: |
15/12/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ABUD, C. O. G.; ABUD, L. J.; OLIVEIRA NETO, J. C.; DODE, M. A. N.; SERENO, J. R. B.; MARTINS, C. F. |
Afiliação: |
CÁTIA OLIVEIRA GUIMARÃES ABUD; LUCAS JACOMINI ABUD, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA; JOSÉ CARVALHO OLIVEIRA NETO; MARGOT ALVES NUNES DODE; JOSÉ ROBSON BEZERRA SERENO; CARLOS FREDERICO MARTINS, CPAC. |
Título: |
Comparação entre os sistemas automatizado e convencional de criopreservação de sêmen bovino. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 15, n. 1, p. 32-37, jan./mar. 2014. |
DOI: |
10.5216/cab.v15i1.12233 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste estudo foi comparar a eficiência do sistema automatizado (curva de resfriamento controlada eletronicamente) de congelação de sêmen bovino versus o sistema convencional (curva não controlada) por meio dos parâmetros de qualidade e viabilidade espermática no período pós-descongelação. O sêmen de quatro touros azebuados adultos foram criopreservados simultaneamente em meio tris, gema e glicerol 7%. A avaliação computadorizada do sêmen descongelado detectou os seguintes parâmetros: MP 56,50±22,25%; VAP 34,77±4,25μm/s; VSL 28,17±4,25 μm/s; VCL 58,45±6,85μm/s; STR 82,00±2,31%; LIN 49,50±3,32%, para o sistema automatizado e MP. 57,00±13,11%; VAP 25,75±1,66μm/s; VSL 23,32±1,99μm/s; VCL 63,32±1,79μm/s; STR 82,25±3,59μm/s; LIN 50,00±4,97μm/s para o sistema convencional. Os valores médios das avaliações de integridade de membrana plasmática e integridade acrossomal foram de 54,72±12,55% e 36,13±22,20% para o sistema automatizado e 53,22±13,22% e 47,26±5,74% para o sistema convencional, respectivamente. Com os parâmetros avaliados foi possível identificar que não houve diferença estatística entre os sistemas de criopreservação. Desta forma, a escolha do método de criopreservação do sêmen bovino para utilização direta na propriedade fica a critério do técnico responsável, que deverá se basear na realidade de cada propriedade. Para tanto, sempre se deve considerar que o sistema convencional pode trazer mais variações que o sistema automatizado que, apesar do custo do equipamento, pode garantir repetibilidade nos resultados e consequente qualidade do sêmen bovino criopreservado. ABSTRACT The objective of this study was to compare the efficiency of bovine semen cryopreservation using the controlledrate freezing machine versus the conventional method (uncontrolled curve) by the parameters of sperm quality and viability in post-thaw period. Semen from four adult crossbreed bulls was cryopreserved in Tris-yolk-glycerol medium. The computer assisted analysis of thawed semen detected the following results: PM 56.50±22.25%; VAP 34.77±4.25μm/s; VSL 28.17±4.25μm/s; VCL 58.45±6.85μm/s; STR 82.00±2.31%; LIN 49.50±3.32%, to automated system and PM 57.00±13.11%; VAP 25.75±1.66μm/s; VSL 23.32±1.99μm/s; VCL 63.32±1.79μm/s; STR 82.25±3.59μm/s; LIN 50.00±4.97μm/s to conventional cryopreservation system. The results of plasma membrane and acrosome integrity evaluation were 54.7±12.55% and 36.13±22.20% for the automated system and 53.22±13.22% and 47.26±5.74% for the conventional system, respectively. The parameters evaluated demonstrated that there was no statistical difference between the cryopreservation systems. Thus, the choice of the bovine semen cryopreservation method to be used on a farm is a responsibility of the technician, and should be based on the reality of each farm. Therefore, it is always necessary to consider that the conventional system of bovine semen cryopreservation can vary more than the automated system, which, despite the cost of the equipment, can ensure repeatability of the results and consequent quality of cryopreserved bovine semen. MenosO objetivo deste estudo foi comparar a eficiência do sistema automatizado (curva de resfriamento controlada eletronicamente) de congelação de sêmen bovino versus o sistema convencional (curva não controlada) por meio dos parâmetros de qualidade e viabilidade espermática no período pós-descongelação. O sêmen de quatro touros azebuados adultos foram criopreservados simultaneamente em meio tris, gema e glicerol 7%. A avaliação computadorizada do sêmen descongelado detectou os seguintes parâmetros: MP 56,50±22,25%; VAP 34,77±4,25μm/s; VSL 28,17±4,25 μm/s; VCL 58,45±6,85μm/s; STR 82,00±2,31%; LIN 49,50±3,32%, para o sistema automatizado e MP. 57,00±13,11%; VAP 25,75±1,66μm/s; VSL 23,32±1,99μm/s; VCL 63,32±1,79μm/s; STR 82,25±3,59μm/s; LIN 50,00±4,97μm/s para o sistema convencional. Os valores médios das avaliações de integridade de membrana plasmática e integridade acrossomal foram de 54,72±12,55% e 36,13±22,20% para o sistema automatizado e 53,22±13,22% e 47,26±5,74% para o sistema convencional, respectivamente. Com os parâmetros avaliados foi possível identificar que não houve diferença estatística entre os sistemas de criopreservação. Desta forma, a escolha do método de criopreservação do sêmen bovino para utilização direta na propriedade fica a critério do técnico responsável, que deverá se basear na realidade de cada propriedade. Para tanto, sempre se deve considerar que o sistema convencional pode trazer mais variações que o sistema a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Curvas de congelação. |
Thesagro: |
Biotecnologia; Bovino; Criopreservação; Inseminação artificial; Sêmen. |
Thesaurus Nal: |
Artificial insemination; Biotechnology; Cattle; Cryopreservation. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/113793/1/34262.pdf
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Marc: |
LEADER 04172naa a2200313 a 4500 001 2002632 005 2014-12-15 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5216/cab.v15i1.12233$2DOI 100 1 $aABUD, C. O. G. 245 $aComparação entre os sistemas automatizado e convencional de criopreservação de sêmen bovino. 260 $c2014 520 $aO objetivo deste estudo foi comparar a eficiência do sistema automatizado (curva de resfriamento controlada eletronicamente) de congelação de sêmen bovino versus o sistema convencional (curva não controlada) por meio dos parâmetros de qualidade e viabilidade espermática no período pós-descongelação. O sêmen de quatro touros azebuados adultos foram criopreservados simultaneamente em meio tris, gema e glicerol 7%. A avaliação computadorizada do sêmen descongelado detectou os seguintes parâmetros: MP 56,50±22,25%; VAP 34,77±4,25μm/s; VSL 28,17±4,25 μm/s; VCL 58,45±6,85μm/s; STR 82,00±2,31%; LIN 49,50±3,32%, para o sistema automatizado e MP. 57,00±13,11%; VAP 25,75±1,66μm/s; VSL 23,32±1,99μm/s; VCL 63,32±1,79μm/s; STR 82,25±3,59μm/s; LIN 50,00±4,97μm/s para o sistema convencional. Os valores médios das avaliações de integridade de membrana plasmática e integridade acrossomal foram de 54,72±12,55% e 36,13±22,20% para o sistema automatizado e 53,22±13,22% e 47,26±5,74% para o sistema convencional, respectivamente. Com os parâmetros avaliados foi possível identificar que não houve diferença estatística entre os sistemas de criopreservação. Desta forma, a escolha do método de criopreservação do sêmen bovino para utilização direta na propriedade fica a critério do técnico responsável, que deverá se basear na realidade de cada propriedade. Para tanto, sempre se deve considerar que o sistema convencional pode trazer mais variações que o sistema automatizado que, apesar do custo do equipamento, pode garantir repetibilidade nos resultados e consequente qualidade do sêmen bovino criopreservado. ABSTRACT The objective of this study was to compare the efficiency of bovine semen cryopreservation using the controlledrate freezing machine versus the conventional method (uncontrolled curve) by the parameters of sperm quality and viability in post-thaw period. Semen from four adult crossbreed bulls was cryopreserved in Tris-yolk-glycerol medium. The computer assisted analysis of thawed semen detected the following results: PM 56.50±22.25%; VAP 34.77±4.25μm/s; VSL 28.17±4.25μm/s; VCL 58.45±6.85μm/s; STR 82.00±2.31%; LIN 49.50±3.32%, to automated system and PM 57.00±13.11%; VAP 25.75±1.66μm/s; VSL 23.32±1.99μm/s; VCL 63.32±1.79μm/s; STR 82.25±3.59μm/s; LIN 50.00±4.97μm/s to conventional cryopreservation system. The results of plasma membrane and acrosome integrity evaluation were 54.7±12.55% and 36.13±22.20% for the automated system and 53.22±13.22% and 47.26±5.74% for the conventional system, respectively. The parameters evaluated demonstrated that there was no statistical difference between the cryopreservation systems. Thus, the choice of the bovine semen cryopreservation method to be used on a farm is a responsibility of the technician, and should be based on the reality of each farm. Therefore, it is always necessary to consider that the conventional system of bovine semen cryopreservation can vary more than the automated system, which, despite the cost of the equipment, can ensure repeatability of the results and consequent quality of cryopreserved bovine semen. 650 $aArtificial insemination 650 $aBiotechnology 650 $aCattle 650 $aCryopreservation 650 $aBiotecnologia 650 $aBovino 650 $aCriopreservação 650 $aInseminação artificial 650 $aSêmen 653 $aCurvas de congelação 700 1 $aABUD, L. J. 700 1 $aOLIVEIRA NETO, J. C. 700 1 $aDODE, M. A. N. 700 1 $aSERENO, J. R. B. 700 1 $aMARTINS, C. F. 773 $tCiência Animal Brasileira, Goiânia$gv. 15, n. 1, p. 32-37, jan./mar. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
10/08/2021 |
Data da última atualização: |
29/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
DALTRO, D. dos S.; PADILHA, A. H.; GAMA, L. T. da; SILVA, M. V. G. B.; COBUCI, J. A. |
Afiliação: |
DARLENE DOS SANTOS DALTRO, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; ALESSANDRO HAIDUCK PADILHA, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; LUÍS TELO DA GAMA, Universidade de Lisboa; MARCOS VINICIUS GUALBERTO B SILVA, CNPGL; JAIME ARAUJO COBUCI, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. |
Título: |
Breed, heterosis, and recombination effects for lactation curves in Brazilian cattle. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, v. 50, e20200085, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.37496/rbz5020200085 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to estimate the breed, heterosis, and recombination effects on different components of the lactation curve of Girolando cattle. The dataset used consisted of 12,121 purebred cows of Holstein (H) and Gyr (G) breeds, and six H×G crossbred cows (Girolando). The model used presents random effects of herd and cow, regression coefficient associated with linear effect of proportion of H breed, regression coefficient associated with the linear effect of heterosis between H and G breeds, regression coefficient associated with the linear effect of recombination between H and G breeds, and random effect of residual. Dijkstra?s (DJ), Nelder's (ND), Wilmink's (WL), and Wood's (WD) models were tested to fit production records of these different genetic groups. These models were then tested according to evaluation criteria of quality of fit (AIC, BIC, and RMSE), and the two best models (WD and WL) were chosen for estimation of 305-day milk yield (MY305), peak yield, time to peak, and persistency of milk yield. The breed effect was significant for all traits and components of the lactation curve. The heterosis effect was significant for all traits, and was more significant for MY305 (945.62±79.17 kg). Peak yield was the component of lactation curve that presented the most significant heterosis effect, partially explaining the heterosis effect (12 to 21%) found for MY305. The recombination effect was positive only for lactation period and time to peak of lactation in Girolando cows. MenosThe objective of this study was to estimate the breed, heterosis, and recombination effects on different components of the lactation curve of Girolando cattle. The dataset used consisted of 12,121 purebred cows of Holstein (H) and Gyr (G) breeds, and six H×G crossbred cows (Girolando). The model used presents random effects of herd and cow, regression coefficient associated with linear effect of proportion of H breed, regression coefficient associated with the linear effect of heterosis between H and G breeds, regression coefficient associated with the linear effect of recombination between H and G breeds, and random effect of residual. Dijkstra?s (DJ), Nelder's (ND), Wilmink's (WL), and Wood's (WD) models were tested to fit production records of these different genetic groups. These models were then tested according to evaluation criteria of quality of fit (AIC, BIC, and RMSE), and the two best models (WD and WL) were chosen for estimation of 305-day milk yield (MY305), peak yield, time to peak, and persistency of milk yield. The breed effect was significant for all traits and components of the lactation curve. The heterosis effect was significant for all traits, and was more significant for MY305 (945.62±79.17 kg). Peak yield was the component of lactation curve that presented the most significant heterosis effect, partially explaining the heterosis effect (12 to 21%) found for MY305. The recombination effect was positive only for lactation period and time to peak of lacta... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Heterose; Persistência; Rendimento máximo. |
Thesagro: |
Cruzamento Animal; Curva de Lactação; Gado Leiteiro; Raça. |
Thesaurus NAL: |
Girolando. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225022/1/Breed-heterosis.pdf
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Marc: |
LEADER 02341naa a2200277 a 4500 001 2133418 005 2021-12-29 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.37496/rbz5020200085$2DOI 100 1 $aDALTRO, D. dos S. 245 $aBreed, heterosis, and recombination effects for lactation curves in Brazilian cattle.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThe objective of this study was to estimate the breed, heterosis, and recombination effects on different components of the lactation curve of Girolando cattle. The dataset used consisted of 12,121 purebred cows of Holstein (H) and Gyr (G) breeds, and six H×G crossbred cows (Girolando). The model used presents random effects of herd and cow, regression coefficient associated with linear effect of proportion of H breed, regression coefficient associated with the linear effect of heterosis between H and G breeds, regression coefficient associated with the linear effect of recombination between H and G breeds, and random effect of residual. Dijkstra?s (DJ), Nelder's (ND), Wilmink's (WL), and Wood's (WD) models were tested to fit production records of these different genetic groups. These models were then tested according to evaluation criteria of quality of fit (AIC, BIC, and RMSE), and the two best models (WD and WL) were chosen for estimation of 305-day milk yield (MY305), peak yield, time to peak, and persistency of milk yield. The breed effect was significant for all traits and components of the lactation curve. The heterosis effect was significant for all traits, and was more significant for MY305 (945.62±79.17 kg). Peak yield was the component of lactation curve that presented the most significant heterosis effect, partially explaining the heterosis effect (12 to 21%) found for MY305. The recombination effect was positive only for lactation period and time to peak of lactation in Girolando cows. 650 $aGirolando 650 $aCruzamento Animal 650 $aCurva de Lactação 650 $aGado Leiteiro 650 $aRaça 653 $aHeterose 653 $aPersistência 653 $aRendimento máximo 700 1 $aPADILHA, A. H. 700 1 $aGAMA, L. T. da 700 1 $aSILVA, M. V. G. B. 700 1 $aCOBUCI, J. A. 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia$gv. 50, e20200085, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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