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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
19/12/2023 |
Data da última atualização: |
19/12/2023 |
Autoria: |
SOUSA, A. M. B. DE; ABREU, V. K. G.; FERREIRA, A. G. N.; SANTOS NETO, M.; DUTRA, R. P.; PEREIRA, A. L. F. |
Afiliação: |
ANTONIA MAYARA BRILHANTE DE SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; VIRGÍNIA KELLY GONÇALVES ABREU, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; ADRIANA GOMES NOGUEIRA FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; MARCELINO SANTOS NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; RICHARD PEREIRA DUTRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; ANA LÚCIA FERNANDES PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO. |
Título: |
Propolis as a natural alternative for food preservation: an integrative review of its antioxidant and antibacterial effect. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 40, e27280, 2023. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2023.v40.27280 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Própolis como alternativa natural para a conservação de alimentos: uma revisão integrativa de seus effeitos antioxidantes e antibacterianos. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - The presence of several bioactive compounds in propolis has been reported in the literature. These compounds have been described as directly related to their antioxidant and antibacterial activities. Thus, the use of propolis in the food production can be considered as an alternative for food preservation. The present study is an integrative review that was conducted in the following phases: elaboration of the orienting question for the research; literature search; data selection and extraction; data analysis; synthesis of results; and interpretation. For the literature review, some studies were obtained from the following databases: ScienceDirect, Web of Science, Scopus, and PubMed. For the elaboration of the research question, the PICo strategy was used, in which: P refers to the problem (propolis); I refers to the variable of interest (antioxidant and antibacterial effects); and Co refers to the research context (food preservation). Initially, 3421 studies were identified, out of which 15 were used for this review. For the antioxidant and antibacterial effects of propolis on different types of food, it was observed that 80% of the studies evaluated the antioxidant effect, while 33% evaluated the antibacterial effect. Most of these studies showed positive results. Therefore, propolis can be a viable alternative for the industry, as a way to increase food shelf life. RESUMO - A presença de vários compostos bioativos em própolis tem sido relatada na literatura. Esses compostos têm sido descritos como diretamente relacionados a suas atividades antioxidantes e antibacterianas. Assim, o uso de própolis na produção de alimentos pode ser considerado como uma alternativa para a conservação de alimentos. O presente estudo é uma revisão integrativa, que foi conduzida de acordo com as seguintes etapas: elaboração da questão norteadora da pesquisa; seleção e extração dos dados; análise dos dados; síntese dos resultados; e interpretação. Para a revisão de literatura, alguns estudos foram obtidos das seguintes bases dados: ScienceDirect, Web of Science, Scopus e PubMed. Para a elaboração da questão norteadora, a estratégia PICo foi usada, em que: P refere-se ao problema (própolis); I refere-se à variável de interesse (efeitos antioxidantes e antibacterianos); e Co refere-se ao contexto da pesquisa (conservação de alimentos). Inicialmente, 3421 estudos foram identificados, dos quais 15 foram usados para esta revisão. Quanto aos efeitos antioxidantes e antibacterianos de própolis em diferentes tipos de alimentos, observou-se que 80% dos estudos avaliaram o efeito antioxidante, enquanto 33% avaliaram os efeitos antibacterianos. A maioria destes estudos mostrou resultados positivos. Assim, a própolis pode ser uma alternativa viável para a indústria, como meio de aumentar a vida útil dos alimentos. MenosABSTRACT - The presence of several bioactive compounds in propolis has been reported in the literature. These compounds have been described as directly related to their antioxidant and antibacterial activities. Thus, the use of propolis in the food production can be considered as an alternative for food preservation. The present study is an integrative review that was conducted in the following phases: elaboration of the orienting question for the research; literature search; data selection and extraction; data analysis; synthesis of results; and interpretation. For the literature review, some studies were obtained from the following databases: ScienceDirect, Web of Science, Scopus, and PubMed. For the elaboration of the research question, the PICo strategy was used, in which: P refers to the problem (propolis); I refers to the variable of interest (antioxidant and antibacterial effects); and Co refers to the research context (food preservation). Initially, 3421 studies were identified, out of which 15 were used for this review. For the antioxidant and antibacterial effects of propolis on different types of food, it was observed that 80% of the studies evaluated the antioxidant effect, while 33% evaluated the antibacterial effect. Most of these studies showed positive results. Therefore, propolis can be a viable alternative for the industry, as a way to increase food shelf life. RESUMO - A presença de vários compostos bioativos em própolis tem sido relatada na literatura. Es... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Alimento; Produção de Alimentos; Própolis. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidant activity; Bioactive compounds; Food industry; Food preservation; Food production. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160054/1/Propolis-natural-alternative-food-2023.pdf
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Marc: |
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registros recuperados : 2 | |
1. | | ABREU, V. K. G.; ZAPATA, J. F. F.; FIGUEIREDO, E. A. T.; GARRUTI, D. dos S.; FREITAS, E. R.; PEREIRA, A. L. F.; BRAGA, A. R. C. Gamma irradiation on frozen and packaged headed shrimp. Journal of Food Quality, v. 32, n. 4, p. 425-435, 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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Registros recuperados : 2 | |
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