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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
03/11/2023 |
Data da última atualização: |
26/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, J. N. de; BARBOSA, M. A. G.; CARVALHO, P. A. de; PIO, R.; BATISTA, D. da C.; LEAO, P. C. de S. |
Afiliação: |
JULLYANNA NAIR DE CARVALHO, Universidade Federal de Lavras; MARIA ANGELICA GUIMARAES BARBOSA, CPATSA; POLLYANNA APARECIDA DE CARVALHO, Centro de Tecnologia Canavieira, Piracicaba, SP; RAFAEL PIO, Universidade Federal de Lavras, Lavras; DIOGENES DA CRUZ BATISTA, CPATSA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA. |
Título: |
Evaluation of grapevines for resistance to downy mildew (Plasmopara viticola) under greenhouse conditions. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Plant Pathology, v. 48, n. 6, p. 696-702 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s40858-023-00613-5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Grapevine downy mildew, caused by the fungus Plasmopara viticola is a disease with a great economic impact on grapevine in the Brazil. The objective of this study was to evaluate resistance to downy mildew in seedless grapevine hybrids and one susceptible cultivar ?Thompson Seedles? using natural infection (cross-contamination) and artificial inoculation method under greenhouse conditions. The experiments were performed at Embrapa Semiarid, Petrolina, Pernambuco, Brazil. The first used natural infection from plants with diseased vines, and the second artificial infection in which plants were sprayed with a spore suspension with a concentration of 105 conidia mL-1. The evaluated variables were final incidence, final severity, area under the curve of disease incidence progression and area under the curve of disease severity progression. All evaluated genotypes showed symptoms of downy mildew. The CPATSA 28.14 genotype presented the lowest values of final severity, final incidence, area under the disease severity progress curve and area under the disease incidence progress curve in both experiments. Therefore, the CPATSA 28.14 genotype was identified as having greater resistance to grapevine downy mildew. Clustering by the unweighted pair grouping method using arithmetic averages (UPGMA) resulted in the separation of the genotypes into three and two similarity groups in Experiments I and II, respectively, indicating low diversity among the grapevine hybrids evaluated. |
Palavras-Chave: |
Análise multivariada; Casa de vegetação; Componentes epidemiológicos; Gravidade; Incidência; Míldio da videira; Resistência ao míldio; Thompson Seedles; Uva sem semente. |
Thesagro: |
Doença; Fungo; Míldio; Uva. |
Thesaurus Nal: |
Disease severity; Grapes; Multivariate analysis; Plasmopara viticola; Seedless varieties; Vitis. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/261196/1/Evaluation-of-grapevines-for-resistance-to-downy-mildew-Plasmopara-viticola-under-greenhouse-conditions.-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
29/10/2010 |
Data da última atualização: |
23/09/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOUZA, A. D. V. de; ÍTAVO, L. C. V.; DIAS, A. M.; REIS, F. A.; COSTA, J. A. A. da; ÍTAVO, C. C. B. F. |
Afiliação: |
ANDERSON DIAS VIEIRA DE SOUZA, Pós-graduando UCDB / Campo Grande, MS; LUIS CARLOS VINHAS ÍTAVO, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS.; ALEXANDRE MENEZES DIAS, Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS.; FERNANDO ALVARENGA REIS, CNPC; JOSE ALEXANDRE AGIOVA DA COSTA, CNPGC; CAMILA CELESTE BRANDÃO FERREIRA ÍTAVO, UFMS, Campo Grande, MS. |
Título: |
Características da carcaça de cordeiros alimentados com dietas contendo diferentes níveis de farelo de crambe em substituição ao farelo de soja. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 47., 2010, Salvador. Empreendedorismo e progresso científicos na zootecnia brasileira de vanguarda: anais. Salvador: SBZ, 2010. 4 f. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Alimentação; Alimento alternativo; Alimento para animal; Carcaça; Confinamento; Cordeiro; Farelo; Nutrição animal; Ovino; Soja; Subproduto. |
Thesaurus NAL: |
Crambe abyssinica. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/47219/1/AAC-Caracteristicas-da-carcaca.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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