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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja; Embrapa Trigo.
Data corrente:  19/07/2012
Data da última atualização:  23/01/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTANA, A. C.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; MANDARINO, J. M. G.; LEITE, R. S.; SILVA, J. B. da; IDA, E. I.
Afiliação:  ANDRÉIA CRISTINA SANTANA, UEL; MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPT; JOSE MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO; RODRIGO SANTOS LEITE, UEL; JOSEMEYRE BONIFÁCIO DA SILVA, UEL; ELZA IOUKO IDA, UEL.
Título:  Effect of harvest at different times of day on the physical and chemical characteristics of vegetable-type soybean.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 32, n. 2, p. 351-356, abr./jun. 2012.
ISSN:  0101-2061
DOI:  http://dx.doi.org.ez103.periodicos.capes.gov.br/10.1590/S0101-20612012005000044
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: The objective of this study was to evaluate the effect of harvest at different times of day on the chemical and physical characteristics of vegetable-type soybean BRS 267 cultivar, harvested at the R6 stage (seed development) and to compare it with that on the grains harvested at the R8 stage (maturation). The pods of the BRS 267 cultivar were harvested at the R6 stage (at 8:00 AM, 12:00 AM, and 6:00 PM), the color parameters were evaluated, and the grains were analyzed for chemical composition, activity inhibitor trypsin, phytic acid content, starch, sugars, fatty acids, and isoflavones. No differences were observed among the different harvest times in terms of the chemical constituents of vegetable-type soybean BRS 267 cultivar harvested at the R6 stage. Isoflavones content did not change with different harvest times, and the aglycone forms (daidzein, glycitein, and genistein) were found in smaller quantities at the R6 stage compared to the R8 stage. The color of the pods of soybean BRS 267 cultivar, harvested at the R6 stage did not change with different harvest times. The grains harvested at the R6 stage had lower protein content, phytic acid, and sucrose and higher levels of lipids, carbohydrates, starch, glucose, fructose, stachyose, and linolenic acids than those collected at the R8 stage. The different times of harvest did not affect the quality of the vegetable-type soybean BRS 267 cultivar harvested at stage R6. Nevertheless, it is recommended to harvest ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácido fítico; Alimentação humana; Centesimal composition; Composição centesimal; Inibidor de tripsina; Isoflavonas; Soja tipo hortaliça; Trypsin inhibitor; Vegetable-type soybean.
Thesagro:  Soja.
Thesaurus Nal:  isoflavones; phytic acid.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63452/1/2012v32n2p351cienciatecnologiaalimentos.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/62189/1/effect.cienc.tecn.alim.2012.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO33280 - 1UPCAP - DD
CNPT42395 - 1UPCAP - DD
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14621.Imagem marcado/desmarcadoVERNETTI, F. J. (coord.). Soja. Campinas: Fundacao Cargill, 1983. 2 v.
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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14622.Imagem marcado/desmarcadoFONTANELI, R. S.; SANTOS, H. P. dos; ANTUNES, J. M.; SILVA, J. L. S. da; VARELLA, A. C.; POSSEBOM, T.; BUSATTA, B. P. Sistemas ILPF e transferência de tecnologia nos estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina. In: SKORUPA, L. A.; MANZATTO, C. V. (Ed.). Sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta no Brasil: estratégias regionais de transferência de tecnologia, avaliação da adoção e de impactos. Brasília: DF, Embrapa, 2019. Cap. 8., p. 281-313.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Trigo.
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14623.Imagem marcado/desmarcadoRAMOS, M. Sistemas de preparo mínimo do solo: técnicas e perspectivas para o Paraná. Ponta Grossa: Embrapa. Representação Estadual no Paraná, 1976. 23 p. (EMBRAPA-Representação Estadual no Paraná. Comunicado técnico, 1).
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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14624.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, H. P. dos; TOMM, G. O.; AMBROSI, I.; IGNACZAK, J. C.; SANDINI, I.; ALMEIDA, J. L. de. Sistemas de rotação de culturas para cevada, sob plantio direto, durante dez anos, em Guarapuava, PR. Passo Fundo: EMBRAPA-CNPT, 1997. 60 p. (EMBRAPA-CNPT. Circular Técnica, 9).
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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14625.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, H. P. dos; LHAMBY, J. C. B.; PRESTES, A. M.; REIS, E. M. Sistemas de rotação de culturas com trigo para a região sul do Brasil. Passo Fundo: EMBRAPA-CNPT, 1997. 6 p. (EMBRAPA-CNPT. Comunicado técnico, 2).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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14626.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, J. A. D. Uso de vibronivelador para fazer mistura de superficie dos herbicidas pre-emergentes na cultura da soja (Glycine max (L) Merril) nas condicoes de cerrado e estudo de sua viabilidade economica. In: SIMPOSIO SOBRE O CERRADO, 6., 1982, Brasilia. Savanas: alimento e energia. Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1988. p.283-294.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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14627.Imagem marcado/desmarcadoMOSCARDI, F. Utilização de Baculovirus anticarsia para o controle da lagarta da soja, Anticarsia gemmatalis. Londrina: EMBRAPA-CNPSO, 1983. 21p. (EMBRAPA-CNPSO. Comunicado Técnico, 23).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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14628.Imagem marcado/desmarcadoPURCINO, H. M. A.; BRACELOS, A. O.; VERZIGNASSI, J. R.; AROEIRA, L. J.; FERNANDES, C. D.; PACIULLO, D. S. C. Utilização e contribuição de leguminosas na produção animal. Informe Agropecuário, Belo Horizonte, v. 26, n. 226, p. 76-96, 2005. CNPGC.
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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14629.Imagem marcado/desmarcadoSPEHAR, C. R.; SOUZA, P. I. M. Los sistemas de cultivos sostenibles en los cerrados brasilenos. Gestion Integrada de Cutivos, v.1, p.1-29, 1996.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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14630.Imagem marcado/desmarcadoGAZZONI, D. L. Soja e abelhas. Brasília, DF: Embrapa, 2017. E-Book. 151 p. E-book, no formato Epub, convertido do livro impresso.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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14631.Imagem marcado/desmarcadoBONATO, E. R.; BONATO, A. L. V. A soja no Brasil: história e estatística. Londrina: EMBRAPA-CNPSo, 1987. 61 p. (EMBRAPA-CNPSo. Documentos, 21).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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14632.Imagem marcado/desmarcadoCARRAO PANIZZI, M. C.; MANDARINO, J. M. G. La soja como alimento humano: calidad nutritiva, procesamiento y utilizacion. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Soja (Londrina, PR). El cultivo de la soja en los tropicos: mejoramiento y produccion. Roma: FAO, 1995. p.241-254. (Coleccion FAO: Produccion y Proteccion Vegetal, 27).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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14633.Imagem marcado/desmarcadoBORDINGNON, J. R.; MANDARINO, J. M. G. Soja: composição química, valor nutricional e sabor. Londrina: EMBRAPA-CNPSO, 1994. 31p. (EMBRAPA-CNPSO. Documentos, 70).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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14634.Imagem marcado/desmarcadoCAMPELO, G. J. de A.; KIIHL, R. A. de S.; ALMEIDA, L. A. de. Soja: desenvolvimento e selecao de germoplasma para regioes de baixas latitudes. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 1998. 35p. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 37).
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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14635.Imagem marcado/desmarcadoVERNETTI, F. de J.; GASTAL, M. F. da C.; FERREIRA, L. P. Soja: linhagem PEL 71017. Pelotas : EMBRAPA-CPATB, 1986. 9p. (EMBRAPA-CPATB. Documentos, 24).
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Soja.
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14636.Imagem marcado/desmarcadoLOBATO, E.; GOEDERT, W. J. Soil management of Brazilian tropical uplands for food production. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON THE MANAGEMENT AND FERTILIZATION OF UPLAND SOILS IN THE TROPICS AND SUBTROPICS, 1986, Nanjing, China. Proceedings. Nanjing: Chinese Academy of Sciences/Ministry of Agriculture, Animal Husbandry and Fisheries of the People's Republic of China, 1988. p.253-259.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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14637.Imagem marcado/desmarcadoEMBRAPA. Soluções tecnológicas e inovação 2018. Brasília, DF, 2018. 101 p. Inclui separata do Anuário Brasileiro da Agricultura Familiar 2018.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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14638.Imagem marcado/desmarcadoCARRAO-PANIZZI, M.C.; MANDARINO, J. M. G. Soybean for human consumption: nutritional quality, processing and utilization. In: TROPICAL soybean: improvement and production. Rome: FAO, 1994. p. 241-254. (FAO Plant Production and Protection Series, 27). Prepared by EMBRAPA-National Soybean Research Center.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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14639.Imagem marcado/desmarcadoGOMEZ, S. A.; MOSCARDI, F.; SOSA-GOMEZ, D. R. Suscetibilidade de Spodoptera frugiperda a isolados geograficos de um vírus de poliedrose nuclear. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, v.34, n.9, p.1539-1544, set. 1999.
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais.
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14640.Imagem marcado/desmarcadoSPEHAR, C. R.; SOUZA, P. I. M. Sustainable cropping systems in the Brazilian cerrados. Integrated Crop Management, v.1, p.1-27, 1996.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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