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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  19/03/2025
Data da última atualização:  25/04/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RUELLAS, T. M. O.; MALAFATTI, J. O. D.; PARIS, E. C.; GIRALDI, T. R.
Afiliação:  INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, FEDERAL UNIVERSITY OF ALFENAS; JOÃO OTÁVIO DONIZETTE MALAFATTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; ELAINE CRISTINA PARIS, CNPDIA; INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY, FEDERAL UNIVERSITY OF ALFENAS.
Título:  Kinetic and isotherm adsorption studies of Zn (II) ions on hydroxyapatite nanoparticles: Linear and nonlinear. analyses
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  International Journal of Applied Ceramic Technology, v.22, e14930, 2025.
Páginas:  18 p.
DOI:  https://doi.org/10.1111/ijac.14930
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Rapid industrialization has led to significant environmental challenges, including the disposal of effluents with high zinc ion concentrations. This study investigates the use of hydroxyapatite nanoparticles as an adsorbent for Zn (II) ions from aqueous solutions at neutral pH. These nanoparticles are characterized by their high purity, mesoporous structure, and a specific surface area of 60.97 ± .40 m2 g−1 . Their thermal stability was confirmed by thermogravimetric analysis, and zeta potential measurements indicated a surface charge close to the isoelectric point. Adsorption experiments showed that the kinetics fit well with the pseudo-second-order model, with a rate constant of 2.58 ± .49 min−1 mg−1 and a determination coefficient (R2) of 1.00. Isotherm analyses using Redlich–Peterson, Langmuir, and Freundlich models revealed the highest adsorption apacity and best fitting with the Redlich–Peterson model, showing maximum capacities of 30.36 mg g−1 (linear fitting) and 32.11 mg g−1 (nonlinear fitting). These fits achieved R2 values of .9949 and .9923, respectively, suggesting efficient and reliable adsorption profiles. This research highlights the potential of hydroxyapatite nanoparticles for effective zinc ion removal, supporting their application in sustainable industrial practices and environmental remediation.
Palavras-Chave:  Adsorption behavior; Isotherm adsorption; Isotherm models; Kinetic studies; Linear analyses.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18663 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/152025/15
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1.Imagem marcado/desmarcadoCAMPECHE, D. F. B.; CATHARINO, R. R.; GODOY, H. T.; CYRINO, J. E. P. Vitamin A in diets for Nile tilapia. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 66, n. 6, p. 751-756, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoABDELNUR, P. V.; SARAIVA, S. A.; CATHARINO, R. R.; COELHO, M.; SCHWAB, N.; GARCIA, C. M.; SCHUCHARDT, U.; SOUZA, V.; EBERLIN, M. N. Blends of soybean biodiesel with petrodiesel: direct quantitation via mass spectrometry. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 4, n. 6, p. 946-952, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoABDELNUR, P. V.; ABE, S.; CUNHA, I. B. S.; LIMA-PALLONE, J. A.; GODOY, H. T.; EBERLIN, M. N.; CATHARINO, R. R. Metabolic fingerprinting of royal jelly: characterization and proof of authenticity. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, v.3, n. 4, p. 185-190, Dec. 2011.
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFREIRA, L.; GUERREIRO, T. M.; CARAMÊS, E. T. S.; LOPES, L. L.; ORLANDO, E. A.; PEREIRA, G. E.; PALLONE, J. A. L.; CATHARINO, R. R.; SANT'ANA, A. S. Influence of Maturation Stages in Different Varieties of Wine Grapes (Vitis vinifera) on the Production of Ochratoxin A and Its Modified Forms by Aspergillus carbonarius and Aspergillus niger. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 66, p. 8824-8831, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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5.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, L.; BRAGA, P. A. C.; FURTADO, M. M.; DELAFIORI, J.; DIAS-AUDIBERT, F. L.; PEREIRA, G. E.; REYES, F. D.; CATHARINO, R. R.; SANT'ANA, A. S. From grape to wine: Fate of ochratoxin A during red, rose, and white winemaking process and the presence of ochratoxin derivatives in the final products. Food Control, v. 113, p. 107167, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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6.Imagem marcado/desmarcadoAMORIM, A. C. L.; HOVELL, A. M. C.; PINTO, A. C.; EBERLIN, M. N.; ARRUDA, N. P.; PEREIRA, E. J.; BIZZO, H. R.; CATHARINO, R. R.; MORAIS FILHO, Z. B.; REZENDE, C. M. Green and roasted arabica coffees differentiated by ripeness, process and cup quality via electrospray ionization mass spectrometry fingerprinting. Journal of the Brazilian Chemical Society, São Paulo, v. 20, n. 2, p. 313-321, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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7.Imagem marcado/desmarcadoBAPTISTA, R. C.; OLIVEIRA, R. B. A.; CÂMARA JR, A. A.; LANG, É.; SANTOS, J. L. P. DOS; PAVANI, M.; GUERREIRO, T. M.; CATHARINO, R. R.; ALVES FILHO, E. G.; RODRIGUES, S.; BRITO, E. S. de; ALVARENGA, V. O.; BICCA, G. B.; SANT'ANA, A. S. Chilled Pacu (Piaractus mesopotamicus) fillets: Modeling Pseudomonas spp. and psychrotrophic bacteria growth and monitoring spoilage indicators by 1H NMR and GC–MS during storage. International Journal of Food Microbiology, v. 415, 2024, 110645. 10 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios.
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