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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  02/05/2013
Data da última atualização:  12/07/2024
Autoria:  OLIVEIRA, C. M. B.; MORO, E.; CAPRONI JÚNIOR, L.; GONÇALVES, L. C. B.; UMEHARA, O.; OLIVEIRA, L. O. de.
Título:  Efficacy of doramectin in the treatment of sheep naturally infested by Oestrus ovis.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 9, n. 1, p. 61-64, 2000.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: This study was conducted to evaluate the efficacy of a single intramuscular injection of doramectin at a dose rate of 200 or 300 µg/kg against natural infestations of the nasal bot fly, Oestrus ovis. Forty-eight corriedale sheep naturally infested by O. ovis were randomly allocated to 4 treatment groups (T1, T2, T3 and Control) of 12 animals each. On day 0, the animals of the control group were necropsied and the developmental stages of O. ovis larvae present in the nasal cavities and sinuses were identified and counted. Also on day 0, the animals of T1, T2, and T3 groups received saline solution (1 ml/50 kg body weight) and doramectin at 200 and 300 µg/kg, respectively. All treatments were administered by deep intramuscular injection on the left hindleg. The animals were necropsied 14 days after treatment and the developmental stages of O. ovis larvae were identified and counted. The results showed that a single intramuscular injection of doramectin at either 200 or 300 µg/kg was 100% effective against all developmental stages of O. ovis larvae (first, second and third instar). Compared to the non-medicated control group (T1), the efficacy of doramectin at 200 or 300 µg/kg was highly significant (P<0.0001). The efficacy of the treatment was confirmed by the fact that two weeks after treatment, there was a substantial recovery from the sinusitis. No adverse reaction to doramectin was observed in the treated animals.
Palavras-Chave:  Larvicida; Nasal bot fly.
Thesagro:  Larva; Oestrus ovis; Ovino.
Thesaurus Nal:  Doramectin; Larvicides; Sheep.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
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Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
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1.Imagem marcado/desmarcadoPRAZERES, I. C. dos. Elaboração de barra multicomponente a base de farinha de tapioca, castanha do brasil e frutas regionais. 2015. 91 f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal do Pará, Belém, PA. Orientadora: Ana Vânia Carvalho, Embrapa Amazônia Oriental; Co-orientadora: Alessandra Ferraiolo N. Domingues, Embrapa Amazônia Oriental.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPRAZERES, I. C.; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N. Elaboração e avaliação sensorial de barras multicomponentes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado: SBCTA Regional, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPRAZERES, I. C.; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N. Desenvolvimento e caracterização físico-química de barras multicomponentes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado: SBCTA Regional, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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4.Imagem marcado/desmarcadoPRAZERES, I. C. dos; DOMINGUES, A. F. N.; CAMPOS, A. P. R.; CARVALHO, A. V. Elaboration and characterization of snack bars made with ingredients from the Amazon. Acta Amazonica, v. 47, n. 2, p. 103-110, Apr./June 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPRAZERES, I. C. dos; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N.; ABREU, L. F. Preparing multicomponent snack bars based on tapioca flour, Brazil nut, and regional fruits. Revista Chilena de Nutrición, v. 47, n. 2, p. 190-199, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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