BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  11/12/2012
Data da última atualização:  11/12/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, M. C.; STEFFENS, R. S.; JABLONSKI, A.; HERTZ, P. F.; RIOS, A. O.; VIZZOTTO, M.; FLÔRES, S. H.
Afiliação:  MARINA C. PEREIRA; ROSANA S. STEFFENS; ANDRÉ JABLONSKI; PLINIO F. HERTZ; ALESSANDRO O. RIOS; MARCIA VIZZOTTO, CPACT; SIMONE H. FLÔRES.
Título:  Characterization, bioactive compounds and antioxidant potential of three Brazilian fruits.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 29, p. 19-24, 2012.
ISSN:  0889-1575
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2012.07.013
Idioma:  Português
Conteúdo:  With the objective of stimulating the cultivation and consumption of native Brazilian fruits, the physicochemical composition and antioxidant potential of three native species, namely the araticu-do-mato (Rollinia sylvatica A. St.-Hil.), pindo palm (Butia capitata (Mart.) Becc.) and mandacaru-de-três-quinas (Cereus hildmannianus K. Schum.) were determined in this study. The pindo palm fruit stood out because of its elevated carotenoid content (39.6 mg/g) and greater antioxidant capacity (26 mM trolox/g of fresh sample) by the ABTS (2,2-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic) method, although by the DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) method, the pindo palm fruit (3847.5 g of fresh sample/g DPPH) and mandacaru-de-tre?s-quinas fruit (3249.8 g of fresh sample/g DPPH) were considered to have the same antioxidant potential with no difference between them. The mandacaru-de-tre?s-quinas fruit also showed the highest total phenolic compound content (1337.3 mg/100 g). Although the araticu-do-mato presented the highest vitamin C content (0.32 mg/g), it did not differ statistically from the mandacaru-de-tre?s-quinas fruit (0.25 mg/g); on the other hand, it was considered to be equal to the pindo palm fruit (0.23 mg/g). The araticu-do-mato also showed the best result for the TSS/TTA (total soluble solids/total titratable acidity) ratio (41.92), thus it was adequate for in natura consumption and for processing as well.
Palavras-Chave:  Antioxidant; Biodiversity and nutrition; Brasil; Fruta Nativa; Native fruits.
Thesagro:  Analise de Alimento; Antioxidante; Biodiversidade; Carotenoide; Composição de Alimento; Composição Quimica; Fruta; Nutrição.
Thesaurus Nal:  Brazil; Carotenoids; Chemical composition; Food analysis; Food composition.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT16085 - 1UPCAP - DD002282012.00228
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1.Imagem marcado/desmarcadoFORTES, J. P.; FRANCO, F. W.; SOMACAL, S.; SAUTTER, C. K. Meads with Brazilian honey from different botanical origins. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03328, 2023. Título em português: Hidroméis com méis brasileiros de diferentes origens botânicas.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSAUTTER, C. K.; STORCK, L.; RIZZATTI, M. R.; MALLMANN, C. A.; BRACKMANN, A. Síntese de trans-resveratrol e controle de podridão em maçãs com uso de elicitores em pós-colheita. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 9, p. 1097-1103, set. 2008. Título em inglês: Synthesis of trans-resveratrol and rotting control in apples with use of elicitors in post-harvest.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBISOGNIN, D. A.; LUZ, L. V. da; LENCINA, K. H.; SANTOS, C. O. dos; SAUTTER, C. K. Contents of total phenolics and flavonoids in and antioxidant activity of Ilex paraguariensis leaves. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00856, 2019. Título em português: Teores de compostos fenólicos totais e flavonoides e atividade antioxidante em folhas de Ilex paraguariensis.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBRACKMANN, A.; WEBER, A.; GIEHL, R. F. H.; EISERMANN, A. C.; SAUTTER, C. K.; GONÇALVES, E. D.; ANTUNES, L. E. C. Armazenamento de mirtilo 'Bluegem' em atmosfera controlada e refrigerada com absorção e iniciação do etileno. Revista Ceres, Viçosa, v. 57, n. 1, p. 006-011, jan/fev, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPENNA, N. G.; SILVEIRA, M. L. R.; BERTAGNOLLI, S. M. M.; SANTOS, C. O. dos; MIRANDA, M. Z. de; SAUTTER, C. K. Avaliação das propriedades físico-químicas e tecnológicas da farinha mista de trigo e semente de goiaba. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24., 2014, Aracajú; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracajú. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: anais. Aracajú: SBCTA, 2014. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, M. C. S.; BRACKMANN, A.; HECKTHEUER, L. H. R.; SAUTTER, C. K.; WENDT, L. M.; GODOY, R. C. B. de. Efeitos da temperatura na frigoconservação de pinhões. In: EVENTOS ARAUCÁRIA: PESQUISA, INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA SISTEMAS DE PRODUÇÃO, ERVA-MATE XXI: INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA O SETOR ERVATEIRO, 2020, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2021. p. 36. (Embrapa Florestas. Documentos, 344). Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSTEFANELLO, L. O.; SCHWALBERT, R.; SCHWALBERT, R. A.; DE CONTI, L.; KULMANN, M. S. de S.; GARLET, L. P.; SILVEIRA, M. L. R.; SAUTTER, C. K.; MELO, G. W. B. de; ROZANE, D. E.; BRUNETTO, G. Nitrogen supply method affects growth, yield and must composition of young grape vines (Vitis vinifera L. cv Alicante Bouschet) in southern Brazil. Scientia Horticulturae, v. 261, (e-108910), 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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