BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  03/05/2004
Data da última atualização:  23/04/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HUNGRIA, M.; NICOLÁS, M. F.; GUIMARAES, C. T.; JARDIM, S. N.; GOMES, E. A.; VASCONCELOS, A. T. T. de.
Afiliação:  MARIANGELA HUNGRIA DA CUNHA, CNPSO; MARISA FABIANA NICOLÁS; CLAUDIA TEIXEIRA GUIMARAES, CNPMS; SILVIA NETO JARDIM BELICUAS, CNPMS; ELIANE APARECIDA GOMES, CNPMS; ANA TEREZA RIBEIRO DE VASCONCELOS, LNCC.
Título:  Tolerance to stress and environmental adaptability of Chromobacterium violaceum.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Research, v. 3, n. 1, p. 102-116, Mar. 2004.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Chromobacterium violaceum is a Gram-negative bacterium, abundant in a variety of ecosystems in tropical and subtropical regions, including the water and borders of the Negro River, a major component of the Amazon Basin. As a free-living microorganism, C. violaceum is exposed to a series of variable conditions, such as different sources and abundance of nutrients, changes in temperature and pH, toxic compounds and UV rays. These variations, and the wide range of environments, require great adaptability and strong protective systems. The complete genome sequencing of this bacterium has revealed an enormous number and variety of ORFs associated with alternative pathways for energy generation, transport-related proteins, signal transduction, cell motility, secretion, and secondary metabolism. Additionally, the limited availability of iron in most environments can be overcome by iron-chelating compounds, iron-storage proteins, and by several proteins related to iron metabolism in the C. violaceum genome. Osmotically inducible proteins, transmembrane water-channel, and other membrane porins may be regulating the movement of water and maintaining the cell turgor, activities which play an important role in the adaptation to variations in osmotic pressure. Several proteins related to tolerance against antimicrobial compounds, heavy metals, temperature, acid and UV light stresses, others that promote survival under starvation conditions, and enzymes capable of detoxifying reactive oxy... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Adaptabilidade; Microorganismo; Tolerancia.
Thesagro:  Bactéria; Stress.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO23884 - 1UPCAP - DD
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