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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  07/08/2025
Data da última atualização:  07/08/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERREIRA, C. D.; CARDOSO, I. M. de A. S.; FERREIRA, J. C. B.; MEIRA, R. O.; COSTA, F. H. da S.; PEREIRA, J. E. S.
Afiliação:  CHEILA DEISY FERREIRA, UNIVERSITY OF BRASÍLIA; INAÊ MARIÊ DE ARAÚJO SILVA CARDOSO; JÉSSICA CRISTINA BARBOSA FERREIRA, UNIVERSITY OF BRASÍLIA; RENNAN OLIVEIRA MEIRA, UNIVERSITY OF BRASÍLIA; FREDERICO HENRIQUE DA SILVA COSTA, FEDERAL UNIVERSITY OF ACRE; JONNY EVERSON SCHERWINSKI PEREIRA, CENARGEN.
Título:  Understanding the behavior of the Euterpe precatoria (Mart.) palm seeds subjected to conventional ex situ conservation methods.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Trees, v. 39, 72, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00468-025-02649-3
Idioma:  Inglês
Notas:  Na publicação: Jonny Everson Scherwinski-Pereira.
Conteúdo:  The sustainable use of palm trees requires studies on various aspects of seed physiology, as seeds often serve as the primary means of natural propagation. This study aimed to evaluate the effects of desiccation and storage at different temperatures on the physiological quality of seeds and zygotic embryos of Euterpe precatoria. Seeds were artificially desiccated for seven periods (0, 24, 48, 96, 120, 168 and 216 h) and, after each period, were subjected to germination tests using both whole seeds and zygotic embryos. For conservation, pre-desiccated seeds and embryos with different water contents were stored under different conditions: − 196 ºC (liquid nitrogen), - 20 °C, 6 ºC, and 25 ºC for 30 days. Additionally, morphoanatomical and histochemical analyses of zygotic embryos from dried seeds were performed. E. precatoria seeds exhibited high sensitivity to desiccation, with critical germination and vigor thresholds observed at a water content of 16.9%. Water contents of 12.0 and 8.9% had lethal effects on germination, regardless of the germination method. The presence of phenolic compounds and vacuolated cells, identified through anatomical analysis, confirmed the species’ recalcitrant behavior and revealed physical damage in zygotic embryos with water contents below 8.9%. These findings indicate that E. precatoria seeds are desiccation-sensitive, and none of the tested storage temperatures effectively preserved their physiological quality.
Palavras-Chave:  x.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
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CENARGEN39951 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, T. T. de; SCRAMIN, J. A.; FORATO, L. A. Análise de peras revestidas com filmes comestíveis a base de zeínas contendo nanopartículas de quitosana. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 5., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação , 2013. p. 7 Editado por Ana Rita de Araújo Nogueira, Simone Cristina Méo Niciura. (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 110).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMARTELLI, M. R.; BARROS, T. T. de; ASSIS, O. B. G. de. Efeito da adição de pectina na manutenção da coloração de filmes a base de purê de banana. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 161-163 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMARTELLI, M. R.; BARROS, T. T. de; ASSIS, O. B. G. de. Efeito do teor de pectina e de glicerol nas propriedades mecânicas de filmes de purê de banana produzidos por batelada. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 158-160 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMARTELLI, M. dos R.; BARROS, T. T. de; ASSIS, O. B. G. de. Produção de filmes plásticos a partir de polpa de frutas sobremaduras. Revista brasileira de produtos agroindustriais, Campina Grande, v. 17, n. 3, p. 301-308, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, T. T. de; MARTELLI, M. dos R.; ASSIS, O. B. G. de. Síntese e caracterização de filmes comestíveis de purê de banana com adições de nanopartículas de quitosana. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 3., 2011, São Carlos. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2011. p. 29. ( Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 104). Editado por: Luiz Francisco Zafalon; Patricia Tholon.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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6.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, T. T. de; SCRAMIN, J. A.; BERNARDES FILHO, R.; FORATO, L. A. Uso de texturômetro e colorimetria para análise de filmes a base de karifina. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 7.; ESCOLA DE NANOTECNOLOGIA, 3., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação, 2013. p. 97-99 Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso. CD-ROM. Editores: Maria Alice Martins, Odílio Benedito Garrido de Assis, Caue Ribeiro, Luiz Henrique Capparelli Mattoso.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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