BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  25/10/2024
Data da última atualização:  25/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARCELOS, S. C. de; SALLES, H. O.; TEIXEIRA-SÁ, D. M. A.; GALDINO, I. K. C. P. de O.; BURITI, F. C. A.; SANTOS, K. M. O. dos; EGITO, A. S. do.
Afiliação:  SAMUEL CARNEIRO DE BARCELOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; REDE NORDESTE DE BIOTECNOLOGIA; HEVILA OLIVEIRA SALLES FIGUEIREDO, CNPC; DANIELE MARIA ALVES TEIXEIRA-SÁ, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO CEARÁ; ISADORA KALINE CAMELO PIRES DE OLIVEIRA GALDINO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; FLÁVIA CAROLINA ALONSO BURITI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DA PARAÍBA; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC.
Título:  Effects of adding autochthonous Lacticaseibacillus paracasei culture on the characteristics of Minas Frescal goat cheese and its survival under simulated gastrointestinal conditions.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  International Dairy Journal, v. 160, article106096, Jan. 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.106096
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: A freeze-dried lactic acid culture was prepared with an autochthonous strain of Lacticaseibacillus paracasei TRA061676 (Lp-TRA061676), cultivated in skimmed goat milk and its technological suitability in the production of Minas Frescal Goat Cheese (MFGC) was investigated. The viability of the freeze-dried culture was greater than 8.92 Log CFU g−1 during 360 days of storage at −22 °C. Lp-TRA061676 incorporated into MFGC showed remarkable survival, with populations of 9.65 Log CFU g−1 and a survival rate under in vitro gastrointestinal tract conditions of 96.90% for 28 days at 4 °C. Lp-TRA061676 did not modify the proximate composition of MFGC, but it affected the physicochemical characteristics and instrumental color, and improved the product's texture. These results demonstrate the suitability of Lp-TRA061676 for producing MFGC and the potential of this cheese to be used as an effective matrix to protect the strain from gastrointestinal conditions.
Palavras-Chave:  Alimento funcional; Autochthonous culture; Freeze-dried autochthonous strain; In vitro gastrointestinal resistance; Queijo de cabra.
Thesagro:  Caprino; Produto Derivado do Leite; Queijo; Segurança Alimentar; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Cheeses; Food safety; Food technology; Freeze drying; Goat cheese; Probiotics.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC41069 - 1UPCAP - DD
CTAA15828 - 1UPCAP - DD
Voltar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional