BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/04/2024
Data da última atualização:  16/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ESPERANÇA, V. J. R.; MOREIRA, P. I. O.; CHÁVEZ, D. W. H.; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  VICTOR J. R. ESPERANÇA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; PAULA I. O. MOREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; DAVY W. H. CHÁVEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  Evaluation of the safety and quality of Brazil nuts (Bertholletia excelsa) using the tools of dna sequencing technology and aflatoxin profile.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Frontiers in Nutrition, v. 11, 1357778, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.3389/fnut.2024.1357778
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil nuts (BNs) result from sustainable extraction and are widely exploited in the Amazon region. Due to the production characteristics in the forest and the nutritional characteristics of these nuts, the occurrence of fungal contamination and the presence of aflatoxins are extensively discussed in the literature as a great aspect of interest and concern. This study aims to evaluate the microbial profile through DNA sequencing and amplification of 16S and ITS genes for bacterial and fungal analysis, respectively, and the presence of mycotoxins using high-performance liquid chromatography with fluorescence detection (HPLC-FD) from different fractions of the nuts processed. The BN samples, harvest A (HA) and harvest B (HB), from two different harvests were collected in an extractive cooperative in the Amazon region for microbiological analysis (from DNA extraction and amplification of 16S genes, bacteria analysis, and ITS for fungi) and mycotoxins (aflatoxins AFB1, AFB2, AFG1, and AFG2) using HPLC-FD/KobraCell Results and discussion. The samples showed a very different microbiome and aflatoxin profile. Genera such as (HA) and Cronobacter (HB) were abundant during the analysis of bacteria; as for fungi, the genera. Aspergillus, Fusarium, Penicillium Alternaria were also considered prevalent in these samples. Soil microorganisms, including those pathogenic and related to inadequate hygienic-sanitary production practices, as well as aflatoxins, were found in the samples. Howeve... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agrobiodiversity; Extractivism; Rainforest.
Thesaurus Nal:  Amazonia; Microbiome.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15709 - 1UPCAP - DD
Voltar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional