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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
14/12/2023 |
Data da última atualização: |
15/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BRAVO, C.; PÉREZ-GREGÓRIO, R.; PELLEGRINI, E.; CONTIN, M.; BRANDÃO, E.; RAMOS, R. M.; MARTIN NETO, L.; De NOBILI, M.; FREITAS, V. de; SOARES, S. |
Afiliação: |
Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine; Institute of Food and Agroecology, Food and Health Omics Group, University of Vigo, Campus As Lagoas s/n, Ourense 32004, Spain; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LADISLAU MARTIN NETO, CNPDIA; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal. |
Título: |
Unlocking the Potential of Spent Coffee Grounds as a Source of Humiclike Substances with High Antioxidant Capacit. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Waste and Biomass Valorization, v. 15, n. 5, 2023. |
Páginas: |
2769-2779 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12649-023-02344-9 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract Purpose The environmental impacts of the coffee industry are enormous, with large quantities of solid and liquid wastes generated globally. In the last years, measures have been implemented to valorize spent coffee grounds (SCGs) biowaste as a resource. The present study assessed the unexplored potential use of SCGs as a source of valuable humic substances (HS)-like materials, and linked their antioxidant properties to their chemical composition. Methods Humic acid-like (HAL) and fulvic acid-like (FAL) were extracted from SCGs and characterized by elemental composition, UV-vis, FTIR, NMR and EPR spectroscopies. Their antioxidant capacity was determined in vitro through the ABTS decolorization assay and voltammetric techniques. Results Elemental and spectroscopic characteristics were in the range of soil HS. Both HAL and FAL showed a high antioxidant capacity (2.29±0.18 mmole− gHAL−1 and 3.63±0.21 mmole− gFAL−1 ). The differences in the antioxidant and electrochemical responses of HAL and FAL are related to their chemical structure. Conclusion The extraction of HS-like with remarkable antioxidant properties makes them a promising low-cost material to be upcycled in the agri-food system as natural fertilizer or novel antioxidants. |
Palavras-Chave: |
Circular economy; Spent coffee grounds. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 10 | |
1. |  | PINTO, P. A. da C. Nutrição e adubação da mangueira . In: SIMPÓSIO DE MANGA DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 1., 2005, Juazeiro, BA. Palestras... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2005. 1 CD-ROM. (Embrapa Semi-Árido. Documentos, 189).Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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2. |  | PINTO, P. A. da C.; DIAS, L. E.; CHOUDHURY, M. M.; VIEIRA, G. State nutritional of mango tree, variety Tommy Atkins, and quality postharvest in the Submiddle São Francisco river Valley. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz da Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 233. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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3. |  | PINTO, P. A. da C.; DIAS, L. E.; CHOUDHURY, M. M.; VIEIRA, G. Evaluation of the estate nutritional of mango tree, variety Tommy Atkins in Submiddle São Francisco river Valley, calculation of the indexes DRIS. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz da Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 228. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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4. |  | PINTO, P. A. da C.; DIAS, L. E.; CHOUDHURY, M. M.; VIEIRA, G. Evaluation of the nutritional estate of mango, Tommy Atkins in the Submiddle São Francisco river Valley, establishment of norms DRIS. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina : Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 98. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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5. |  | PINTO, A. C. de Q.; SILVA, D. J.; PINTO, P. A. da C. Mango. In: JOHNSTON, A. E. (Ed.). Tropical fruits of Brazil : fertilizing for high yield and quality. Horgen: IPI, 2007. cap. 7, p. 123-142. (IPI. Bulletin, 18).Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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6. |  | PINTO, C. A. de Q.; SILVA, D. J.; PINTO, P. A. da C. Mangueira. In: CRISOSTOMO, L. A.; NAUMOV, A. Adubando para alta produtividade e qualidade: fruteiras tropicais do Brasil. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Horgen: Instituto Internacional de Potassa, 2009. p. 125-145. (IIP. Boletim, 18)Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. |  | SILVA, D. J.; QUAGGIO, J. A.; PINTO, P. A. da C.; PINTO, A. C. de Q.; MAGALHAES, A. F. de J. Nutrição e adubação. In: GENU, P. J. de C.; PINTO, A. C. de Q. (Ed.). A cultura da mangueira. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2002. cap. 10, p.191-221. il.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Semiárido. |
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9. |  | WADT, P. G. S.; SILVA, D. J.; MAIA, C. E.; TOME JUNIOR, J. B.; PINTO, P. A. da C.; MACHADO, P. L. O. de A. Modelagem de funções no cálculo dos índices DRIS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 1, p. 57-64, 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Nacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
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10. |  | POLITI, L. S.; FLORES, R. A.; SILVA, J. A. S. DA.; WADT, P. G. S.; PINTO, P. A DA C.; PRADO, R. DE M. Estado nutricional de mangueiras determinado pelos métodos DRIS e CND. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 17, n. 1, p. 11-18, 2013.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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Registros recuperados : 10 | |
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