BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  14/12/2023
Data da última atualização:  15/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRAVO, C.; PÉREZ-GREGÓRIO, R.; PELLEGRINI, E.; CONTIN, M.; BRANDÃO, E.; RAMOS, R. M.; MARTIN NETO, L.; De NOBILI, M.; FREITAS, V. de; SOARES, S.
Afiliação:  Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine; Institute of Food and Agroecology, Food and Health Omics Group, University of Vigo, Campus As Lagoas s/n, Ourense 32004, Spain; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LADISLAU MARTIN NETO, CNPDIA; Department of Agricultural Food Environmental and Animal Sciences, University of Udine, Via Delle Scienze 206, Udine 33100, Italy; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal; LAQV-REQUIMTE, Departamento de Química e Bioquímica, Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Rua do Campo Alegre 687, Porto 4169-007, Portugal.
Título:  Unlocking the Potential of Spent Coffee Grounds as a Source of Humiclike Substances with High Antioxidant Capacit.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Waste and Biomass Valorization, v. 15, n. 5, 2023.
Páginas:  2769-2779
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12649-023-02344-9
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Purpose The environmental impacts of the coffee industry are enormous, with large quantities of solid and liquid wastes generated globally. In the last years, measures have been implemented to valorize spent coffee grounds (SCGs) biowaste as a resource. The present study assessed the unexplored potential use of SCGs as a source of valuable humic substances (HS)-like materials, and linked their antioxidant properties to their chemical composition. Methods Humic acid-like (HAL) and fulvic acid-like (FAL) were extracted from SCGs and characterized by elemental composition, UV-vis, FTIR, NMR and EPR spectroscopies. Their antioxidant capacity was determined in vitro through the ABTS decolorization assay and voltammetric techniques. Results Elemental and spectroscopic characteristics were in the range of soil HS. Both HAL and FAL showed a high antioxidant capacity (2.29±0.18 mmole− gHAL−1 and 3.63±0.21 mmole− gFAL−1 ). The differences in the antioxidant and electrochemical responses of HAL and FAL are related to their chemical structure. Conclusion The extraction of HS-like with remarkable antioxidant properties makes them a promising low-cost material to be upcycled in the agri-food system as natural fertilizer or novel antioxidants.
Palavras-Chave:  Circular economy; Spent coffee grounds.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18344 - 1UPCAP - DDPROCI.23/1332023/145
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Registros recuperados : 10
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1.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, P. A. da C. Nutrição e adubação da mangueira . In: SIMPÓSIO DE MANGA DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 1., 2005, Juazeiro, BA. Palestras... Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2005. 1 CD-ROM. (Embrapa Semi-Árido. Documentos, 189).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, P. A. da C.; DIAS, L. E.; CHOUDHURY, M. M.; VIEIRA, G. State nutritional of mango tree, variety Tommy Atkins, and quality postharvest in the Submiddle São Francisco river Valley. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz da Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 233. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, P. A. da C.; DIAS, L. E.; CHOUDHURY, M. M.; VIEIRA, G. Evaluation of the estate nutritional of mango tree, variety Tommy Atkins in Submiddle São Francisco river Valley, calculation of the indexes DRIS. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz da Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina: Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 228. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, P. A. da C.; DIAS, L. E.; CHOUDHURY, M. M.; VIEIRA, G. Evaluation of the nutritional estate of mango, Tommy Atkins in the Submiddle São Francisco river Valley, establishment of norms DRIS. In: INTERNATIONAL MANGO SYMPOSIUM, 7., 2002, Recife. Program and abstracts... Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Planaltina: Embrapa Cerrados; Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura; Teresina: Embrapa Meio-Norte; Petrolina : Embrapa Semi-Árido; Recife: IPA, 2002. p. 98. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 46).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, A. C. de Q.; SILVA, D. J.; PINTO, P. A. da C. Mango. In: JOHNSTON, A. E. (Ed.). Tropical fruits of Brazil : fertilizing for high yield and quality. Horgen: IPI, 2007. cap. 7, p. 123-142. (IPI. Bulletin, 18).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, C. A. de Q.; SILVA, D. J.; PINTO, P. A. da C. Mangueira. In: CRISOSTOMO, L. A.; NAUMOV, A. Adubando para alta produtividade e qualidade: fruteiras tropicais do Brasil. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical; Horgen: Instituto Internacional de Potassa, 2009. p. 125-145. (IIP. Boletim, 18)
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, P. A. da C.; DIAS, L. E.; CHOUDHURY, M. M.; VIEIRA, G. Avaliação do estado nutricional da mangueira Tommy Atkins no Submédio do Vale do Rio São Francisco: estabelecimento das normas DRIS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira: anais. Porto Alegre: SBCS, 2007. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, D. J.; QUAGGIO, J. A.; PINTO, P. A. da C.; PINTO, A. C. de Q.; MAGALHAES, A. F. de J. Nutrição e adubação. In: GENU, P. J. de C.; PINTO, A. C. de Q. (Ed.). A cultura da mangueira. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2002. cap. 10, p.191-221. il.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Semiárido.
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9.Imagem marcado/desmarcadoWADT, P. G. S.; SILVA, D. J.; MAIA, C. E.; TOME JUNIOR, J. B.; PINTO, P. A. da C.; MACHADO, P. L. O. de A. Modelagem de funções no cálculo dos índices DRIS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 1, p. 57-64, 2007.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais.
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10.Imagem marcado/desmarcadoPOLITI, L. S.; FLORES, R. A.; SILVA, J. A. S. DA.; WADT, P. G. S.; PINTO, P. A DA C.; PRADO, R. DE M. Estado nutricional de mangueiras determinado pelos métodos DRIS e CND. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 17, n. 1, p. 11-18, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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