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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  09/11/2022
Data da última atualização:  09/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BUENO, V. R.; HEIDEN, G.
Afiliação:  VINICIUS RESENDE BUENO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; GUSTAVO HEIDEN, CPACT.
Título:  Calea sessilifolia (Asteraceae, Neurolaeneae), a New Species from the Diamantina Plateau, Minas Gerais, Brazil.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Systematic Botany, v. 47, n. 2, p. 586-592, 2022.
ISSN:  1548-2324
DOI:  https://doi.org/10.1600/036364422X16512564801687
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A new species of Calea belonging to the Calea myrtifolia complex is described. Calea sessilifolia stands out by the unusual herbaceous habit 0.1 to 0.25 m tall and sessile leaves compared with the remaining species of the complex. The new species is related to Calea arachnoidea, C. heteropappa, and C. semirii due the polylength pappus scales, but is easily distinguished by its height 0.1?0.25 m tall (vs. 0.3?2 m), sessile leaves (vs. petiolate leaves), acrodromous venation (vs. camptodromous or semicraspedodromous), and capitulescence of solitary capitula or rarely a dichasiform cyme and few-branched (vs. branched dichasiform cyme). The new species is described, its taxonomic affinities are discussed, and its main vegetative and reproductive structures are illustrated. In addition, a key for identification and one map with the geographic distribution of the species of Calea bearing polylength pappus scales from Calea myrtifolia complex are provided.
Palavras-Chave:  Calea sessilifolia.
Thesagro:  Botânica; Cerrado; Compositae; Taxonomia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22371 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoARRUDA, L.; PEREIRA, G. E.; CAPELLA, Y.; ARRUDA, J. H.; GUERRA, N. Sensory stability and aromatic differentiation of tropical Brazilian wines. In: WORLD VINE AND WINE CONGRESS, 39.; GENERAL ASSEMBLY OF THE OIV, 14., 2016, Bento Gonçalves. Vitiviniculture: technological advances to market challenges: abstracts. Bento Gonçalves: International Organisation of Vine and Wine, 2016. 1 Pen drive.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
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