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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  29/08/2019
Data da última atualização:  01/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JAMES, N. K. da S.; CASTRO, L. P. S.; FREITAS, S. P.; NOGUEIRA, R. I.
Afiliação:  Nina Katia da Silva James, UFRJ; Luiz Paulo Sousa Castro, UFRJ; Suely Pereira Freitas, UFRJ; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA.
Título:  Increasing energy efficiency in microencapsulation of soybean oil by spray drying.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 5, n. 7, p. 8082-8095 jul. 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the influence of inlet air temperature of spray drying on microparticles properties and heat loss on drying chamber in sense to select the conditions that promote the preservation of functional compounds and improve energy efficiency. The energy efficiency of the process was evaluated varying inlet air temperature (T) from 110 to 150 °C and airflow (AF) from 20 to 40kg/h, being the energy efficiency, the response variable. The microspheres presented a continuous surface and no cracking, which hinders the diffusion of air and reduces the probability of triglycerides oxidation in the nucleus. The heat loss curves were plotted considering the principles of mass and energy conservation applied to both input and output currents. Further, the thermodynamic parameters were continuously monitored during the spray dryer. So, the selected operational conditions (T = 130 °C, AF = 20 kg.h1) allowed to achieve high encapsulation efficiency (95%) and saving energy compared to conventional processes using inlet air temperatures above 180 °C, a significant improvement to thermo-sensitive compounds.
Palavras-Chave:  Eficiência de encapsulamento; Encapsulation efficiency; Heat loss; Lower temperature; Perda de calor; Secagem por pulverização; Temperatura de secagem; Temperatura mais baixa; Thermo-sensitive compounds.
Thesagro:  Secagem; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Drying temperature; Food technology; Spray drying.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14703 - 1UPCAP - DD
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