BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  22/01/2019
Data da última atualização:  12/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  HOFFMANN, J. F.; BASSINELLO, P. Z.; COLOMBARI FILHO, J. M.; LINDEMANN, I. da S.; ELIAS, M. C.; TAKEOKA, G. R.; VANIER, N. L.
Afiliação:  JESSICA FERNANDA HOFFMANN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; IGOR DA SILVA LINDEMANN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MOACIR CARDOSO ELIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GARY R. TAKEOKA, USDA, Albany-CA; NATHAN LEVIEN VANIER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Volatile compounds profile of Brazilian aromatic brown rice genotypes and its cooking quality characteristics.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Cereal Chemistry, v. 96, p. 292-301, Mar./Apr. 2019.
ISSN:  1943-3638
DOI:  10.1002/cche.10121
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background and objectives: This study evaluated the volatile profile by solid-phase microextraction (SPME)-gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) and the cooking quality properties of seven aromatic and one non-aromatic rice genotypes grown in Brazil. Findings: Twenty-three volatile compounds were identified by SPME-GC/MS analysis. PCA and PLS-DA allowed the separation of aromatic and non-aromatic genotypes. PLS-DA analysis revealed six compounds as discriminating between groups: 2-acetyl-1-pyrroline (2-AP), decanal, 2-hexanone, 2-pentylfuran, 1-hexanol, and hexanal. 2-AP was detected only in aromatic genotypes, and the content varied from 0.21 to 0.57 ug/g. Cooking time changed from 23.5 to 38.3 min in the new aromatic genotypes while hardness changed from 52.7 to 100.7 N. Conclusions: Our study revealed six volatile compounds as discriminants between aromatic and non-aromatic genotypes grown in Brazil. 2-AP was identified only in aromatic genotypes. Genotype BR5 exhibited the best general performance since their volatile compounds results indicate less off-flavors (hexanal), higher 2-AP content, and similar cooking time and hardness to IRG and JAS. Significance and novelty: Results may help rice chain in selecting Brazilian genotypes of aromatic rice to be grown in Brazil and distributed worldwide. Also, this work may serve as a starting point for future work on aromatic rice authenticity.
Palavras-Chave:  Rice aroma.
Thesagro:  Aroma; Arroz; Oryza Sativa.
Thesaurus Nal:  Aromatic compounds; Brown rice; Cooking quality; Volatile compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
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CNPAF35431 - 1UPCAP - DD20192019
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1.Imagem marcado/desmarcadoCARNEIRO, L. F.; MOITINHO, M. R.; XAVIER, W. D.; CARNEIRO, D. N. M.; MOTTA, I. de S.; PADOVAN, M. P. Potencial de acúmulo de massa e nutrientes e estádio mais adequado de manejo do sorgo-forrageiro em sistemas de transição agroecológica. Cadernos de Agroecologia, Porto Alegre, v. 9, n. 4, 2014. Edição do 1º Seminário de Agroecologia da América do Sul; 5º Seminário de Agroecologia de Mato Grosso do Sul; 4º Encontro de Produtores Agroecológicos de Mato Grosso do Sul; 1º Seminário de Sistemas Agroflorestais em Bases Agroecológicas...
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. V. de S.; CRUZ, S. C. S.; ALOVISI, A. M. T.; KURIHARA, C. H.; XAVIER, W. D.; MARTINEZ, M. A. Adubação fosfatada no feijoeiro cultivado sob palhada de Brachiaria brizantha cv. Marandu. Revista Ceres, v. 65, n.2, p. 181-188, mar/abr, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
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3.Imagem marcado/desmarcadoXAVIER, W. D.; CARNEIRO, L. F.; GUIMARÃES, C. M.; SILVA, J. V. de S.; PINTO, F. A.; RIBEIRO, D. O.; SOUSA, V. S.; RESENDE, A. V. de. Doses and application seasons of potassium in the soybean-corn succession in soil with improved fertility in the Southwest of Goiás. Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 4, p. 307-317, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCHENARD, M. G.; PEREIRA, J. de A.; PAES, J. de M.; RAMOS, L. F. C. de S.; PÉREZ, Y. A. A.; XAVIER, W.; RUSSANO, K.; SOUZA, G. N. de; GAUDÊNCIO, F. N.; SILVA, K. V. G. C. da; LESSA, D. A. B.; ALENCAR, N. X.; HELAYEL, M. A. Ultrasonographic findings in the bladder of cattle at different stages of evolution of bovine enzootic hematuria in Brazil. Research in Veterinary Science, v. 180, 105385, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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