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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
09/06/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, L. R.; FIGUEIREDO, A. R. de; MORAIS, L. A. S. de. |
Afiliação: |
LEIRSON RODRIGUES DA SILVA, UFRRJ; ANA ROSA DE FIGUEIREDO, UFRRJ; LILIA APARECIDA SALGADO DE MORAIS, CNPAB. |
Título: |
Potential of the Jerivá fruit (Syagrus romanzoffiana C.): physicochemical and bioactive characterization. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Agricultural Science Digest, v. 41 Issue n. 1, p. 13-20, 2021. |
ISSN: |
0976-0547 |
DOI: |
10.18805/ag.D-235 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: Jerivá is a native palm tree from Brazil, very abundant in the rural environment and widely observed in the urban area.Its fruits can be consumed in fresh and drink form. Despite this context there are few studies on the species, especially whenportraying the nutritional value of its fruit. This research aims to investigate jerivá fruits in three ripening stages.Methods: The fruits were harvested in a domestic orchard in Campos dos Goytacazes-RJ, in three ripening stages, according to thecolor: green (green peel), intermediate (yellowish green peel) and ripe (orange peel). The fruits were characterized in terms ofphysicochemical and bioactive composition.Result: This fruit has a low source of ascorbic acid in all evaluated stages, but has high levels for yellow flavonoids and totalextractable polyphenols when mature (23.07 mg/100 g and 596.95 mg GAE/100 g, respectively). Considering the relevance of thisfruit species and the few researches at national level, it is necessary to evaluate the physicochemical and bioactive characteristics ofthe fruits of Jerivá, in order to quantify particularities regarding the detailed composition, guaranteeing its potential for use. |
Palavras-Chave: |
Native fruits. |
Thesaurus Nal: |
Bioactive properties; Functional foods; Physicochemical properties; Syagrus romanzoffiana. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrobiologia (CNPAB) |
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URL |
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Registros recuperados : 18 | |
3. |  | SILVA, D. D.; CASELA, C. R.; CASTRO, H. A.; SANTOS, F. G.; FERREIRA, A. S. Associação de virulência de Colletotrichum sublineolum à resistência genética em combinações de linhagens de sorgo. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 26.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 2.; SIMPÓSIO SOBRE COLLETOTRICHUM GRAMINICOLA, 1., 2006, Belo Horizonte. Inovação para sistemas integrados de produção: trabalhos apresentados. [Sete Lagoas]: ABMS, 2006. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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7. |  | CARVALHO, V. L. de; CHALFOUN, S. M.; CASTRO, H. A. de; CARVALHO, V. D. de. Influência da produção na incidência da ferrugem-do-cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 31, n. 6, p. 401-405, jun. 1996. Título em inglês: Influence of yield on coffee tree leaves rust.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. |  | SUSSEL, A. A. B.; POZZA, E. A.; CASTRO, H. A. DE; LASMAR, E. B. DE C. Incidência e severidade do mofo-cinzento-da-mamoneira sob diferentes temperaturas, períodos de molhamento e concentração de conídios. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 37, n. 1, p. 30-34, 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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9. |  | SILVA, D. D.; CASELA, C. R.; FERREIRA, A. S.; CASTRO, H. A. Metodologia de inoculação de Bipolaris sorghicola (Lefebvre & Sherwin) Alcorn, agente etiológico da mancha alvo em sorgo. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 32, p. S165, ago. 2007. Suplemento. Edição dos Resumos do XL Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Maringá, PR, ago. 2007.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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14. |  | MOREIRA, S. B. L. C.; QUEIROZ, G. S.; CASTRO, H. A. de; SOUZA, E. A. de; PEREIRA, D. S.; HOLANDA NETO, J. P. de. Infestação do ácaro Varroa destructor em colônias de abelhas africanizadas (Apis mellifera L.) no Semiárido potiguar, Nordeste do Brasil. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 12, n. 1, p. 143-149, jan.-mar. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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15. |  | SILVA, D. D.; CASELA, C. R.; FERREIRA, A. S.; SILVA, V. A.; MARTINS, Z. C.; BORGES, M. H. D.; CASTRO, H. A.; GUIMARAES, F. B. Primeiro relato de Bipolaris sorghicola, agente etiológico da "mancha alvo" em sorgo, no Brasil. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 26.; SIMPÓSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 2.; SIMPÓSIO SOBRE COLLETOTRICHUM GRAMINICOLA, 1., 2006, Belo Horizonte. Inovação para sistemas integrados de produção: trabalhos apresentados. [Sete Lagoas]: ABMS, 2006. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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16. |  | CARVALHO, C. F. de; CARVALHO, S. M.; WUTKE, E. B.; SOUZA, B.; GUIRADO, N.; CASTRO, H. A.; ROSSI, F.; MENDES, P. C. D.; AMBROSANO, E. J. Pragas e doenças em adubos verdes. In: LIMA FILHO, O. F. de; AMBROSANO, E. J.; ROSSI, F.; CARLOS, J. A. D. (Ed.). Adubação verde e plantas de cobertura no Brasil: fundamentos e prática. Brasília, DF: Embrapa, 2014. v. 1 p. 399-439Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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18. |  | SILVA, D. D.; CASELA, C. R.; CASTRO, H. A.; PEREIRA, I. S.; COSTA, R. V. da; SILVA, V. A.; GUIMARAES, E. A.; CRISTELI, E. B.; LANZA, F. E.; COTA, L. V. Reação de genótipos de sorgo a quatro populações de Colletotrichum sublineolum. Tropical Plant Pathology, Brasília, v. 34, p. S253, ago. 2009. Trabalho apresentado no 42º Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 2009. Rio de Janeiro, RJ.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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