|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
02/12/2020 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CONCENÇO, G.; VIVIAN, R.; IKEDA, F. S.; PIZZUTTI, I. R.; VELA, G. M. E.; FERRACINI, V. L.; NORA, L.; CECCON, G.; CONCENÇO, F. I. G. R. |
Afiliação: |
GERMANI CONCENCO, CPACT; RAFAEL VIVIAN, Cenargen; FERNANDA SATIE IKEDA, CPAMT; I. R. PIZZUTTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; G. M. E. VELA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; VERA LUCIA FERRACINI, CNPMA; L. NORA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GESSI CECCON, CPAO; F. I. G. R. CONCENÇO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS. |
Título: |
Herbicide residues of pre-harvest burndown in cowpea bean (Vigna unguiculata) grains. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Experimental Agriculture, v. 56, n. 6, p. 781-793, 2020. |
DOI: |
10.1017/S0014479720000290 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cowpea bean (Vigna unguiculata) is usually submitted to pre-harvest burndown with herbicides aiming toan early harvest. We aimed to quantify the residues of paraquat, diquat, glufosinate-ammonium and glyph-osate in cowpea grains subjected to two timings of pre-harvest burndown. Three identical experimentswere installed in Dourados (Lat. 22° S), Sinop (Lat. 11° S) and Teresina (Lat. 05° S), Brazil, comprisingthe pre-harvest burndown of cowpea bean with these herbicides, applied either with 50 or 75% of the podsdry and ready for harvest. As hotter and drier the location as slower the herbicide dissipation. Glyphosateshould not be used for pre-harvest burndown of cowpea. Herbicide residues were above the maximumlevels stated by the Brazilian legislation when applied with 50% dry pods. Burndown herbicides aimingto speed harvest should be applied with at least 75% dry pods in cowpea to ensure safe herbicide residuelevels in grains. |
Palavras-Chave: |
Feijão caupi. |
Thesagro: |
Herbicida; Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01711naa a2200265 a 4500 001 2127437 005 2022-06-10 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1017/S0014479720000290$2DOI 100 1 $aCONCENÇO, G. 245 $aHerbicide residues of pre-harvest burndown in cowpea bean (Vigna unguiculata) grains.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aCowpea bean (Vigna unguiculata) is usually submitted to pre-harvest burndown with herbicides aiming toan early harvest. We aimed to quantify the residues of paraquat, diquat, glufosinate-ammonium and glyph-osate in cowpea grains subjected to two timings of pre-harvest burndown. Three identical experimentswere installed in Dourados (Lat. 22° S), Sinop (Lat. 11° S) and Teresina (Lat. 05° S), Brazil, comprisingthe pre-harvest burndown of cowpea bean with these herbicides, applied either with 50 or 75% of the podsdry and ready for harvest. As hotter and drier the location as slower the herbicide dissipation. Glyphosateshould not be used for pre-harvest burndown of cowpea. Herbicide residues were above the maximumlevels stated by the Brazilian legislation when applied with 50% dry pods. Burndown herbicides aimingto speed harvest should be applied with at least 75% dry pods in cowpea to ensure safe herbicide residuelevels in grains. 650 $aHerbicida 650 $aVigna Unguiculata 653 $aFeijão caupi 700 1 $aVIVIAN, R. 700 1 $aIKEDA, F. S. 700 1 $aPIZZUTTI, I. R. 700 1 $aVELA, G. M. E. 700 1 $aFERRACINI, V. L. 700 1 $aNORA, L. 700 1 $aCECCON, G. 700 1 $aCONCENÇO, F. I. G. R. 773 $tExperimental Agriculture$gv. 56, n. 6, p. 781-793, 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 3 | |
1. |  | PONTE FILHO, F, A. M. da; SOUSA, I. M. de; ALMEIDA, B. K. da S.; SANTOS, M. A. do; SOUZA, H. A. de; LISBOA, F. G. Abordagem multivariada para recomendação de sorgo forrageiro no semiárido cearense. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRONOMIA, 30., 2017, Fortaleza. Segurança hídrica: um desafio para os engenheiros agrônomos do Brasil; [anais]. Fortaleza: AEAC; CONFAEAB, 2017. 4 f.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
|    |
2. |  | MARANGUAPE, J. S.; SANTOS, M. A. dos; LIMA, L. dos S.; FIGUEIREDO, H. O.; SOUZA, H. A. de; POMPEU, R. C. F. F. Características morfofisiológicas de capim-tanzânia sob diferentes doses e fontes de adubação nitrogenada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRONOMIA, 30., 2017, Fortaleza. Segurança hídrica: um desafio para os engenheiros agrônomos do Brasil; [anais]. Fortaleza: AEAC; CONFAEAB, 2017. 6 f.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
|    |
3. |  | MARTINS, M. do P. S. C.; OLIVEIRA, A. S. da S. S.; MARTINS, M. do C. de C. e; CARVALHO, V. B. L. de; RODRIGUES, L. A. R. L.; ARCANJO, D. D. R.; SANTOS, M. A. P. dos; MACHADO, J. S. R.; ROCHA, M. de M. Effects of zinc supplementation on glycemic control and oxidative stress in experimental diabetes: A systematic review. Clinical Nutrition ESPEN, v. 51, p. 28-36, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
|    |
Registros recuperados : 3 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|