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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
25/11/2010 |
Data da última atualização: |
02/03/2011 |
Autoria: |
GHEYI, H. R.; DIAS, N. da S.; LACERDA, C. F. de (ed.). |
Título: |
Manejo da salinidade na agricultura: estudos básicos e aplicados. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Fortaleza: INCTSal, 2010. |
Páginas: |
472 p. |
Descrição Física: |
il. |
ISBN: |
978-85-7563-489-9 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Parte I- Introdução; 1. Integrated approach to address salinity problems in irrigated agriculture. Parte II: Salinidade no solo e na água - 2. Origem e classificação dos solos afetados por sais; 3. Aspectos físicos e químicos de solos em regiões áridas e semiáridas; 4. Qualidade da água para irrigação; 5. Avaliação e monitoramento da salinidade do solo; 6. Salinidade em ambiente protegido; 7. Modelagem do movimento de sais no solo; 8. Técnicas de estatística multivariada aplicadas a estudos de qualidade de água no solo. Parte III: Tolerância das plantas à salinidade 9. Efeitos dos sais no solo e na planta; 10. Fisiologia e bioquímica do estresse salino em plantas; 11. Mecanismos biomoleculares envolvidos com a resistência ao estresse salino em plantas; 12. Biossalinidade e produção agrícola; 13. Melhoramento genético vegetal e seleção de cultivares tolerantes à salinidade;. Parte IV: Manejo do sistema solo-água-planta - 14. Interações salinidade-fertilidade do solo; 15. Estimativa de evapotranspiração das culturas em ambiente salino; 16. Manejo do solo-água-planta em áreas afetadas por sais; 17. Estratégias de manejo para uso de água salina na agricultura; 18. Saltmed model as an integrated management tool for water, crop, soil and fertilizers; 19. Uso de águas salobras em sistemas hidropônicos de cultivo. Parte V: Drenagem para controle da salinidade e recuperação de áreas afetadas por sais - 20. Drenagem agrícola no manejo dos solos afetados por sais; 21. Dimensionamento de sistemas de drenagem; 22. Biodrenagem; 23. Recuperação de solos afetados por sais; 24. Indicadores de rentabilidade da recuperação de solos sódicos; 25. Fitorremediação dos solos afetados por sais. MenosParte I- Introdução; 1. Integrated approach to address salinity problems in irrigated agriculture. Parte II: Salinidade no solo e na água - 2. Origem e classificação dos solos afetados por sais; 3. Aspectos físicos e químicos de solos em regiões áridas e semiáridas; 4. Qualidade da água para irrigação; 5. Avaliação e monitoramento da salinidade do solo; 6. Salinidade em ambiente protegido; 7. Modelagem do movimento de sais no solo; 8. Técnicas de estatística multivariada aplicadas a estudos de qualidade de água no solo. Parte III: Tolerância das plantas à salinidade 9. Efeitos dos sais no solo e na planta; 10. Fisiologia e bioquímica do estresse salino em plantas; 11. Mecanismos biomoleculares envolvidos com a resistência ao estresse salino em plantas; 12. Biossalinidade e produção agrícola; 13. Melhoramento genético vegetal e seleção de cultivares tolerantes à salinidade;. Parte IV: Manejo do sistema solo-água-planta - 14. Interações salinidade-fertilidade do solo; 15. Estimativa de evapotranspiração das culturas em ambiente salino; 16. Manejo do solo-água-planta em áreas afetadas por sais; 17. Estratégias de manejo para uso de água salina na agricultura; 18. Saltmed model as an integrated management tool for water, crop, soil and fertilizers; 19. Uso de águas salobras em sistemas hidropônicos de cultivo. Parte V: Drenagem para controle da salinidade e recuperação de áreas afetadas por sais - 20. Drenagem agrícola no manejo dos solos afetados por sais; 21. Dimensionamento d... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agricultura biossalina; Alkali soils; Biossalinidade; Drenagem agrícola; Estresse salino; Saline land. |
Thesagro: |
Agricultura; Água Salina; Irrigação; Melhoramento Genético Vegetal; Planta; Salinidade; Solo; Solo Salino. |
Thesaurus Nal: |
Agriculture; Saline soils; Soil. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Biblioteca |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
03/12/2021 |
Data da última atualização: |
14/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
TASSINARI, A.; SILVA, L. O. S. da; DRRESCHER, G. L.; OLIVEIRA, R. A. de; BALDI, E.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; MAYER, N. A.; GIACOMINI, S. J.; CARRANCA, C. L. de A. F.; FERREIRA, P. A. A.; PAULA, B. V. de; LOSS, A.; TOSELLI, M.; BRUNETTO, G. |
Afiliação: |
ADRIELE TASSINARI, Federal University of Santa Maria; LINCON OLIVEIRA STEFANELLO DA SILVA, Federal University of Santa Maria; GERSON LAERSON DRESCHER, University of Arkansas; RODOLFO ASSIS DE OLIVEIRA, Federal University of Santa Catarina; ELENA BALDI, University of Bologna; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; JOVANI ZALAMENA, Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio Grande do Sul; NEWTON ALEX MAYER, CPACT; SANDRO JOSÉ GIACOMINI, Federal University of Santa Maria; CORINA LUISA DE ABREU FERNANDES CARRANCA, National Institute of Agricultural and Veterinary Research; PAULO ADEMAR AVELAR FERREIRA, Federal University of Santa Maria; BETANIA VAHL DE PAULA, Federal University of Santa Maria; ARCÂNGELO LOSS, Federal University of Santa Catarina; MORENO TOSELLI, University of Bologna; GUSTAVO BRUNETTO, Federal University of Santa Maria. |
Título: |
Contribution of cover crop residue Decomposition to peach tree nitrogen nutrition. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v. 21, p. 2124-2136, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s42729-021-00508-x |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cover crop nitrogen (N) cycling has an important role in agricultural production and contributes to peach [Prunus persica (L.) Batsch] N nutrition. This study evaluated black oat (Avena strigosa Schreb) and ryegrass (Lolium multiflorum L.) residue decomposition dynamics, N recovery from cover crop residues, and N compartmentalization in peach tree organs. A 2-year field trial was developed with labeled (3.6?4.0 atom% 15N excess) cover crop shoot biomass application in a 5-year-old peach orchard. The region?s climate is warm temperate (Cfb), and the soil is classified as a Typic Hapludalf. Litter bags with unlabeled shoot residues were also deposited in the orchard to assess biomass, carbon (C), N, lignin, cellulose, and non-structural biomass decomposition dynamics. After 13 months, the leaves, trunk, and roots showed the greatest proportion of N derived from residues (Ndfr) (35.4, 25.1, and 22.4%, respectively) while the greatest concentrations of 15N and Ndfr occurred in roots <2 mm (0.0376 and 0.94%, respectively). The N derived from cover crop shoots in the second production cycle was similar among tree organs. Ryegrass residues presented the highest decomposition constant (k) values for dry matter, total organic carbon (TOC), cellulose, and lignin. Hence, black oat residues presented a higher half-life (t½) for dry matter, TOC, total N, cellulose, and lignin. The N derived from black oat and ryegrass residues in mature trees was expressively low (<1%) and similar between species. Within organs, the highest Ndfr occurred in peach leaves during the flowering stage, when the greatest residue decomposition rate also occurred. Soil N and plant internal N reserves are the major N sources for newly formed organs, but greater contributions to tree N nutrition may occur with long-term cover crop residue deposition and different plant species. MenosCover crop nitrogen (N) cycling has an important role in agricultural production and contributes to peach [Prunus persica (L.) Batsch] N nutrition. This study evaluated black oat (Avena strigosa Schreb) and ryegrass (Lolium multiflorum L.) residue decomposition dynamics, N recovery from cover crop residues, and N compartmentalization in peach tree organs. A 2-year field trial was developed with labeled (3.6?4.0 atom% 15N excess) cover crop shoot biomass application in a 5-year-old peach orchard. The region?s climate is warm temperate (Cfb), and the soil is classified as a Typic Hapludalf. Litter bags with unlabeled shoot residues were also deposited in the orchard to assess biomass, carbon (C), N, lignin, cellulose, and non-structural biomass decomposition dynamics. After 13 months, the leaves, trunk, and roots showed the greatest proportion of N derived from residues (Ndfr) (35.4, 25.1, and 22.4%, respectively) while the greatest concentrations of 15N and Ndfr occurred in roots <2 mm (0.0376 and 0.94%, respectively). The N derived from cover crop shoots in the second production cycle was similar among tree organs. Ryegrass residues presented the highest decomposition constant (k) values for dry matter, total organic carbon (TOC), cellulose, and lignin. Hence, black oat residues presented a higher half-life (t½) for dry matter, TOC, total N, cellulose, and lignin. The N derived from black oat and ryegrass residues in mature trees was expressively low (<1%) and similar betwee... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
15N recovery; Ncycling; Prunus persica L Batsch. |
Thesagro: |
Avena Strigosa; Lolium Multiflorum; Nitrogênio; Pêssego. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144663/1/Tassinari2021-P2124-2136.pdf
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Marc: |
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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