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Registros recuperados : 18 | |
12. |  | MIRANDA, J. E. C. de; FRANÇA, F. H.; CARRIJO, O. A.; SOUZA, A. F.; PEREIRA, W.; LOPES, C. A.; SILVA, J. B. C. A cultura da batata-doce. Brasília, DF: Embrapa-SPI, 1995. 94 p. (Embrapa-SPI. Coleção Plantar, 30). Projeto Minibibliotecas. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte... Mostrar Todas |
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13. |  | MIRANDA, J. E. C. de; FRANÇA, F. H.; CARRIJO, O. A.; SOUZA, A. F.; PEREIRA, W.; LOPES, C. A.; SILVA, J. B. C. A cultura da batata-doce. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2004. 89 p. il. (Colecao Plantar, 30). Edição especial para o Fome Zero. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Semiárido. |
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14. |  | GIORDANO, L. de B.; FRANCA, F. H.; CRISOSTOMO, L. A.; SILVA, C. B. da; AGUILAR, J. A. E.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; ROCHA, F. E. de C.; DIAS, J. A. A. As culturas da ervilha e da lentilha. Brasília, DF: EMBRAPA-SPI, 1993. 54 p. (EMBRAPA-SPI. Coleção Plantar, 2). Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Semiárido. |
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15. |  | SILVA, J. B. C. da; GIORDANO, L. de B.; BOITEUX, L. S.; LOPES, C. A.; FRANCA, F. H.; SANTOS, J. R. M. dos; FURUMOTO, O.; FONTES, R. P.; MAROVELLT, W. A. Cultivo do tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) para industrializacao. Brasilia: EMBRAPA-CNPH, 1994. 33p. (EMBRAPA-CNPH. Instrucoes Tecnicas, 12) Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. |  | BITTENCOURT, C.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; MAGALHAES, J. R. de; FURUMOTO, O.; FEDALTO, A. A.; MAROUELLI, W. A.; SILVA, H. R. da; FRANCA, F. H.; AVILA, A. C. de; GIORDANO, L. de B. Cultivo da batata (Solanum tuberosum L). Brasilia: EMBRAPA-CNPH, 1985. 20p. (EMBRAPA-CNPH. Instrucoes Tecnicas, 8). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
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17. |  | RITSCHEL, P. S.; LOPES, C. A.; HUAMAN, Z.; FERREIRA, M. E.; FRANÇA, F. H.; MENEZES, J. E.; TEIXEIRA, D. M. C.; TORRES, A. C.; CHARCHAR, J. M.; THOMAZELLI, L. Organização do banco ativo de germoplasma de batata-doce: situação atual e perspectivas. In: QUEIROZ, M. A. de; GOEDERT, C. O.; RAMOS, S. R. R., (ed.). Recursos geneticos e melhoramento de plantas para o Nordeste Brasileiro. Petrolina: EMBRAPA-CPATSA / Brasilia, DF: EMBRAPA-CENARGEN, 1999. p. 415-426. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Semiárido. |
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18. |  | GIORDANO, L. de B.; FRANCA, F. H.; CRISOSTOMO, L. A.; SILVA, C. B. da; AGUILAR, J. A. E.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; ROCHA, F. E. de C.; DIAS, J. A. A.; PAEZ, P. B.; SILVA, H. R. da; MATOS, A. T. de; GUEDES, A. C.; CARRIJO, O. A.; ANDREOLI, C. Cultivo da ervilha (Pisum sativum L). 2.ed. rev. e ampl. Brasilia: EMBRAPA-CNPH, 1984. 12p. (EMBRAPA-CNPH. Instrucoes Tecnicas, 1). Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 18 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
14/10/2020 |
Data da última atualização: |
14/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 4 |
Autoria: |
GONÇALVES, S. M.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; OLIVEIRA, L. M. de; SARANTÓPOULOS, C. I. G. de L.; CARVALHO, C. W. P. de; MELO, N. R. de; ROSENTHAL, A. |
Afiliação: |
Sheyla Moreira Gonçalves, UFRRJ; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; Léa Mariza de Oliveira, ITAL; Claire Isabel Grígoli de Luca Sarantópoulos, ITAL; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Nathália Ramos de Melo, UFRRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA. |
Título: |
Effects of high hydrostatic pressure processing on structure and functional properties of biodegradable film. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Heliyon, v. 6, n. 10, e05213, oct. 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05213 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Effects of high hydrostatic pressure (HHP) processing (200?400 MPa/5 or 10 min) on functional properties of cellulose acetate (CA) films were investigated. As for mechanical properties, HHP caused a reduction in tensile strength (TS), Young's modulus (YM) and an increase in elongation at break (EB). The pressurized films were more luminous, yellowish, reddish and opaque. Less affinity for water was detected for pressurized films through analyses of contact angle and moisture absorption, in addition to reducing the water vapor transmission rate (WVTR). Scanning electron microscopy (SEM) showed the occurrence of delamination for most films, except those treated with 200 MPa/10 min and 300 MPa/10 min. All films showed a predominance of amorphous structure in X-ray diffraction analysis (XRD). That is alignment with the results of differential scanning calorimetry (DSC), which presented values for glass transition temperature (Tg), water adsorption and melting temperature characteristic of materials with low crystallinity. Films treated with HHP had better mechanical resistance during the sealing at 250 °C. In overall the results confirmed the minimal influence of HHP on the functional properties of the CA film and contributed to the scientific and technological knowledge for its potential application in foods processed by HHP. |
Palavras-Chave: |
Emerging technology; Heat seal strength. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus NAL: |
Cellulose acetate; Food science; Materials science; Packaging materials; Physicochemical properties. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1125507/1/1-s2.0-S2405844020320569-main.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
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