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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  20/07/2021
Data da última atualização:  15/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MEDEIROS, C. A. A.; BETTIOL, W.
Afiliação:  C A A MEDEIROS, FCA-UNESP; WAGNER BETTIOL, CNPMA.
Título:  Multifaceted intervention of Bacillus spp. against salinity stress and Fusarium wilt in tomato.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Microbiology, v. 131, n. 5, p. 2387-2401, 2021.
ISSN:  1364-5072
DOI:  https://doi.org/10.1111/jam.15095
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: This study aimed to screen halotolerant Bacillus strains able to promote growth and protect tomato plants against salt stress and Fusarium wilt (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici). We evaluated some halotolerant strains of Bacillus spp. (Bacillus velezensis (AP-3) and Bacillus spp. (AP-6, AP-85 and AP-100)) to promote growth of tomato plants grown under salinity stress conditions and to protect them against Fusarium wilt disease. Such strains had been previously selected among 154 bacterial strains through biochemical tests (siderophores and indoleacetic acid productions, cellulase and catalase activity, nitrogen fixation and phosphate solubilization) in the presence of 100-mmol l-1 NaCl. Besides the above-mentioned strains, B. subtilis QST-713 (SerenadeTM) was also evaluated. Compared to control plants, aboveground dry weight increased in plants inoculated with AP-6, AP-85, AP-3, AP-100 and QST-713 strains developed in the absence of salt stress. The same tendency occurred for root dry weight; however, AP-3 strain was more effective, promoting an increase of 163%, when compared to control. Chlorophyll index and height increased >40 and 53%, respectively, for all Bacillus strains. Saline stress reduced plant growth regardless of the presence of Bacillus. Height, stem diameter, and aboveground and root dry weights increased in plants treated with Bacillus strains grown under saline conditions when compared to control. Bacillus velezensis AP-3 reduced the severit... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fusarium oxysporum f sp Lycopersici; PGPR.
Thesagro:  Bacilo; Controle Biológico; Murcha de Fusarium; Tomate.
Thesaurus Nal:  Bacillus (bacteria); Biological control; Fusarium wilt; Salt stress; Tomatoes.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA16992 - 1UPCAP - DD
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