BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  18/01/2021
Data da última atualização:  25/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, E. M. B.; MIDDEA, A.; NEUMANN, R.; THIRÉ, R. M. da S. M.; PEREIRA, J. F.; FREITAS, S. C. de; STEPHAN, M. P.; LIMA, A. M.; MINGUITA, A. P. da S.; MATTOS, M. da C.; TEIXEIRA, A. da S.; PEREIRA, I. C. S.; SANTOS, N. R. R. dos; MARCONCINI, J. M.; OLIVEIRA, R. N.; CORREA, A. C.
Afiliação:  EDLA MARIA BEZERRA LIMA, CTAA; Antonieta Middea, CETEM; Reiner Neumann, CETEM; Rossana Mara da Silva Moreira Thiré, UFRJ; Jéssica Fernandes Pereira; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; Aline Muniz Lima; ADRIANA PAULA DA SILVA MINGUITA, CTAA; MARIANA DA COSTA MATTOS, CTAA; ALESSANDRA DA SILVA TEIXEIRA, CTAA; Ingrid Cristina Soares Pereira; Natália Rodrigues Rojas dos Santos; José Manoel Marconcini; Renata Nunes Oliveira, UFRRJ; Ana Carolina Correa, UFSCar.
Título:  Biocomposites of PLA and Mango Seed Waste: Potential Material for Food Packaging and a Technological Alternative to Reduce Environmental Impact.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Starch, v. 73, n. 5/6, e2000118, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1002/star.202000118
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mango seeds from agro-industry represents an environmental problem due to the amounts of by-products produced. Conversely, poly (lactic acid) (PLA) is a potential green alternative to conventional plastics. The goal of this study aimed to develop a biocomposite based on PLA and mango's by?product for rigid packaging. Six biocomposites were obtained by extrusion/injection processing using formulations with PLA as a matrix and up to 20% by weight of mango seed's by-products (integument or/and kernel). The materials were characterized by chemical analysis; helium pycnometry; particle size distribution; scanning electron microscopy/energy dispersive X-Ray (SEM/EDX), X-Ray diffraction (XRD); Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR); thermal gravimetric analysis/differential thermogravimetry (TGA/DTG); differential scanning calorimetry (DSC), and mechanical analysis. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) bands and DSC transitions related to starch were higher in the kernel, while more cellulose bands were found in the integument. Kernel presented thermal degradation in the biocomposites, specifically the sample PLA+20 wt% kernel. For the other compositions, it was possible to observe that they could keep their morphology. Significant improvements in both mechanical and barrier properties were found in the formulation with 20 wt% integument (an increase of up to 38% in elastic modulus). Therefore, this study suggests that biocomposites developed from PLA / Integument... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biomaterials; Mango; PLA.
Thesaurus Nal:  Extrusion.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17772 - 1UPCAP - DDPROCI.21/332021/33
CTAA15116 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; HUAMÁN, Z. Variabilidade morfológica da coleção de germoplasma de batata-doce da Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Hortaliças. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 4, p. 458-492, abr. 2002.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; AGUILAR, C.; HUAMAN, Z. Variabilidade para caracteristicas produtivas e de raizes de acessos de batata-doce mantidos pelo BAG-CNPH. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.14, n.1, p.112, maio 1996. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; THOMAZELLI, L. F.; HUAMAN, Z. Caracterização morfológica de germoplasma de batata-doce mantido pela EPAGRI. Brasilia: EMBRAPA-CNPH, 1998. 7p. (EMBRAPA-CNPH. Pesquisa em Andamento da Embrapa Hortalicas, 16).
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; THOMAZELLI, L. F.; HUAMAN, Z. Caracterizacao morfologica de germoplasma de batata-doce. Horticultura Brasileira, Brasilia, v.16, n.1, maio 1998. Resumo 287.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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5.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P.; HUAMAN, Z.; FLARESSO, J. A.; DIAS, A.; ARAUJO, M. L. de. Descricao e analise da variabilidade morfologica do banco ativo de germoplasma de batata-doce: colecoes mantidas no Distrito Federal, Santa Catarina, Pernambuco e Rio de Janeiro. In: SIMPOSIO DE RECURSOS GENETICOS PARA AMERICA LATINA E CARIBE, 2., 1999, Brasilia, DF. Anais... Brasilia: EMBRAPA-CENARGEN, 1999. CD-ROM. Resumo.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; HUAMAN, Z.; LOPES, C. A.; MENEZES, J. E.; TORRES, A. C. Catalogo de germoplasma de batata-doce. I. Colecao mantida pela Embrapa Hortalicas. Brasilia: Embrapa Hortalicas, 1999. 47p. (Embrapa Hortalicas. Documentos, 23).
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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7.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; LOPES, C. A.; SILVA, J. B. C.; HUAMAN, Z. Manutencao e caracterizacao de acessos brasileiros de batata-doce. In: SIMPOSIO NACIONAL DE RECURSOS GENETICOS VEGETAIS, 1995, Campinas, SP. Programa e resumos... Campinas : IAC / EMBRAPA-CENARGEN, 1995. p.84.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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8.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; LOPES, C. A.; HUAMAN, Z.; SILVA, J. B.; FERREIRA, M. E.; FRANCA, F. H.; TEIXEIRA, D. M. C.; MENEZES, J. E.; TORRES, A. C. Organizacao, manutencao e caracterizacao do banco de germoplasma de batata-doce. In: SIMPOSIO LATINOAMERICANO DE RECURSOS GENETICOS, 1., 1997, Campinas. Programas e resumos... Campinas: IAC / EMBRAPA-CENARGEN, 1997. p.85-86.
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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9.Imagem marcado/desmarcadoRITSCHEL, P. S.; LOPES, C. A.; HUAMAN, Z.; FERREIRA, M. E.; FRANÇA, F. H.; MENEZES, J. E.; TEIXEIRA, D. M. C.; TORRES, A. C.; CHARCHAR, J. M.; THOMAZELLI, L. Organização do banco ativo de germoplasma de batata-doce: situação atual e perspectivas. In: QUEIROZ, M. A. de; GOEDERT, C. O.; RAMOS, S. R. R., (ed.). Recursos geneticos e melhoramento de plantas para o Nordeste Brasileiro. Petrolina: EMBRAPA-CPATSA / Brasilia, DF: EMBRAPA-CENARGEN, 1999. p. 415-426.
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