BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  15/07/2024
Data da última atualização:  15/07/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VASCONCELOS, O. C. de M.; OLIVEIRA, W. D. de; COSTA, D. dos S.; MEDEROS, B. J. T.; FREITAS, S. T. de.
Afiliação:  OSVALDO CAMPELO DE MELLO VASCONCELOS, INSTITUTO FEDERAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO AMAPÁ; WERBESTON DOUGLAS DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAPÁ; DANIEL DOS SANTOS COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO VALE DE SÃO FRANCISCO; BARBARA JANET TERUEL MEDEROS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA.
Título:  Artificial mango with on-board electronic and web-mobile systems to monitor in real time fruit temperature and environmental conditions.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Postharvest Biology and Technology, v. 217, 113080, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2024.113080
Idioma:  Inglês
Notas:  On-line.
Conteúdo:  The thermal response of mango fruit varies according to the ripening stage at harvest. In addition, some markets equire hydrothermal treatment for pest control, followed by fast cooling systems, which makes fruit temperature control a complex process. The objectives of this study were to develop an artificial mango for remote and real time monitoring of fruit and air temperatures and environmental relative humidity. The artificial fruit was developed according to ‘Tommy Atkins’ mango peel and flesh thermophysical behavior at different ripening stages. The artificial peel tissue was mimicked with poly lactic acid containing 5 % of wood powder, the flesh was obtained with 15 % agar and the seed was the sealed on-board electronic system for the peel, flesh, seed and environmental temperature sensors. The wireless transmission of data between the artificial fruit and the server was carried out using a transceiver, via Wi-Fi. The artificial fruit was used to simulate commercial conditions without or with hydrothermal treatment, followed by storage at 12 ◦C. The artificial fruit reached the recommended storage temperature of 12 ◦C after 300 minutes, which was the same time observed for ‘Tommy Atkins’ mango, at different ripening stages, subjected to hydrothermal and cooling treatments. The synergistic application of artificial fruit with on-board electronic and web-mobile systems is an innovative solution for real time monitoring fruit temperature under commercial conditions. The ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cadeia fria; Fruta artificial; Tempo de resfriamento.
Thesagro:  Fruticultura; Manga; Pós-Colheita; Tratamento Hidrotérmico.
Thesaurus Nal:  Postharvest physiology; Postharvest systems; Postharvest technology; Postharvest treatment.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA61082 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCHAVES, A. R. de M.; LEAO, P. C. de S.; AIDAR, S. de T.; BARBOSA, N. T. B.; COSTA NETO, B. P. da. Avaliação do índice relativo de clorofila em videira Syrah cultivada em dois sistemas de condução no Submédio São Francisco, PE. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE ESTUDOS PARA PRODUÇÃO VEGETAL NO SEMIÁRIDO, 1., 2014, Triunfo, PE. Pesquisas e estratégias para viabilizar produção agrícola no Semiárido. Recife: UFRPE: UAST, 2014. p. 157-159.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVITOR, A. B.; COSTA NETO, B. P. da; FERREIRA, J. D.; MARTINS, D. R. P. S.; CHAVES, A. R. de M.; AIDAR, S. de T.; MORGANTE, C. V. Avaliação da resposta fisiológica de acessos de Manihot esculenta (Crantz) ao estresse hídrico e estabelecimento de protocolo para a extração de RNA total de folhas e raízes. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 9., 2014, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2014. p. 73-78. (Embrapa Semiárido. Documentos, 261).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCHAVES, A. R. de M.; SILVA, D. J.; AIDAR, S. de T.; COSTA, B. R. S.; SANTOS, L. M.; COSTA NETO. B. P. da. Efeito de doses de potássio na fluorescência da Clorofila a em videira Syrah cultivada no Submédio do Vale do São Francisco. In: SIMPÓSIO DE FRUTICULTURA DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 1., 2015, Juazeiro. Resumos... Petrolina: UNIVASF: 2015. p. 270-274.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBEZERRA, W. H. F.; COSTA NETO, B. P. da; AIDAR, S. de T.; CHAVES, A. R. de M.; ARAUJO, F. P. de; FALEIRO, F. G. Capacidade de produção de frutos de diferentes Acessos de Passiflora cincinnata sob condição irrigada em ambiente Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 12., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. p. 207-212. (Embrapa Semiárido. Documentos, 279).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCHAVES, A. R. de M.; LEAO, P. C. de S.; AIDAR, S. de T.; BARBOSA, N. T. B.; COSTA NETO, B. P. da. Caracterização do índice de pigmentos em videira Syrah cultivada em dois sistemas de condução no Submédio São Francisco, PE. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE ESTUDOS PARA PRODUÇÃO VEGETAL NO SEMIÁRIDO, 1., 2014, Triunfo, PE. Pesquisas e estratégias para viabilizar produção agrícola no Semiárido. Recife: UFRPE: UAST, 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA NETO, B. P. da; BEZERRA, W. H. F.; AIDAR, S. de T.; CHAVES, A. R. de M.; ARAUJO, F. P. de; FALEIRO, F. G. Comportamento ecofisiológico de Passiflora cincinnata e seu desempenho como porta-enxerto de Passiflora edulis sob deficit hídrico. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 12., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. p. 200-205. (Embrapa Semiárido. Documentos, 279).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoAIDAR, S. de T.; CHAVES, A. R. de M.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; OLIVEIRA, M. de S.; COSTA NETO, B. P. da; CALSA JUNIOR, T.; MORGANTE, C. V. Vegetative desiccation tolerance of Tripogon spicatus (Poaceae) from the tropical semiarid region of northeastern Brazil. Functional Plant Biology, v, 44, n. 11, p. 1124-1133, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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8.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, N. T. B.; CHAVES, A. R. de M.; COSTA NETO, B. P. da; FERREIRA, J. D.; AIDAR, S. de T.; LEAO, P. C. de S.; PEREIRA, G. E. Respostas ecofisiológicas em videiras cultivadas em dois sistemas de condução no Submédio São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 9., 2014, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2014. p. 229-234. (Embrapa Semiárido. Documentos, 261).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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