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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
10/06/2025 |
Data da última atualização: |
04/08/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PENA, F. B.; SILVA, A. A.; THEODORO, J. M. V.; SANTOS, M. B.; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D.; SILVA, B. P. da. |
Afiliação: |
FRANCIELLE BARBOSA PENA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ANDRESSA ALVARENGA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; JAQUELINE MACIEL VIEIRA THEODORO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MONIQUE BARRETO SANTOS; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; BÁRBARA PEREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Physicochemical, nutritional, and sensory properties of ready-to-eat whole grain bean snacks. |
Ano de publicação: |
2025 |
Fonte/Imprenta: |
Food Research International v., n., p. 116754, 2025. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodres.2025.116754 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study evaluated the physicochemical, nutritional and sensory properties of four snacks produced from extruded beans: black (BB), red (RB), carioca (CB) and cowpea (CW). Extrusion reduced final viscosity peaks of the snack flours compared to raw bean flours. BB presented the highest content of ash, potassium, calcium, and manganese. RB highlighted in iron content, antioxidant capacity, and phenolic compounds. CB showed the highest sodium content and CW the highest carbohydrate, protein and zinc content. |
Palavras-Chave: |
Feijão carioca; Feijão caupi; Feijão vermelho; Propriedade sensorial. |
Thesagro: |
Extrusão; Feijão Preto; Phaseolus Vulgaris; Propriedade Físico-Química; Tecnologia de Alimento; Vigna Unguiculata. |
Thesaurus Nal: |
Extrusion; Food technology; Legumes. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01592naa a2200361 a 4500 001 2176532 005 2025-08-04 008 2025 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodres.2025.116754$2DOI 100 1 $aPENA, F. B. 245 $aPhysicochemical, nutritional, and sensory properties of ready-to-eat whole grain bean snacks.$h[electronic resource] 260 $c2025 520 $aThis study evaluated the physicochemical, nutritional and sensory properties of four snacks produced from extruded beans: black (BB), red (RB), carioca (CB) and cowpea (CW). Extrusion reduced final viscosity peaks of the snack flours compared to raw bean flours. BB presented the highest content of ash, potassium, calcium, and manganese. RB highlighted in iron content, antioxidant capacity, and phenolic compounds. CB showed the highest sodium content and CW the highest carbohydrate, protein and zinc content. 650 $aExtrusion 650 $aFood technology 650 $aLegumes 650 $aExtrusão 650 $aFeijão Preto 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aPropriedade Físico-Química 650 $aTecnologia de Alimento 650 $aVigna Unguiculata 653 $aFeijão carioca 653 $aFeijão caupi 653 $aFeijão vermelho 653 $aPropriedade sensorial 700 1 $aSILVA, A. A. 700 1 $aTHEODORO, J. M. V. 700 1 $aSANTOS, M. B. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 700 1 $aSILVA, B. P. da 773 $tFood Research International$gv., n., p. 116754, 2025.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Amapá; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima. |
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