BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/05/2025
Data da última atualização:  02/06/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ZAPPAROLI, H.; PEDROSA, A. C.; PRADIEE, J.; SILVA, G. F. da; NIETO, R. D. P.; CABRAL, L. M. C.; GOMES, F. dos S.; TONON, R. V.; MARTINS, S. M. M. K.; ANDRADE, A. F. C. de.
Afiliação:  HENRICCO ZAPPAROLI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; ANA CAROLINA PEDROSA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; JORGEA PRADIEE, GRUPO BRETANHA; GUILHERME FERREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; ROSA DANIELA PALCHUCAN NIETO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; SIMONE MARIA MASSAMI KITAMURA MARTINS, ÁPIS SER IÇO VETERINÁRIO; ANDRÉ FURUGEN CESAR DE ANDRADE, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO.
Título:  Effect of the simultaneous addition of cyanidin 3-glucoside and cyanidin 3-rutinoside in boar semen preserved under refrigeration at 17°C for 168 hours.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Animal Reproduction Science, v. 276, n. 107799, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2025.107799
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Artificial insemination is widely used in swine reproductive management, allowing a single high-genetic-value male to fertilize a larger number of females. However, the dilution of spermatozoa in cooling media does not prevent oxidative processes that reduce the fertilizing capacity of sperm cells. This study investigated the effects of the antioxidant compounds cyanidin 3-glucoside and cyanidin 3-rutinoside, present in açaí extract, on sperm motility and the integrity of the plasma and acrosomal membranes of boar spermatozoa cooled to 17 ºC for up to 168 hours and the impact of these compounds on preventing the formation of superoxide anions. Semen samples were diluted with different concentrations of these compounds and compared with a long-term extender (Vitasem®) and a negative control. The results were evaluated at three time points: initial (time 0), after 96 hours, and after 168 hours of cooling. Vitasem® maintained high levels of motility and sperm plasma membrane integrity, while the cyanidins did not provide significant improvements compared to the negative control. Statistical analysis indicated that the addition of cyanidin 3-glucoside and cyanidin 3-rutinoside at the tested concentrations did not result in significant improvements in sperm characteristics. These findings suggest the need to explore other concentrations and combinations of antioxidants to optimize sperm preservation during cold storage.
Palavras-Chave:  Boar sperm preservation; Cyanidin 3-glucoside; Cyanidin 3-rutinoside.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Oxidative stress; Sperm motility.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15951 - 1UPCAP - DD
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