BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  27/12/2024
Data da última atualização:  27/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, E. M. de; DIFANTE, G. dos S.; MONTAGNER, D. B.; ARAUJO, A. R. de; MACEDO, M. C. M.; GURGEL, A. L. C.; MONTEIRO, G. O. de A.; SANTANA, J. C. S.
Afiliação:  EMIZAEL MENEZES DE ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; GELSON DOS SANTOS DIFANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; DENISE BAPTAGLIN MONTAGNER, CNPGC; ALEXANDRE ROMEIRO DE ARAUJO, CNPGC; MANUEL CLAUDIO MOTTA MACEDO, CNPGC; ANTONIO LEANDRO CHAVES GURGEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; GABRIELA OLIVEIRA DE AQUINO MONTEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; JULIANA CAROLINE SANTOS SANTANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL.
Título:  The supply of phosphate fertilizers affects the uptake of macronutrients and the productivity of Brachiaria cultivars during the establishment period.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Plant Nutrition, v. 47, n. 18, p. 3063-3074, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1080/01904167.2024.2376236
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT - Phosphate fertilizer is necessary in Brachiaria species to boost fodder yield and nitrogen uptake. Know Plant response the phosphate guides nutrient dosing for optimal growth. The goal was to assess how phosphorus (P) dose affected forage production and macronutrient uptake in forage plants during the establishment period. The experimental design was in a 9 x 2 factorial scheme. Nine forage plants of the genus Brachiaria were evaluated: B. decumbens cv. Basilisk, B. humidícola cv. BRS Tupi, B. humidícola, B. ruziziensis, B. brizantha cvs. Marandu, BRS Piatã, Xaraés, BRS Paiaguás and hybrid (B. brizantha x B. ruziziensis) cv. BRS Ipyporá, two doses of P: 6 and 72 mg/dm-³ of P. At the lowest dose of P, the most productive forages were Paiaguás and ruziziensis. In contrast, at the highest dose of P, the forages ruziziensis, Basilisk, Piatã, Paiaguás and Xaraés were the most productive. When compared to the use of 6 mg/dm-³ P, dose of 72 mg/dm-³ P generated an increase in forage production of 803%. The greater forage production provided by the higher P content in the soil is reflected in greater uptakes of macronutrients by forages, following the decreasing order of N>K>Mg>Ca>S¼P. The highest efficiencies to produce 1 g of dry matter (DM) at doses of 6 and 72 mg/dm-³ of P were observed in the Paiaguás and humidicola, respectively. In soils with more readily available phosphorus, macronutrient conversion into plant material is more effective. As a result, grasses of th... Mostrar Tudo
Thesagro:  Brachiaria Brizantha; Brachiaria Decumbens; Brachiaria Ruziziensis; Fosfato.
Thesaurus Nal:  Cultivars; Fertilizers; Forage crops; Phosphorus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC18076 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  21/01/2015
Data da última atualização:  29/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CADENA, R. S.; CAIMI, D.; JAUNARENA, I.; LORENZO, I.; VIDAL, L.; ARES, G.; DELIZA, R.; GIMENÉZ, A.
Afiliação:  RAFAEL S. CADENA, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA, URUGUAY; DANIEL CAIMI, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA, URUGUAY; ISABEL JAUNARENA, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA, URUGUAY; INÉS LORENZO, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA, URUGUAY; LETICIA VIDAL, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA, URUGUAY; GASTÓN, A., UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA, URUGUAY; ROSIRES DELIZA, CTAA; ANA GIMENÉZ, UNIVERSIDAD DE LA REPÚBLICA, URUGUAY.
Título:  Comparison of rapid sensory characterization methodologies for the development of functional yogurts.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 64, p.446-455, oct. 2014.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.07.027
Idioma:  Inglês
Notas:  DOI: 10.1016/j.foodres.2014.07.027
Palavras-Chave:  Check-all-that-apply-questions; Polarized sensory positioning; Prebiótico; Probióticos; Projective mapping.
Thesagro:  Iogurte.
Thesaurus NAL:  inulin; prebiotics; probiotics.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1006195/1/1s2.0S0963996914005043main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA12487 - 1UPCAP - PP2014/1502014.00150
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