BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  23/09/2024
Data da última atualização:  23/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVARENGA, E. S. DE; ISAC, M. F.; ROSA, A. F.; SILVA, S. L.; NASSU, R. T.; BARRETTO, A. C. DA S.
Afiliação:  ELOISE SOARES DE ALVARENGA, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; MARIA FERNANDA ISAC, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; ALESSANDRA FERNANDES ROSA, UNIVERSITY OF SÃO PAULO; SAULO LUZ SILVA, UNIVERSITY OF SÃO PAULO; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; ANDREA CARLA DA SILVA BARRETTO, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY.
Título:  Effects of medium voltage electrical stimulation on initial pH decline and quality parameters during ageing and frozen storage of Nellore beef.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Meat Science, v. 212, June 2024, 109464.
Páginas:  9 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2024.109464
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the influence of medium voltage electrical stimulation (ES) at three different intensities, 200 V (Treatment 200 V, T200), 300 V (Treatment 200 V, T300), and 400 V (Treatment 400 V, T400) on the initial pH decline in post mortem muscle and the quality parameters on M. longissimus thoracis - Nellore beef, both throughout the ageing process and during frozen storage. The colour, cooking loss, and shear force parameters for samples of aged beef were determined. Additional parameters, like thaw loss, pH, and lipid oxidation were also analyzed for the frozen storage. The shear force and cooking loss decreased and colour parameters increased in Nellore beef ES compared with CON on ageing time (14 days). At frozen storage, quality parameters like pH, a*, and b* were reduced over time, and no negative effect on lipid oxidation was found. Electrical stimulation at 200 V demonstrated effectiveness for decreasing shear force to Nellore beef (M. longissimus thoracis) during frozen storage. The application of medium voltage electrical stimulation can contribute to improved quality and tenderness in Nellore beef, both during ageing and frozen storage conditions.
Palavras-Chave:  Colour; Cooking loss; Lipid oxidation; Medium-voltage electrical stimulation; Shear force; Thaw loss.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE26497 - 1UPCAP - DDPROCI-2024.00081ALV2024.00145
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  16/02/2012
Data da última atualização:  16/02/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  LIMA, D. A. de P.; COBUCCI, T.; KLUTHCOUSKI, J.; OLIVEIRA, P. de; NASCENTE, A. S.
Afiliação:  DANIEL ALVES DE PAULA LIMA; TARCISIO COBUCCI, CNPAF; JOAO KLUTHCOUSKI, CNPAF; PRISCILA DE OLIVEIRA, CPAC; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF.
Título:  Manejo de nitrogênio associado ao uso de redutor de crescimento vegetativo no feijoeiro.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 10., 2011, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2011.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Notas:  CONAFE.
Conteúdo:  o objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito do uso do Tilt® na redução do crescimento vegetativo do feijoeiro juntamente com diferentes doses de nitrogênio no rendimento da cultura.
Thesagro:  Feijão; Nitrogênio; Phaseolus vulgaris.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/915967/1/MC40.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF31117 - 1UPCAA - CD2011.2522011.252
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