BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  11/07/2024
Data da última atualização:  22/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCIMENTO, F. M. G. DO; TREVISAN, M. T. S.; ALVES NETO, M. L.; OWEN, R. W.; BRITO, E. S. de; SILVA, L. M. A. e; ROCHA, K. A. D.; CESAR, C. L.; CARVALHO, H. F. DE; PELEGATI, V. B.; SILVA, S. A. DA; MARQUES, S. P. D.
Afiliação:  FRANCISCO MATEUS GOMES DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MARIA TERESA SALLES TREVISAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MANOEL LOURENÇO ALVES NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; ROBERT WYN OWEN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; KÉSYA AMANDA DANTAS ROCHA, EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL, BOLSISTA; CARLOS LENZ CESAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; HERNANDES FAUSTINO DE CARVALHO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; VITOR BIANCHIN PELEGATI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; STHEFANNY ALVES DA SILVA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO CEARÁ, QUIXADÁ; SAMUEL PEDRO DANTAS MARQUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ.
Título:  Comparison of α and β-acid isomerization in hops and beer using HPLC, confocal microscopy, spectrofluorimetry and chemical analysis of metabolites and essential oils in flowers of different hop cultivars produced in Brazil.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 455, 139879, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139879
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We used confocal microscopy and spectrofluorescence to characterize the emission spectra in hop flowers, to follow the isomerization processes in different hop preparations, and beers, to compare with HPLC extracted samples. Flowers of different hop cultivars produced in three regions of Brazil, were quantitated by HPLC and GC–MS. The fluorescence spectra showed two characteristic emission bands evaluated from different preparations. The isomerization process leads to a gradual decrease in fluorescence intensity as the reaction progresses. This demonstrates the valuable use of confocal microscopy and fluorescence spectroscopy for analysis of the correlation between bitter acid indices with fluorescence intensity and lifetime microscopy. Such techniques can be used directly in the flowers allowing rapid monitoring of the brewing process. Twenty-nine substances were characterized in the essential oils and some cultivars presented quantities of bitter acids and essential oil levels close to those expected for plants after more than three years of cultivation.
Palavras-Chave:  QuEChERS extraction; Xanthohumol.
Thesaurus Nal:  Bitter acids; Confocal microscopy; Hops; X-ray fluorescence spectroscopy.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT139 - 1UPCAP - DDNAS
CNPAT17278 - 1UPCAP - DDART2024-28
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  04/03/2016
Data da última atualização:  27/01/2025
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  RODRIGUES, L. N.
Afiliação:  LINEU NEIVA RODRIGUES, CPAC.
Título:  Challenges for sustainable irrigated agriculture: towards efficient water use.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: LIMA, S. C. R. V.; SOUZA, F. de; VALNIR JUNIOR, M.; FRIZZONE, J. A.; GHEYI, H. R. Technological innovations in irrigation engineering: impact on climate change, water quality and transfer of technology. Fortaleza: INOVAGRI, 2014.
Páginas:  p. 16-28.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Resumo - Neste capítulo, apresentamos algumas reflexões gerais sobre alguns temas que devem ser trabalhados, pois impactam diretamente no uso eficiente de água e energia, colocando em risco a sustentabilidade da agricultura irrigada (AI). Atender às necessidades alimentares atuais e futuras exigirá rápidos aumentos na produtividade para evitar uma expansão indesejada em terras frágeis e marginais. No entanto, os aumentos na produção precisam ocorrer sem causar mais danos ao meio ambiente. Para que isso aconteça, os princípios da sustentabilidade devem ser uma parte essencial das políticas agrícolas, para fornecer incentivos e condições favoráveis ​​ao uso sustentável dos recursos. Abstract - In this chapter, we present some general thoughts on some themes that must be worked on since they directly have an impact on the efficient use of water and energy, jeopardizing the sustainability of irrigated agriculture (IA). Meeting current and future food requirements will require rapid increases in productivity to avoid an undesirable expansion onto fragile and marginal lands. However, increases in production need to take place without further damaging the environment. For this to happen, principles of sustainability must be a core part of agricultural policies, to provide incentives and enabling conditions for sustainable resource use.
Thesagro:  Agricultura Sustentável; Água de Irrigação; Disponibilidade de Água; Mudança Climática; Qualidade da Água; Recurso Hídrico.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC35265 - 1UPCPL - DDS2118S2118
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