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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
11/10/2023 |
Data da última atualização: |
11/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CONTREIRA, C. L.; COREZZOLLA, L. R.; BEDENDO, G. C.; KRABBE, E. L.; GOPINGER, E.; AVILA, V. S. de; RUTZ, F. |
Afiliação: |
CRISTIÉLE LANGE CONTREIRA, Universidade Federal de Pelotas; LARISSA ROSSETT COREZZOLLA, Universidade do Contestado/Concórdia; GIZELLE CRISTINA BEDENDO, CNPS; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; EDENILSE GOPINGER, FAPEG; VALDIR SILVEIRA DE AVILA, CNPSA; FERNANDO RUTZ, Universidade Federal de Pelotas. |
Título: |
Quantification of biogenic amines and adaptation of an index as a quality indicator of rendered pig meals. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Canadian Journal of Animal Science, 29 Sept. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1139/cjas-2023-0029 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The objective of this study was to quantify biogenic amines and to adapt equations for the calculation of the biogenic amine index (BAI) in rendered pig carcass meals (RPCM). Samples of RPCM from three different origins were evaluated: Group 1?experimentally produced meal; Group 2?meal produced in a plant dedicated to rendering pigs dead on the farm due to non-infectious causes; and Group 3?meal produced in commercial rendering plants. Group 1 meals were produced from sow carcasses that were stored either under environmental temperature (ET?=?25?°C) or refrigeration temperature (RT?= ?6?°C), and their biogenic amine contents were analyzed at 0, 24, 48, and 72?h of storage. The levels of the biogenic amines phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine, and spermine of all meals were determined by high-performance liquid chromatography, and their BAIs were calculated. Group 1 meals stored at ET presented higher phenylethylamine, putrescine, cadaverine, and tyramine contents compared with those stored at RT after 24?h storage, whereas spermidine and spermine contents decreased after 24?h of storage at ET. The adapted BAI can be used as a quality indicator of RPCM. |
Palavras-Chave: |
Aminas biogênicas; Farinhas fundidas de suínos; Phenylethylamine; Rendered pig carcass meal. |
Thesagro: |
Carcaça; Farinha; Suíno. |
Thesaurus Nal: |
Putrescine; Spermidine; Spermine. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 1 | |
1. |  | ZILLI, J. É.; VALICHESKI, R. R.; RUMJANEK, N. G.; SIMÕES-ARAÚJO, J. L.; FREIRE FILHO, F. R.; NEVES, M. C. P. Eficiência simbiótica de estirpes de Bradyrhizobium isoladas de solo do Cerrado em caupi. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 5, p. 811-818, maio 2006.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: -- - A |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 1 | |
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