BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  09/12/2019
Data da última atualização:  14/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FURTADO, R. N.; MOREIRA FILHO, E. C.; CARNEIRO, M. S. de S.; PEREIRA, E. S.; ROGERIO, M. C. P.; PINTO, A. P.
Afiliação:  RAFAEL NOGUEIRA FURTADO, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; EMILSON COSTA MOREIRA FILHO, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; MARIA SOCORRO DE SOUZA CARNEIRO, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; ELZÂNIA SALES PEREIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC; ANDRÉA PEREIRA PINTO, FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ.
Título:  Pilosocereus gounellei in the water supply for finishing sheep in regions of climatic vulnerability.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Small Ruminant Research, v. 173, p. 88?93, Apr. 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2019.02.012
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The aim of this study was to evaluate the effects of diets containing different levels of Pilosocereus gounellei, (xiquexique), (0, 120, 240 and 360 g/kg DM) on intake, performance, ingestive behaviour and water use efficiency in sheep finished in confinement. Twenty non-castrated Santa Inês male lambs with an initial mean body weight of 18.86 ± 1.41?kg and approximately 100 days of age were distributed in a completely randomised design of four diets containing different levels of xiquexique (0, 120, 240 and 360 g/kg DM) with five replications. The inclusion of xiquexique in the diet resulted in a quadratic response (P < 0.05) in the consumption of fresh matter and non-fibrous carbohydrates. The consumption of dry matter and of other nutrients decreased (P < 0.05) with the levels of xiquexique in the diet. Feed conversion, rumination time, idle time, rumination efficiency (g/h DM), total water intake and total water conversion were not influenced (P > 0.05) by the levels of xiquexique. Total weight gain, average daily gain (ADG), feeding time, feeding efficiency (g NDF/h), rumination efficiency, frequency of water intake and voluntary water intake decreased (P < 0.05) linearly. Water intake from the feed increased (P < 0.05) with the levels of xiquexique, and there was a quadratic response for water conversion (WC), with a minimum value of 16.27 g water/g ADG, when the proportion of xiquexique in the diet reached 316 g/kg DM. Xiquexique can be used for intermediate... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alternative foods; Cacti; Região semiárida; Semi-arid region; Semiárido; Water conversion; Water intake; Xiquexique.
Thesagro:  Alimento Alternativo; Alimento Para Animal; Cactaceae; Eficiência Nutricional; Nutrição Animal; Ovino; Terminação.
Thesaurus Nal:  Animal nutrition; Brazil; Nutritional behavior; Ruminant nutrition; Semiarid zones; Sheep feeding.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39358 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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