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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
05/10/2017 |
Data da última atualização: |
19/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MARTINS, L. H. da S.; MOREIRA NETO, J.; LOPES, A. S.; RODRIGUES, A. M. da C.; CARVALHO, A. V.; OLIVEIRA, J. A. R. de; MOREIRA, D. K. T. |
Afiliação: |
Luiza Helena da Silva Martins, UNICAMP; João Moreira Neto, UNICAMP; Alessandra Santos Lopes, UFPA; Antônio Manoel da Cruz Rodrigues, UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Johnatt Allan Rocha de Oliveira, UFPA; Débora Kono Taketa Moreira, UNICAMP. |
Título: |
Study of preparation, composition and moisture sorption isotherm of Amazon River shrimp meal. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 79, p. 376-383, June 2017. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.01.054 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Amazon River shrimp plays an important role in artisanal fishing in Brazil's Northern region, is common to observe its disposal in commercial fishing over higher economic value fish (bycatch), which is source of environmental drawbacks. The Amazon River shrimp processing is important to extend and add value to a high nutritional product. The shrimp meal production is an alternative to the processing. This work presents a shrimp meal preparation, physicochemical composition, as well as its technological functional properties, sorption isotherm and sensory analysis of a mix of cassava flour (93 g/100 g) and shrimp meal (7 g/100 g). The results showed high content in protein (67.55 g/100 g), besides palmitic fatty acids - 16:0, 13.58 g/100 g; stearic - 18:0, 5.42 g/100 g; oleic - 18:1n-9 16.20 g/100 g and docosenoic - 22:1, 13.12 g/100 g of total fatty acid in the shrimp meal composition. An extruded product was obtained (7 g/100 g of shrimp meal/93 g/100 g of cassava flour) with 78% of acceptance in sensory analysis. The Amazon River shrimp meal is potentially nutritional and it can add up value to nutritionally poorer food. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial. |
Thesagro: |
Camarão; Composição Química; Farinha. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registros recuperados : 13 | |
5. |  | HEINEMANN, A. B.; RAMIREZ-VILLEGAS, J.; NASCENTE, A. S.; ZEVIANI, W. M.; STONE, L. F.; SENTELHAS, P. C. Upland rice cultivar responses to row spacing and water stress across multiple environments. Experimental Agriculture, Cambridge, v. 53, n. 4, p. 609-626, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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6. |  | HEINEMANN, A. B.; BARRIOS-PEREZ, C.; RAMIREZ-VILLEGAS, J.; ARANGO-LONDOÑO, D.; BONILLA-FINDJI, O.; MEDEIROS, J. C.; JARVIS, A. Variation and impact of drought-stress patterns across upland rice target population of environments in Brazil. Journal of Experimental Botany, London, v. 66, n. 12, p. 3625-3638, June 2015. Published online April 4, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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7. |  | RAMIREZ-VILLEGAS, J.; HEINEMANN, A. B.; CASTRO, A. P. de; BRESEGHELLO, F.; NAVARRO-RACINES, C.; LI, T.; REBOLLEDO, M. C.; CHALLINOR, A. J. Breeding implications of drought stress under future climate for upland rice in Brazil. Global Change Biology, v. 24, n. 5, p. 2035-2050, May 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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8. |  | HEINEMANN, A. B.; RAMIREZ-VILLEGAS, J.; SOUZA, T. L. P. O.; DIDONET, A. D.; DI STEFANO, J. G.; BOOTE, K. J.; JARVIS, A. Drought impact on rainfed common bean production areas in Brazil. Agricultural and Forest Meteorology, Amsterdam, v. 225, p. 57-74, Sept. 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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9. |  | MELO, D. M. de; BONGIOVANI, P. de F.; COSTA, F. L. S.; MORENO-CADENA, P.; HEINEMANN, A. B.; RAMIREZ-VILLEGAS, J.; COELHO FILHO, M. A. Performance of the DSSAT MANIHOT-Cassava model for cassava cultivation in the Recôncavo Baiano. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 29, n. 10, e290153, 2025.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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10. |  | HEINEMANN, A. B.; RAMIREZ-VILLEGAS, J.; STONE, L. F.; SILVA, A. P. G. A.; MATTA, D. H. da; DIAZ, M. E. P. The impact of El Niño Southern Oscillation on cropping season rainfall variability across Central Brazil. International Journal of Climatology, v. 41, n. S1, p. E283-E304, Jan. 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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11. |  | ARENAS-CALLE, L. N.; HEINEMANN, A. B.; SILVA, M. A. S. da; SANTOS, A. B. dos; RAMIREZ-VILLEGAS, J.; WHITFIELD, S.; CHALLINOR, A. J. Rice management decisions using process-based models with climate-smart indicators. Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 6, article 873957, Jul. 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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12. |  | REBOLLEDO-CID, M. C.; RAMÍREZ-VILLEGAS, J.; GRATEROL-MATUTE, E.; HERNÁNDEZ-VARELA, C. A.; RODRÍGUEZ-ESPINOZA, J.; PETRO-PÁEZ, E. H.; PINZÓN, S.; HEINEMANN, A. B.; RODRÍGUEZ-BAIDE, J. M.; VAN DEN BERG, M. Modelación del arroz en Latinoamérica: estado del arte y base de datos para parametrización. Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2018. 62 p. (Series de Estudios Temáticos EUROCLIMA Acción de Modelación Biofísica de Cultivos). EUR 29026 ESTipo: Autoria/Organização/Edição de Livros |
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13. |  | RAMIREZ-VILLEGAS, J.; MOLERO MILAN, A.; ALEXANDROV, N.; ASSENG, S.; CHALLINOR, A. J.; CROSSA, J.; VAN EEUWIJK, F.; GHANEM, M. E.; GRENIER, C.; HEINEMANN, A. B.; WANG, J.; JULIANA, P.; KEHEL, Z.; KHOLOVA, J; KOO, J.; PEQUENO, D.; QUIROZ, R.; REBOLLEDO, M. C.; SUKUMARAN, S.; VADEZ, V.; WHITE, J. W.; REYNOLDS, M. CGIAR modeling approaches for resource-constrained scenarios: I. Accelerating crop breeding for a changing climate. Crop Science, 2020. Online Version of Record before inclusion in an issue.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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