BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  26/10/2016
Data da última atualização:  05/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GONÇALVES, B.-H. R. F.; SILVA, G. de J.; PONTES, S. F. O.; FONTAN, R. da C. I.; EGITO, A. S. do; FERRÃO, S. P. B.
Afiliação:  Ben-Hur Ramos Ferreira Gonçalves, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (UESB) - Itapetinga, BA, Brasil; Grazielly de Jesus Silva, UESB - Itapetinga, BA, Brasil; Silvania Farias Oliveira Pontes, UESB - Itapetinga, BA, Brasil; Rafael da Costa Ilheu Fontan, UESB - Itapetinga, BA, Brasil; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC; Sibelli Passini Barbosa Ferrão, UESB - Itapetinga, BA, Brasil.
Título:  Evaluation of the peptide profile with a view to authenticating buffalo mozzarella cheese.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science and Technology, v. 51, n. 7, p. 1586-1593, Jul. 2016.
DOI:  10.1111/ijfs.13128
Idioma:  Inglês
Notas:  [ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS].
Conteúdo:  Abstract: Electrophoretic and chromatographic techniques were used to determine water-soluble peptide profiles aiming to identify the adulteration of buffalo milk mozzarella cheese by the addition of cow's milk. Thus, cheeses were produced with contents of cow's milk varying from 0% to 100%, and the peptides extracted after production and after 20 days of refrigeration. Polyacrylamide gel electrophoresis under denaturing conditions in the presence of sodium dodecyl sulphate (SDS-PAGE) identified a potential peptide marker of exclusively bovine origin with a size of about 21 kDa for the addition of cow's milk above 30%. Reverse-phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC) indicated the existence of two potential peptides present in higher concentrations in buffalo milk and one exclusive for cow's milk, the latter making it possible to estimate the addition of cow's milk to buffalo milk. Six commercial brands of buffalo mozzarella cheese were evaluated, and indications of adulteration found in four of them.
Palavras-Chave:  Adulteration; Cheese; Cromatografia líquida de alta eficiência; Feed adulteration; High-performance liquid chromatography; Leite de búfala; Milk products; Milk protein; Mozzarella; Proteína do leite.
Thesagro:  Adulteração; Cromatografia; Produto derivado do leite; Queijo; Tecnologia de alimento.
Thesaurus Nal:  Buffalo milk; Polyacrylamide gel electrophoresis.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC31841 - 1UPCAP - PP
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  22/06/2020
Data da última atualização:  01/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SENA, P. T. S.; NASCIMENTO, T. R. do; LINO, J. de O. S.; OLIVEIRA, G. S.; FERREIRA NETO, R. A.; FREITAS, A. D. S. de; FERNANDES JUNIOR, P. I.; MARTINS, L. M. V.
Afiliação:  Pâmella Thalita Souza Sena; Tailane Ribeiro do Nascimento; Jaynne de Oliveira Siqueira Lino; Gilmar Silva Oliveira; Reginaldo Alves Ferreira Neto; Ana Dolores Santiago de Freitas; PAULO IVAN FERNANDES JUNIOR, CPATSA; Lindete Míria Vieira Martins.
Título:  Molecular, physiological, and symbiotic characterization of cowpea rhizobia from soils under different agricultural systems in the Semiarid region of Brazil.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v, 20, n. 3, p. 1178-1192, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s42729-020-00203-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objectives of this study were to characterize the genetic diversity and evaluate the ability to tolerate stress as well as to assess the symbiotic efficiency of bacteria from cowpea nodules in agricultural soils with different uses in the semiarid region of Bahia state (Brazil). Soil samples were collected from six crop lands and one from the pristine Caatinga biome. After a trap-host experiment, the bacteria were isolated and culturally characterized. Isolates with typical characteristics of Bradyrhizobium were subjected to the nodC symbiotic gene amplification and those positive were evaluated by 16S-23S IGS-RFLP. Twenty-seven isolates belonging to different genetic clusters were selected for 16S-23S IGS sequencing. In additions, the selected bacteria were characterized biochemically and symbiotically. Among 420 characterized isolates, approximately 60% (251 isolates) displayed typical Bradyrhizobium cultural features. A total of 161, out of 251 isolates, showed positive amplification of the nodC gene fragment. The IGS-RFLP profiles analysis generated 33 groups and 27 were selected for further analysis. The fertility of the soils influenced the distribution of the isolates in the IGS-RFLP clusters. The bacteria were assigned to two genera, Bradyrhizobium and Microvirga, with 26 and 1 representative bacteria, respectively. Some isolates were able to tolerate NaCl as well as acidic and alkaline pH. In addition, isolates showed the abilities to produce biofilm under stres... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Diversidade genética; Fixação biológica de nitrogênio; Microvirga; Semiárido.
Thesagro:  Feijão; Inoculante.
Thesaurus NAL:  Bradyrhizobium.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
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Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA59156 - 1UPCAP - DD
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