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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  03/02/2014
Data da última atualização:  03/02/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BLAIR, M. W.; BRONDANI, R. V. P.; DÍAZ, L. M.; DEL PELOSO, M. J.
Afiliação:  MATTHEW W. BLAIR, CORNELL UNIVERSITY; ROSANA PEREIRA VIANELLO, CNPAF; LUCY M. DÍAZ, CIMMYT; MARIA JOSE DEL PELOSO, CNPAF.
Título:  Diversity and population structure of common bean from Brazil.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Crop Science, Madison, v. 53, n. 5, p. 1983-1993, Sep./Oct. 2013.
DOI:  10.2135/cropsci2012.09.0516
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is arguably the world´s largest bean producing country and the crop is an important cultural and nutritional component of food in this part of South America. Common bean (Phaseolus vulgaris L.) is cultivated in almost all Brazilian states by small and large producers in diverse production systems and holds great economic and social standing. The goal of this study was to evaluate a collection of 362 common bean landraces and cultivars from Brazil to determine the genetic diversity found in different regions of the country. We performed principal component and population structure analyses so as to understand the subgroups and races found in Brazil. The optimum number of subgroups in the Brazilian germplasm was found to be K = 5 and at this level, the Mesoamerican genepool was subdivided into four subgroups, which remained separate from the Andean subgroup (A1). The M2 and M3 subgroups presented high diversity and high levels of allele mixing between genepools. Subgroup and genepool identities were confirmed by morphological traits such as seed size and phaseolin protein types. Allele switching between the genepools was common for growth habits and phaseolin. The association of the subgroups with commercial classes of Brazilian beans (Carioca, Preto, Rosinha, and Roxinho Mesoamerican types or Jalo and Roxo Andean types) is discussed as is the potential for specific subraces among the germplasm in Brazil.
Palavras-Chave:  Diversidade genética.
Thesagro:  Feijão; Genética molecular; Germoplasma; Melhoramento genético vegetal; Phaseolus vulgaris; Variação genética.
Thesaurus Nal:  Genetic variation.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF32437 - 1UPCAP - DD2013.0802013.080
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1.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, S. F.; RODRIGUEZ CASTRO, L. H. Metodo quantitativo para avaliar caracteristicas fenologicas em arvores. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTANICA, 36.; CONFERENCIA REGIONAL PAN-AMERICANA DE ANATOMIA DA MEDEIRA; ENCONTRO NACIONAL DE CURADORES DE HERBARIOS, 1., 1985, Curitiba, PR. Programa e resumos. Curitiba: SBB / Associacao Internacional de Anatomistas da Madeira, 1985. p.141.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, S. F. da G.; FONSECA, M. E. de N. Comparative study of extraction methods of nucleic acids associated with fatal yellowing disease of oilpalm (Elaeis guineensis Jacq.). Revista de Investigaciones Agropecuarias, Buenos Aires, v.22, n.1, p.263-264, 1990. p.263-264
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, S. F.; GONZALES, M. I.; OLIVEIRA, A. M. de; MELO, J. T. de. Fenologia de cinco especies nativas em areas de cerrado e cerradao. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTANICA, 32., 1981, Teresina, PI. Resumos. Teresina: SBB, 1981. p.113.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBENEVIDES, S. D.; OLIVEIRA, M. de A.; FURTADO, R. F.; CHAVES, E. I. P. L.; RIBEIRO, S. F. Development of starch-based edible film of jackfruit seeds through the valorization of agroindustry waste. In: INNOVATIONS IN FOOD PACKAGING, SHELF LIFE AND FOOD SAFETY CONFERENCE, 2., 2017, Erding, Munich, Germany. Proceedings... Munich, Germany: Elsevier; Fraunhofer IVV, 2017. p. 54.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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5.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, S. F.; SOARES, J. D. R.; MARTINS, J. P. R.; SILVA, R. A. L.; PASQUAL, M.; CHAGAS, E. A. Estudo histoquímico em sementes de Psidium acutangulum DC (Myrtaceae). In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BOTÂNICA ALICADA, 1.; SIMPÓSIO NACIONAL DE FRUTÍFERAS DO NORTE E NORDESTE, 1, 2012, Lavras. Resumos... Lavras, MG, 2012.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, L. A. DA; DIÓGENES, I. C. N.; OLIVEIRA, M. DE A.; RIBEIRO, S. F.; FURTADO, R. F.; BASTOS, M. do S. R.; SILVA, M. A. S.; BENEVIDES, S. D. Smart film of jackfruit seed starch as a potential indicator of fish freshness. Food Science and Technology, v. 41 n. 2, p. 489-496, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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7.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, S. F.; BARROSO, T. L. C. T.; FREITAS, M. N. de; FURTADO, R. F.; OLIVEIRA, M. de A.; GALVÃO, A. M. M. T.; BASTOS, M. do S. R.; BENEVIDES, S. D. Encapsulated pequi oil with cashew gum/gelatin by complex coacervation for use in food: characterization and quality assessment. In: VERRUCK, S. (org.). Avanços em ciência e tecnologia de alimentos. Guarujá: Científica Digital, 2021. v. 5 p. 174-187
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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8.Imagem marcado/desmarcadoLUZ, E. P. C. G.; CHAVES, P. H. S.; VIEIRA, L. de A. P.; RIBEIRO, S. F.; BORGES, M. de F.; ANDRADE, F. K.; MUNIZ, C. R.; INFANTES-MOLINA, A.; RODRÍGUEZ-CASTELLÓN, E.; ROSA, M. de F.; VIEIRA, R. S. In vitro degradability and bioactivity of oxidized bacterial cellulose-hydroxyapatite composites. Carbohydrate Polymers, 237, art. no. 116174, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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