BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  18/11/2025
Data da última atualização:  27/11/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MENDES, P. B.; SILVA, J. T. da; CAROLINO, J. M.; MIGUEL, R. de A.; SIMEONE, M. L. F.; QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; MACHADO, A. R. T.; PIMENTA, L. P. S.
Afiliação:  PABLO BATISTA MENDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; JÉSSIKA THAYANNE DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; JÚLIA MARTINS CAROLINO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MINAS GERAIS; RAFAEL DE ARAUJO MIGUEL, CNPMS; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; ALAN RODRIGUES TEIXEIRA MACHADO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MINAS GERAIS; LÚCIA PINHEIRO SANTOS PIMENTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS.
Título:  Influence of sorghum grain tannin content on the composition and properties of pyrolysis products.
Ano de publicação:  2026
Fonte/Imprenta:  Biomass & Bioenergy, v. 206, 108642, 2026.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.biombioe.2025.108642
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated whether the chemical composition of different sorghum, especially the grain tannin content, influences the thermal behavior and the pyrolysis products. Two hypotheses were evaluated: (1) the pyrolysis of grains with high tannin contents results in bio-oils with greater antioxidant capacity, and (2) the biochars obtained from these grains have higher carbon yields. Four sorghum genotypes, two lines (SC084 and CMSXS180) and two hybrids (BRS305 and BR501), were subjected to pyrolysis in a tubular furnace, and the resulting bio-oils and biochars were characterized via elemental analysis, chromatographic, thermal, spectroscopic, and microscopic techniques. The SC084 and BRS305 samples presented the highest tannin contents (94.89 and 56.46 mg g− 1 ) and total phenolic contents (37.26 and 22.15 mg gallic acid equivalents g− 1 ), whereas tannins were not detected in BR501 and CMSXS180, which were therefore classified as tannin-free genotypes. The sample obtained from the pyrolysis of SC084 had the highest antioxidant activity (67.7 % at 1000 μg mL− 1 ) and phenolic content (218.71 mg g− 1 ), whereas BR501, with a tannin content below the quantification limit, presented a high phenolic content (202.3 mg g− 1 ). These results indicate that the first hypothesis was not confirmed, as the antioxidant activity of the bio-oils was not solely determined by the tannin content of the sorghum grains. Analyses by 1 H NMR and GC/MS confirmed the compositional differences.... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Conversão termoquímica; Pirólise.
Thesagro:  Biomassa; Condicionador do Solo; Sorghum Bicolor; Sorgo; Tanino.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30963 - 1UPCAP - DD
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