BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  25/03/2025
Data da última atualização:  25/03/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MABASSO, G. A.; RESENDE, O.; SOUZA, D. G.; SIMEONE, M. L. F.; RODRIGUES, A. A.; ALMEIDA, A. B. de; BESSA, J. F. V.; CELIA, J. A.; SIQUEIRA, V. C.
Afiliação:  GERALDO ACACIO MABASSO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; OSVALDO RESENDE, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; DIENE GONÇALVES SOUZA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; ARTHUR ALMEIDA RODRIGUES, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; ADRIELLE BORGES DE ALMEIDA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; JAQUELINE FERREIRA VIEIRA BESSA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; JULIANA APARECIDA CELIA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA GOIANO; VALDINEY CAMBUY SIQUEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS.
Título:  Physicochemical properties, structural analysis and CO2 concentrations of corn grains stored under different conditions
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Stored Products Research, v. 112, 102634, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jspr.2025.102634
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the effects of storage conditions (hermetic and non-hermetic), initial moisture content (14, 16, and 18 % wb), and storage time (0, 30, 60, 90, and 120 days) on corn grains quality. During the storage period, the concentration of CO2, temperature, relative humidity, proximal composition, dry matter loss, starch, and insect damage were evaluated. The BRS284 corn grains were harvested and stored with an initial moisture content of 18, 16, and 14 % wb. The [CO2], temperature, and relative humidity were monitored by sensors in grain mass and ambient air for up to 120 days, at 1-h intervals. The results indicated increases in [CO2], temperature, and relative humidity in the grain mass, with increased storage time and higher moisture content. The rates of dry matter loss increased for both conditions, more intense for non-hermetic storage, no insect was observed in grains stored hermetically. The ether extract and protein contents decreased with rising moisture content and storage time, while starch granules tended to compact with increasing moisture content.
Palavras-Chave:  Composição proximal.
Thesagro:  Dióxido de Carbono; Microscopia Eletrônica; Milho; Produto Armazenado; Propriedade Físico-Química.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30723 - 1UPCAP - DD
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