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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  21/01/2025
Data da última atualização:  21/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  WELKE, J. E.; HERNANDES, K. C.; LAGO, L. O.; SILVEIRA, R. D.; BIASOTO, A. C. T.; ZINI, C. A.
Afiliação:  JULIANE ELISA WELKE, , UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; KAROLINA CARDOSO HERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; LAURA OLIVEIRA LAGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; RAFAELA DIOGO SILVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CNPMA; CLAUDIA ALCARAZ ZINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL.
Título:  Flavoromic analysis of wines using gas chromatography, mass spectrometry and sensory techniques.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Chromatography A, v. 1734, article 465264, 2024.
ISSN:  0021-9673
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.chroma.2024.465264
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Various sensory perceptions drive the quality and typicality of wines, with the volatile profile playing a fundamental role in the characteristics of odor, aroma and consequently flavor, which combines the smell (odor and aroma), taste, and trigeminal sensations. Efforts have been made in both the field of instrumental and sensory analysis to understand the relationship of volatile compounds with sensory attributes in omics approaches. Gas chromatography (monodimensional and two-dimensional (heartcutting and comprehensive)) associated with mass spectrometry (GC/MS, GC-GC/MS and GCxGC/MS) and chemometric tools have contributed to foodomics analyses, specifically those linked to metabolomics/volatilomics. These tools, along with the elucidation of sensory properties (sensomics), lead to advanced results in the field of flavoromics. They also help to define the best practices in both vineyard management and winemaking that enable the production of high-quality wines. The objective of this review is to report the challenges of determining the volatile profile of wines, pointing out the ways that can be followed in successful identification and quantification of volatile compounds. The state of the art of sensory evaluation methods is also addressed, providing information that helps in choosing the most appropriate sensory method to be conducted with chromatographic analysis to achieve more in-depth results in the field of flavoromics.
Palavras-Chave:  Quantitative descriptive analysis; Rate all that apply; Volatilomics.
Thesagro:  Análise Organoléptica; Aroma; Cromatografia Gasosa; Espectrometria; Odor; Vinho.
Thesaurus Nal:  gas chromatography-mass spectrometry; Sensory evaluation; Sensory properties; Wines.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17826 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, J. W. dos; GHEYI, H. R. (Ed.). Estatística experimental aplicada. Campina Grande: Gráfica Marcone Ltda, 2003. 213p. (Tópicos de Engenharia Agrícola e Agronômica).
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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