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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
21/05/2014 |
Data da última atualização: |
19/11/2015 |
Autoria: |
NEUMANN, M.; SANDINI, I. E.; OST, P. R.; FALBO, M. K.; LUSTOSA, S. B. C.; PELLEGRINI, L. G. de. |
Afiliação: |
MIKAEL NEUMANN, NUPRAN, Guarapuava, PR.; ITACIR ELÓI SANDINI, NUPRAN, Guarapuava, PR.; PAULO ROBERTO OST, NUPRAN, Guarapuava, PR.; MARGARETE KIME FALBO, NUPRAN, Guarapuava, PR.; SEBASTIÃO BRASIL CAMPOS LUSTOSA, NUPRAN, Guarapuava, PR.; LUIZ GIOVANI DE PELLEGRINI, UFPR, Curitiba, PR. |
Título: |
Desempenho de novilhos confinados alimentados com silagens de milho ou sorgo, associadas a três níveis de concentrado. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 6, n. 3, p. 365-378, 2007. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v6n3p365-378 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O experimento foi conduzido no Núcleo de Produção Animal (NUPRAN) da Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná (UNICENTRO)e teve por objetivo avaliar o desempenho de novilhos em confinamento, alimentados com silagens de milho (Zea mays) ou sorgo (Sorghum bicolor), associadas a três níveis de concentrado, num esquema fatorial 2 x 3: dois volumosos (silagem de milho e silagem de sorgo) e três níveis de concentrado (0,8, 1,0 e 1,2% do peso vivo). Foram utilizados 36 novilhos inteiros, da raça Charolês, provenientes do rebanho da própria estação, com idade média de oito meses e peso vivo médio inicial de 266 kg. A dieta à base de silagem de milho proporcionou maior ganho de peso e melhor conversão alimentar para bovinos em confinamento, em relação à dieta a base de silagem de sorgo. A silagem de sorgo, quando associada à suplementação de concentrado, na proporção de 1,2% do peso vivo, não apresentou limitação energética para propiciar ingestões de matéria seca e ganhos de peso similares às dietas com silagem de milho. |
Palavras-Chave: |
Ingestão alimentar. |
Thesagro: |
Confinamento; Ganho de Peso; Silagem; Sorgo. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01886naa a2200253 a 4500 001 1986676 005 2015-11-19 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v6n3p365-378$2DOI 100 1 $aNEUMANN, M. 245 $aDesempenho de novilhos confinados alimentados com silagens de milho ou sorgo, associadas a três níveis de concentrado.$h[electronic resource] 260 $c2007 520 $aO experimento foi conduzido no Núcleo de Produção Animal (NUPRAN) da Universidade Estadual do Centro-Oeste do Paraná (UNICENTRO)e teve por objetivo avaliar o desempenho de novilhos em confinamento, alimentados com silagens de milho (Zea mays) ou sorgo (Sorghum bicolor), associadas a três níveis de concentrado, num esquema fatorial 2 x 3: dois volumosos (silagem de milho e silagem de sorgo) e três níveis de concentrado (0,8, 1,0 e 1,2% do peso vivo). Foram utilizados 36 novilhos inteiros, da raça Charolês, provenientes do rebanho da própria estação, com idade média de oito meses e peso vivo médio inicial de 266 kg. A dieta à base de silagem de milho proporcionou maior ganho de peso e melhor conversão alimentar para bovinos em confinamento, em relação à dieta a base de silagem de sorgo. A silagem de sorgo, quando associada à suplementação de concentrado, na proporção de 1,2% do peso vivo, não apresentou limitação energética para propiciar ingestões de matéria seca e ganhos de peso similares às dietas com silagem de milho. 650 $aConfinamento 650 $aGanho de Peso 650 $aSilagem 650 $aSorgo 653 $aIngestão alimentar 700 1 $aSANDINI, I. E. 700 1 $aOST, P. R. 700 1 $aFALBO, M. K. 700 1 $aLUSTOSA, S. B. C. 700 1 $aPELLEGRINI, L. G. de 773 $tRevista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas$gv. 6, n. 3, p. 365-378, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
02/07/2019 |
Data da última atualização: |
24/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
RODRIGUES, J. P. P.; PEREIRA, L. G. R.; DINIZ NETO, H. do C.; LOMBARDI, M. C.; LAGE, C. F. de A.; COELHO, S. G.; SACRAMENTO, J. P.; MACHADO, F. S.; TOMICH, T. R.; MAURÍCIO, R. M.; CAMPOS, M. M. |
Afiliação: |
João Paulo Pacheco Rodrigues, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; Hilton do Carmo Diniz Neto, UFMG; Mayara Campos Lombardi, UFMG; Camila Flávia de Assis Lage, UFMG; Sandra Gesteira Coelho, UFMG; João Paulo Sacramento, UFSJ; FERNANDA SAMARINI MACHADO, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; Rogério Martins Maurício, UFSJ; MARIANA MAGALHAES CAMPOS, CNPGL. |
Título: |
Technical note: Evaluation of an automatic system for monitoring rumination time in weaning calves. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Livestock Science, v. 219, p. 86-90, jan. 2019. |
DOI: |
10.1016/j.livsci.2018.11.017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Rumination time is a relevant marker for health evaluation. The use of rumination monitoring systems can decrease labor costs when measuring rumination time. The objectives of this study were to: i) validate the Hr-Tag rumination monitoring system for estimating rumination time in Zebu calves during the weaning period and ii) to evaluate the Hr-Tag capacity to identify differences in daily rumination patterns during the weaning period. Thirty-two Gyr calves averaging 69 ± 7.6 kg body weight and 77.0 ± 4.0 days were used. Calves were fed 4.7 ± 0.5 L/day of whole milk and ad libitum commercial textured starter ration up to 83 days old (pre-weaning period). During the weaning period (84?86 days old) the same starter was used, but corn silage was also available and only half the milk dose was offered. After weaning (87?92 days old, post-weaning period) only corn silage and starter were used. For the Hr-Tag system validation, the rumination time obtained by Hr-Tag was compared with visual observations at four 2 h intervals (0600 to 0800, 0800 to 1000, 1400 to 1600, and 1600 to 1800 h) at pre- and post-weaning. Two observers were used in all visual evaluations. To compare daily rumination pattern at pre-weaning, weaning and post-weaning, only the Hr-Tag data was used. Rumination time values between observers were highly correlated (ρ = 0.956; P < 0.001). Visual and Hr-Tag rumination time did not follow a similar probability distribution (P < 0.001), but they were correlated (ρ = 0.702; P < 0.001). The Hr-Tag system overestimated rumination time, mainly when the calves had visual rumination activity close to or equal to zero. The Hr-Tag detected differences in rumination time between weaning periods (P < 0.05). In conclusion, the Hr-Tag system overestimates rumination time in weaning calves, mainly by recording nonexistent rumination. However, the Hr-Tag system recorded rumination values correlated to visual observations and detected differences in rumination activity among weaning periods. MenosRumination time is a relevant marker for health evaluation. The use of rumination monitoring systems can decrease labor costs when measuring rumination time. The objectives of this study were to: i) validate the Hr-Tag rumination monitoring system for estimating rumination time in Zebu calves during the weaning period and ii) to evaluate the Hr-Tag capacity to identify differences in daily rumination patterns during the weaning period. Thirty-two Gyr calves averaging 69 ± 7.6 kg body weight and 77.0 ± 4.0 days were used. Calves were fed 4.7 ± 0.5 L/day of whole milk and ad libitum commercial textured starter ration up to 83 days old (pre-weaning period). During the weaning period (84?86 days old) the same starter was used, but corn silage was also available and only half the milk dose was offered. After weaning (87?92 days old, post-weaning period) only corn silage and starter were used. For the Hr-Tag system validation, the rumination time obtained by Hr-Tag was compared with visual observations at four 2 h intervals (0600 to 0800, 0800 to 1000, 1400 to 1600, and 1600 to 1800 h) at pre- and post-weaning. Two observers were used in all visual evaluations. To compare daily rumination pattern at pre-weaning, weaning and post-weaning, only the Hr-Tag data was used. Rumination time values between observers were highly correlated (ρ = 0.956; P < 0.001). Visual and Hr-Tag rumination time did n... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Chewing; Hr-Tag system; Precision livestock; Validation. |
Thesaurus NAL: |
Behavior. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 03087naa a2200313 a 4500 001 2110279 005 2023-01-24 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.livsci.2018.11.017$2DOI 100 1 $aRODRIGUES, J. P. P. 245 $aTechnical note$bEvaluation of an automatic system for monitoring rumination time in weaning calves.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aRumination time is a relevant marker for health evaluation. The use of rumination monitoring systems can decrease labor costs when measuring rumination time. The objectives of this study were to: i) validate the Hr-Tag rumination monitoring system for estimating rumination time in Zebu calves during the weaning period and ii) to evaluate the Hr-Tag capacity to identify differences in daily rumination patterns during the weaning period. Thirty-two Gyr calves averaging 69 ± 7.6 kg body weight and 77.0 ± 4.0 days were used. Calves were fed 4.7 ± 0.5 L/day of whole milk and ad libitum commercial textured starter ration up to 83 days old (pre-weaning period). During the weaning period (84?86 days old) the same starter was used, but corn silage was also available and only half the milk dose was offered. After weaning (87?92 days old, post-weaning period) only corn silage and starter were used. For the Hr-Tag system validation, the rumination time obtained by Hr-Tag was compared with visual observations at four 2 h intervals (0600 to 0800, 0800 to 1000, 1400 to 1600, and 1600 to 1800 h) at pre- and post-weaning. Two observers were used in all visual evaluations. To compare daily rumination pattern at pre-weaning, weaning and post-weaning, only the Hr-Tag data was used. Rumination time values between observers were highly correlated (ρ = 0.956; P < 0.001). Visual and Hr-Tag rumination time did not follow a similar probability distribution (P < 0.001), but they were correlated (ρ = 0.702; P < 0.001). The Hr-Tag system overestimated rumination time, mainly when the calves had visual rumination activity close to or equal to zero. The Hr-Tag detected differences in rumination time between weaning periods (P < 0.05). In conclusion, the Hr-Tag system overestimates rumination time in weaning calves, mainly by recording nonexistent rumination. However, the Hr-Tag system recorded rumination values correlated to visual observations and detected differences in rumination activity among weaning periods. 650 $aBehavior 653 $aChewing 653 $aHr-Tag system 653 $aPrecision livestock 653 $aValidation 700 1 $aPEREIRA, L. G. R. 700 1 $aDINIZ NETO, H. do C. 700 1 $aLOMBARDI, M. C. 700 1 $aLAGE, C. F. de A. 700 1 $aCOELHO, S. G. 700 1 $aSACRAMENTO, J. P. 700 1 $aMACHADO, F. S. 700 1 $aTOMICH, T. R. 700 1 $aMAURÍCIO, R. M. 700 1 $aCAMPOS, M. M. 773 $tLivestock Science$gv. 219, p. 86-90, jan. 2019.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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